Τήνος: Η εκπομπή «Κεραία» της Ρέας Βιτάλη, στη Μονή και Σχολή Ουρσουλινών

απο Cyclades Open

Η «ΚΕΡΑΙΑ», το τηλεοπτικό εγχείρημα της Ρέας Βιτάλη, μας επιφυλάσσει ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο.

Συγκεκριμένα στη Μονή και Σχολή Ουρσουλινών που ιδρύθηκε το 1862 στο χωριό Λουτρά της Τήνου. Έναν χώρο απροσπέλαστο στις τηλεοπτικές κάμερες που μας ανοίγει όλα του τα δωμάτια, μας αφήνει να περπατήσουμε στο «άβατό» του, να νοιώσουμε τις ανάσες τόσων και τόσων γενεών μαθητριών που πέρασαν και έλαβαν παιδεία, ως πεμπτουσία της έννοιας Παιδεία, σε χρόνια άλλοτε μαρτυρικά κι άλλοτε δύσκολα για τη χώρα μας.

Μια εμπνευσμένη γυναίκα, η Άννα Μαρία Λιβς, που ζούσε τότε στην Ελλάδα, αφιέρωσε τη ζωή της και κάθε περιουσιακό της στοιχείο στην Ίδρυση και υπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού. Πρωτοποριακά πολύπλευρη προσωπικότητα, γνώστρια 6 γλωσσών, εξαιρετική μουσικός και ζωγράφος έβαλε αυτόν, ως σκοπό της ζωής της. Κατόρθωσε να καταφθάνουν στην Σχολή μαθήτριες από διάφορα μέρη του κόσμου, Κωνσταντινούπολη, Γαλλία κ.λ.π. Μέχρι και 300 μαθήτριες εκ των οποίων οι 150 οικότροφες.

Η Σχολή έπαψε να λειτουργεί τη δεκαετία του 80. Έκτοτε μαραζώνει ενώ φιλότιμες εθελόντριες, πρώην μαθήτριες, έχουν ταχθεί να προστατεύσουν την εθνική μας κληρονομία.

Η ξενάγηση αναδύει μυστήριο, ομορφιά, γνώσεις και γοητεία. Ενός μαγευτικού «Κάποτε».

Δείτε την εκπομπή στο ERTFLIX

📸 Επιμελητήριο Κυκλάδων

Δείτε επίσης