Ροδόνερο: Η παρασκευή, οι ιδιότητες και οι χρήσεις του παλαιότερου καλλυντικού

Μυρτώ Φλώρου

απο Cyclades Open

Το ροδόνερο είναι ένα από τα πρώτα καλλυντικά που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες ως αντιρυτιδικό, αναζωογονητικό, δροσιστικό, ηρεμιστικό, αντιφλογιστικό!

Είναι γνωστό πως το ροδόνερο και γενικά τα προϊόντα από τριαντάφυλλα

  • ενισχύουν και τονώνουν τους μύες λαιμού και του προσώπου
  • κάνουν την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή και είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για τη φροντίδα όλων των τύπων δέρματος.

Το ροδόνερο είναι ιδανικό για τις νεανικές επιδερμίδες την περίοδο της εφηβείας, όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης ακμής, ενώ παράλληλα είναι ιδανικό και για τις μεγαλύτερες ηλικίες όταν το δέρμα αρχίζει να χάνει τη του φυσική υγρασία…

Πως παρασκευάζουμε ροδόνερο μόνοι μας στο σπίτι

Για να φτιάξουμε ροδόνερο πρέπει να μαζέψουμε τα τριαντάφυλλά μας από νωρίς το πρωί πριν τα δει ο ήλιος

Στη συνέχεια, μαδάμε τα πέταλα σε μία ανοξείδωτη κατσαρόλα, στην οποία έχουμε προσαρμόσει το ανοξείδωτο καλαθάκι που έχουμε για να κάνουμε χόρτα στον ατμό ή ψάρι- προσέχοντας να μην ρίξουμε μέσα μίσχους και σέπαλα γιατί έχουν ρητίνη κάτι το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ροδόνερό μας.

Στη συνέχεια ρίχνουμε αποσταγμένο νερό το οποίο πρέπει να σκεπάζει πολύ καλά τα λουλούδια μας, ανοίγουμε τη θερμοκρασία και λίγο πριν να φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού αποσύρουμε από την εστία θέρμανσης
και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας γάζας ή ενός τουλπανιού σουρώνουμε τα πέταλα και τα στραγγίζουμε πολύ καλά ώστε να συλλέξουμε όλο το υγρό και το ροδόνερό μας είναι έτοιμο!

Το αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο μπουκαλάκι και το φυλάμε ή στο ψυγείο μας ή σε ένα σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι της κουζίνας μας.
Η διάρκεια ζωής του είναι 8 με 15 ημέρες το πολύ.

Αν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ροδόνερό μας τότε, μόλις  το βάλουμε στο μπουκαλάκι του, τρυπάμε μια αμπούλα βιταμίνης Ε και την αδειάζουμε στο ροδόνερο.
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρές καλλυντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι ένα άριστο συντηρητικό που θα διατηρήσει το ροδόνερό μας για δύο, με τρεις μήνες.

Αν έχουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, προσθέτουμε μερικές σταγόνες στο ροδόνερο,  κλείνουμε το μπουκάλι μας και το κουνάμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα μας, κουνάμε πρώτα πολύ καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Μερικές από τις καλλυντικές του εφαρμογές

Χρησιμοποιούμε το ροδόνερο:

  • όταν έχουμε ανάγκη από υγρασία
  • σαν λοσιόν μετά από καθαρισμό
  • στο τριχωτό της κεφαλής μας όταν έχουμε σμηγματόρροια
  • στο μπάνιο μας, για αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας χαλάρωσης και για καλύτερη διάθεση
  • Για την ακμή

Το ροδόνερο εκτός από καλλυντικές χρήσεις έχει και χρήσεις στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, αρκεί να μην έχουμε προσθέσει την βιταμίνη Ε και το αιθέριο έλαιο.

Τα πιο κατάλληλα τριαντάφυλλα για ροδόνερο είναι τα μαγιάτικα ή εκατόφυλλα.

Καλή επιτυχία!

📸 Unsplash

Δείτε επίσης