Συμπαράσταση στη διωκόμενη «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ» – Η φίμωση του Τύπου δεν θα περάσει!

απο Cyclades Open

Ακολουθεί κείμενο συμπαράστασης στην εφημερίδα “ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ” που δέχτηκε εξώδικο από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Λάμπρου Δεμερτζή με τίτλο: “Ο δήμος Νάξου έδωσε άδεια να καταστρέψουν τον βιότοπο” (Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, Έτος 20ο, Φύλλο 5.261)

Η επίδοση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξώδικου στην ημερήσια εφημερίδα «ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ» και η απειλή μήνυσης και αγωγής αποτελούν ευθεία παραβίαση και βίαιη προσβολή του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης διά του Τύπου. Το δικαίωμα του πολίτη για πληροφόρηση είναι συστατικό της Δημοκρατίας και οι περιορισμοί του είναι απολύτως συγκεκριμένοι. Διαφορετικά πλήττεται και φαλκιδεύεται η ελευθεροτυπία. Όπως έχουν πει ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, οι δημοσιογράφοι έχουν δικαιολογημένο ενδιαφέρον να ασχολούνται με τη δράση ειδικά δημοσίων προσώπων ή οργανισμών, όταν θίγεται το κοινωνικό σύνολο. Δεν κρίνεται ορθό να λογοκρίνονται, έμμεσα ή άμεσα, γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα.

Η έρευνα της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ για την προστασία της ταλαιπωρημένης Λαγκούνας στη Νάξο δεν είναι μεμονωμένο δημοσίευμα γι’ αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα χρονίζον θέμα που αφορά το ναξιακό περιβάλλον και τις ευθύνες των τοπικών Αρχών, παρά τις διαπιστώσεις και εκθέσεις ειδικών οργανισμών, του Τύπου και πολιτών.

Η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας να στραφεί δικαστικά κατά της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ και του δημοσιεύματός της, αποσείοντας πράξεις και παραλείψεις κατά του ναξιακού περιβάλλοντος, αποτελεί απαράδεκτη πολιτική απόπειρα προσβολής του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας. Έτσι στρέφεται εναντίον όλου του τοπικού Τύπου, γραπτού και ηλεκτρονικού. Ο μόνος δρόμος είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη στη διωκόμενη ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον συνάδελφο Λάμπρο Δεμερτζή. Είμαστε όλοι κατηγορούμενοι.

Με τα εξώδικα και τις απειλές δικαστικών προσφυγών:

-απειλείται η τοπική ελευθερία της έκφρασης, διώκεται η ελευθεροτυπία, προσβάλλεται το δικαίωμα ενημέρωσης του ναξιακού λαού.

-γίνεται προσπάθεια εκφοβισμού για παρεμπόδιση άσκησης της ελεύθερης δημοσιογραφίας, με επιβολή αυτολογοκρισίας και της ειδικής και γενικής προληπτικής λειτουργίας της ποινής.

-υποκαθίσταται ο περιορισμένος έως ανύπαρκτος διάλογος της δημοτικής Αρχής με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από τις απειλές ή τις δικαστικές διαμάχες, κάτι που δεν ωφελεί το ναξιακό λαό και καταπατά στοιχειώδη ανθρώπινα, κοινωνικά, δημοκρατικά, συνταγματικά δικαιώματα.

-γίνεται απόπειρα περιορισμού της κριτικής για τις περιβαλλοντικές ασχήμιες στο ευαίσθητο ναξιακό μικροοικοσύστημα και μάλιστα σε προστατευμένες από το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο περιοχές.

Καλούμε τον δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία να συναισθανθούν τις ευθύνες τους απέναντι στο δικαίωμα του ναξιακού λαού για ενημέρωση και να μη διολισθαίνουν σε ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές πρακτικές, οχυρωμένοι πίσω από έναν δήθεν απρόσωπο Δήμο.

Στην ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας αντιτάσσουμε τη σθεναρή βούληση και απόφασή μας να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και να ασχολούμαστε πιο δυναμικά με τα προβλήματα του κόσμου και τις παθογένειες της τοπικής εξουσίας και κοινωνίας.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στην ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ και τον συνάδελφο Λάμπρο Δεμερτζή που διώκονται γιατί υπεράσπισαν έναν μοναδικό υδροβιότοπο του τόπου και κάλεσαν τη δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δηλώνουμε ότι δεν πτοούμαστε από τις απειλές, τις προσπάθειες φίμωσης και τους ασύστατους ισχυρισμούς. Θα εξακολουθούμε να ασκούμε το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα με την εντιμότητα, την αμεροληψία και το αίσθημα καθήκοντος που επιβάλλει η ουσιαστική εφαρμογή του δικαιώματος ενημέρωσης του λαού και η ελεύθερη έκφραση διά του Τύπου.

Κλείνουμε με τη φράση του Ελβετού φιλέλληνα και συντάκτη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά», της πρώτης έντυπης εφημερίδας του Αγώνα του 1821, Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ, που αποτελεί το μότο της ΕΣΗΕΑ : «Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης».

Νάξος, 21 Οκτωβρίου 2022

Όνομα και Μέσο

-Ενημερωτικό site www.naxostimes.gr

Πόπη Αλιμπέρτη

-Δημοσιογράφος AegeanVoice 107,5 και ενημερωτικό site www.cycladesopen.gr
Ειρήνη Προμπονά

-Δημοσιογράφος AegeanVoice 107,5 και www.imaska.gr
Γιώργος Καμβύσης

-Ενημερωτικό site www.naxostimes.gr

Ιάκωβος Αξαόπουλος

Το εξώδικο που απέστειλε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην “ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ”:

Η απάντηση της ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ στο εξώδικο του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων:

Δείτε επίσης