Σύρος: Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά προωθεί την καινοτομία, τη συνεργασία και τη βιωσιμότητα

απο Cyclades Open

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά έφτιαξε έναν χώρο για να φιλοξενηθούν co-workers, ερευνητές και εθελοντές, για να δημιουργηθεί μια δημιουργική, ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που θέλουν να φέρουν την καινοτομία, την συνεργασία και τη βιωσιμότητα στη Σύρο.

Ο χώρος βρίσκεται στην Ερμούπολη, στη διεύθυνση Επισκοπείου 7, κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, περίπου 10 λεπτά με τα πόδια από την Πλατεία Ηρώων και 20 λεπτά από την Πλατεία Μιαούλη.

Πληροφορίες για το co-working space:

Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-19.00 σε δύο ζώνες:

Πρωινή ζώνη: 9.00-14.00

Απογευματινή ζώνη: 14:00-19:00

Πριν κάνετε την κράτησή σας, ελέγξτε την διαθεσιμότητα στο ημερολόγιο του Co-working space στη σελίδα της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά δραστηριοποιείται στη Σύρο, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του βόρειου τμήματος του νησιού (Απάνω Μεριά), που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura. Εργάζεται για την προώθηση και ενίσχυση βιώσιμων δραστηριοτήτων στην Απάνω Μεριά.

Πρόσφατα δημιούργησε ένα χώρο όπου μπορείτε να μείνετε και να εργαστείτε μαζί με άλλους ερευνητές, με όραμα την υποστήριξη της εναλλακτικής και βιώσιμης ανάπτυξης, που έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Η Σύρος και ειδικά η Απάνω Μεριά έχουν έντονο βιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ιστορικό ενδιαφέρον του νησιού, από τη προϊστορία (οικισμοί Χαλανδριανή και Καστρί) μέχρι και τα σύγχρονα χρόνια (βιομηχανική ανάπτυξη του 19ου & 20ου αιώνα κ.α.).

Εάν δουλεύετε σε ένα έργο, έρευνα ή ιδέα που σχετίζεται με τη διατήρηση, τη μελέτη ή την εργασία στο πεδίο, σχετικά με το νησί της Σύρου, ή αν θέλετε να γίνετε εθελοντές σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα, η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά σας προσκαλεί να συνεργαστείτε μαζί της για να κάνετε τη διαφορά.

Συμμετέχοντας στις δραστηριότητές της συμβάλλετε σε στόχους κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου (στήριξη της ΚΟΙΝΣΕΠ και των εργαζομένων της, φύτευση ενδημικών φυτών, στήριξη ερευνητικών υποτροφιών, carbon offsetting ανθρακικού αποτυπώματος κ.α.).

Το πρόγραμμα

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα και στην ερευνητική βάση, μπορείτε να συμμετέχετε στα παρακάτω (ενδεικτική λίστα):

 • Ανεξάρτητη έρευνα πεδίου στην Σύρο.
 • Συμμετοχή στο πρόγραμμα Μελέτης Βιωσιμότητας και Κοινωνικής Καινοτομίας.
 • Συμμετοχή και χρήση του εργαστηρίου Precious Plastic για έρευνα ή για εκμάθηση στην πράξη για την ανακύκλωση πλαστικού και δημιουργία αντικειμένων από αυτό.
 • Περιήγηση και χαρτογράφηση μονοπατιών της Σύρου.
 • Συμμετοχή ως εκπαιδευτές σε εργαστήρια και σεμινάρια σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, βιώσιμες πρακτικές και την πρωτοβουλία Precious Plastic.
 • Επιτόπια έρευνα για την βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων του νησιού, με έμφαση στην προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς.
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων σχετικά με την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.
 • Έρευνα για τις παραδοσιακές γνώσεις για την ενδημική χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
 • Δημιουργία και εμπλουτισμός χαρτών (GIS) της προστατευόμενης περιοχής με δεδομένα σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα, τα μονοπάτια και τις υπάρχουσες χρήσεις και δραστηριότητες.
 • Συμμετοχή σε καθαρισμούς του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος (σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ AEGEAN REBREATH).
 • Εθελοντισμός σε διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ και συνεδρίων (για παράδειγμα Strayart Festival, Syros International Film Festival, Animasyros, δράσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου).
 • Πρόγραμμα Προφορικής Ιστορίας και Καταγραφής της Παραδοσιακής Γνώσης (έμφαση στη χλωρίδα και στην κατασκευή παραδοσιακών σκαφών) σε συνεργασία με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος.
 • Οποιαδήποτε άλλη δράση στη Σύρο, η οποία μπορεί να επωφεληθεί από συνεργασία με την ερευνητική της βάση.

Η ερευνητική βάση

Ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ζείτε και εργάζεστε μαζί (έως 12 άτομα τη φορά) στη βάση της, αλληλεπιδρώντας με άτομα από όλο τον κόσμο.

Η ερευνητική βάση είναι ένα ανεξάρτητο κτίριο στην Ερμούπολη της Σύρου, που προσφέρει πολλές δυνατότητες και αποτελείται από:

1 χώρο γραφείου / co-working space

1 σαλόνι

1 χώρο καθιστικού

1 κουζίνα / τραπεζαρία

3 υπνοδωμάτια

2 μπάνια

Είναι εξοπλισμένη κατάλληλα ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα και να προσφέρει μια άνετη διαβίωση.

Η βάση βρίσκεται σε ήσυχη τοποθεσία που διευκολύνει τις μετακινήσεις με τα πόδια σε όλη την πόλη. Στον εξωτερικό χώρο της βάσης υπάρχει κήπος και αυλή.

Πληροφορίες συμμετοχής

 • Κόστος

Το κόστος της εκπαίδευσης και της διαχείρισης των εθελοντών καθώς και της οργάνωσης των παραπάνω προγραμμάτων είναι 30€ / ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο με Οκτώβριο και 25€ / ημέρα από Νοέμβριο έως Μάρτιο.

 • Διαμονή

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά παρέχει δωρεάν διαμονή στην βάση της χωρίς διαχωρισμό με βάση το φύλο, πρωινό και μεσημεριανό 5 ημέρες κάθε εβδομάδα, μετακίνηση στο πεδίο και στις εκάστοτε δραστηριότητες.

 • Ελάχιστος χρόνος συμμετοχής

Ως ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στο πρόγραμμα προτείνονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες (χωρίς μέγιστο χρονικό όριο).

 • Χρονική περίοδος συμμετοχής

Σας συνιστούμε να μη περιοριστείτε στην τουριστική περίοδο (Ιούλιος-Αύγουστος), για τη δική σας άνεση και ευκολία πρόσβασης στο νησί και τις διάφορες υποδομές. Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά δέχεται αιτήσεις για όλη τη διάρκεια του έτους. Μην αποκλείσετε τους χειμερινούς μήνες, το κλίμα τότε είναι ήπιο και το περιβάλλον των Κυκλάδων είναι όμορφο και ακμάζον. Επικοινωνήστε για να συζητήσετε και να βρείτε τη καλύτερη περίοδο για εσάς.

 • Ατομική ή ομαδική συμμετοχή

Μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα μεμονωμένα ή ομαδικά

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Δείτε επίσης