Στη Σαντορίνη βρίσκονται οι επιστήμονες της Διεθνούς Ωκεανογραφικής αποστολής των Θαλάσσιων Ερευνητικών Γεωτρήσεων

Χαρά Καπότου/Santorini Magazine

απο Cyclades Open

Στη Σαντορίνη βρίσκονται ήδη οι επικεφαλής επιστήμονες, της Διεθνούς Ωκεανογραφικής αποστολής των Θαλάσσιων Ερευνητικών Γεωτρήσεων (IODP Expedition 398) T. H. Druitt, από τη Γαλλία και Dr. S. Kutterolf από τη Γερμανία, μαζί με την Αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην αποστολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Θήρας.

Οι επιστήμονες βρίσκονται στο νησί, για να πραγματοποιήσουν εργασίες υπαίθρου, από τις 10 έως τις 17 Μαΐου, εν όψει της ωκεανογραφικής αποστολής, που θα πραγματοποιηθεί με το πλοίο “Joides Resolution”, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, στο Ηφαιστειακό σύμπλεγμα Χριστιανά – Σαντορίνη – Κολούμπο, αλλά και την Αμοργό.

Διεθνές Πρόγραμμα Διερεύνησης των Ωκεανών (International Ocean Discovery Program – IODP) μελετά την εξέλιξη της Γης, όπως έχει αποτυπωθεί στα ιζήματα και πετρώματα κάτω από το βυθό των ωκεανών.

Στόχοι της ωκεανογραφικής αποστολής, που θα πραγματοποιηθεί με το «JOIDES Resolution» είναι:

Η αναδιαμόρφωση της πλήρους ηφαιστειακής ιστορίας του ηφαιστειακού συμπλέγματος μας, από τη γένεση του έως σήμερα.

Ο προσδιορισμός της ενεργότητας των υποθαλάσσιων ρηγμάτων που οριοθετούν τις θαλάσσιες λεκάνες και συσχετισμός αυτών με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.

Η τεκμηρίωση της πετρογένεσης, εξέλιξης και αποθήκευσης μάγματος στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα, τόσο χρονικά όσο και χωρικά.

Η τεκμηρίωση των διαδικασιών, των προϊόντων και των πιθανών επιπτώσεων της έκρηξης κατά την Ύστερη Χάλκινη εποχή στη Σαντορίνη (Μινωική έκρηξη).

Η μελέτη της ιστορίας, της δυναμικής και των κινδύνων των υποθαλάσσιων εκρήξεων των Καμένων και του Κολούμπο.

Η τεκμηρίωση της μετάβασης από ηπειρωτικό σε θαλάσσιο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της υποβύθισης στην περιοχή του Αιγαίου.

Η αναζήτηση της παρουσίας της μικροβιακής ζωής στα πετρώματα της καλντέρας της Σαντορίνης και της περιοχής γύρω από τον Κολούμπο, και πώς αντέδρασε στις επαναλαμβανόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 14:30, οι επιστήμονες της αποστολής, θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Αντώνη Σιγάλα, προκειμένου να τον ενημερώσουν για την συγκεκριμένη ωκεανογραφική αποστολή, η οποία αναμένεται να στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στην Σαντορίνη.

Στη συνάντηση θα παρευρεθούν επίσης ο Πρόεδρος της ΓΕΩΘΗΡΑ κ. Γιάννης Αργυρός, καθώς και η Αντιδήμαρχος Θήρας κα Σοφία Κίτσου.

Χαρά Καπότου

Δείτε επίσης