Σύρος: Ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη

απο Cyclades Open

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο ψηφιοποίησης του μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη. Το έργο “Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη” το οποίο υλοποιείται από την εταιρεία “SPACE HELLAS Α.Ε. – RADIANT A.E.” με συνολικό προϋπολογισμό 198.301,30 ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική στόχευση της δοκιμαστικής λειτουργίας του ψηφιακού μουσείου, κατά την οποία οι επισκέπτες θα είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις νέες δυνατότητές του, ήταν ο Ιούλιος του 2022, ενώ η λειτουργία της ψηφιακής έκθεσης, δηλαδή η δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης στο μουσείο της Άνω Σύρου, ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2022. Παρόλα αυτά, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, το έργο πήρε παράταση και νεότερη ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε η 28η Φεβρουαρίου του 2023.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανδρέας Γιαλόγλου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ανέφερε πως το έργο, μαζί με όλα τα άλλα έργα που αφορούν στον ψηφιακό πολιτισμό, θα μεταφερθούν στη νέα προγραμματική περίοδο για διαχειριστικούς λόγους. Εξαιτίας αυτής της δυνατότητας, το έργο θα ενταχθεί ενισχυμένο με ένα πρόσθετο υποέργο, ύψους 30.000 ευρώ που αφορά στην προβολή και δημοσιότητα του ψηφιακού μουσείου. “Εμείς σαν τμήμα παρακολουθούμε την υλοποίηση. Από εκεί κι έπειτα, θα μεριμνήσει το τμήμα Πολιτισμού ώστε να λειτουργήσει το καλοκαίρι” , διευκρινίζει, ενώ κάνει γνωστό ότι όταν ολοκληρωθεί το συνολικό έργο, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Μάιο, σχεδιάζεται να διοργανωθεί μία μεγάλη εορταστική εκδήλωση με αφορμή την παρουσίασή του.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, επιβεβαιώνει πως το χρονοδιάγραμμα ορίζει πως το άνοιγμα και η λειτουργία του ψηφιακού μουσείου θα πραγματοποιηθούν πράγματι μέσα στον Μάιο. “Υπάρχουν ακόμα κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν ως τότε. Εμείς είμαστε στην φάση του προγραμματισμού για το πώς και πότε θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό ώστε να έρθει σε επαφή με τον ψηφιακό κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη. Σύντομα θα ενημερώσουμε για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η παρουσίαση” δηλώνει η κα. Λεονταρίτη.

Αναλυτικά το έργο

Συνολικά το έργο αφορά στην αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και ειδικότερα των ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών για την αναπαράσταση του βίου και του έργου του Συριανού συνθέτη Μάρκου Βαμβακάρη και την ενίσχυση του πολιτισμού της εμπειρίας, μέσω της ανάπτυξης και εγκατάστασης ενός ψηφιακού / πολυμεσικού βιωματικού δρώμενου το οποίο θα αναπαριστά εικονικά μία ολόκληρη εποχή της πρόσφατης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας.

Το ψηφιακό αυτό δρώμενο, θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τις εξής ενότητες:

(α) το φαινόμενο του ‘ρεμπετισμού’ (τέλη του 19ου αιώνα – Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο),

(β) τον Βίο και το Έργο του Μάρκου Βαμβακάρη (βασισμένο στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του), και

(γ) την ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονα ψηφιακά οπτικοακουστικά μέσα, και θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, στον κεντρικό δρόμο του Οικισμού της Άνω Σύρου.

Παράλληλα, το έργο θα δημιουργήσει συμπληρωματικές ψηφιακές δράσεις στο υφιστάμενο Μουσείο Βαμβακάρη.

Για την υλοποίηση του έργου, πλην των ψηφιακών εφαρμογών, προβλέπεται και η τεκμηρίωση και συλλογή του απαραίτητου περιεχομένου για την πλήρη λειτουργία και την επίτευξη των στόχων προβολής και συνέχισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μάρκου Βαμβακάρη.

Ένα σημαντικό έργο για την ανάδειξη της Άνω Σύρου και της πολιτισμικής μας παράδοσης

Τα οφέλη από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται να είναι πολλαπλά ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα που συντείνουν στην αναγκαιότητά προώθησής του. Συγκεκριμένα:

Α. Ο οικισμός της Άνω Σύρου συρρικνώνεται πληθυσμιακά και παραδίδεται σταδιακά σε τουριστικές δραστηριότητες (εστίασης, διαμονής κ.λπ.). Η δημιουργία πολιτιστικών δραστηριοτήτων θα δημιουργήσει νέα ερείσματα και δραστηριότητες εμπλουτίζοντας τον βίο τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών, αξιοποιώντας χώρους και πολιτισμό από τον ίδιο τόπο.

Β. Η ανάδειξη του βίου και του έργου του Μάρκου Βαμβακάρη με σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μία σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομία η οποία προβάλλει την τοπική ιστορία και ιδιοσυγκρασία. Η χρήση των Μέσων που χρησιμοποιεί πλέον η αγορά για την εμπορική προώθηση της μουσικής, αλλά χωρίς εμπορικούς σκοπούς, δημιουργεί νέες δυνατότητες πρόσβασης στο πολιτιστικό αγαθό.

Γ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση των νέων της Σύρου που επιχειρούν να ασχοληθούν με τη μουσική παράδοση, γεγονός που προβληματίζει τις αρχές του τόπου για τρόπους υποστήριξης της τάσης αυτής. Η τοποθέτηση της μουσικής παράδοσης στο προσκήνιο, και μάλιστα με τρόπο (τεχνολογία) που οι σημερινοί νέοι έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση θα δράσει ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά στις προσπάθειές τους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες μελέτης, δημιουργίας και εμβάθυνσης”.

Πηγή: Κοινή Γνώμη

Δείτε επίσης