Το Δίλημμα της Πεταλούδας του Ηλία Ευθυμιόπουλου – Φύση-Περιβάλλον-Κλίμα και ανθρώπινη ευθύνη [κατεβάστε το βιβλίο]

απο Cyclades Open

Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, ένα φαινομενικά ασήμαντο συμβάν μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, αν πυροδοτήσει ένα μηχανισμό αλυσιδωτών αντιδράσεων, άλλως, επί το γλαφυρότερον (κατά τον γνωστό αμερικανό Μετεωρολόγο Edward Norton Lorentz), «Μια πεταλούδα που χτυπά τα φτερά της στον Αμαζόνιο θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την καταιγίδα που θα ξεσπάσει την επόμενη μέρα ή τρεις μήνες αργότερα στην Κίνα».

Με αφορμή, λοιπόν, το δίλημμα της πεταλούδας που διστάζει να πετάξει, αναλογιζόμενη τις απρόβλεπτες επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η κίνησή της, ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος μας εισάγει στο γοητευτικό χώρο της οικολογίας, από τις απαρχές του κόσμου ως τις μέρες μας. Μας καθιστά κοινωνούς του θαύματος της ζωής και ταυτόχρονα μας προβληματίζει βαθύτατα για το μέγεθος της ανθρώπινης ευθύνης στην πρόκληση των σύγχρονων, πολυσύνθετων περιβαλλοντικών προβλημάτων, οι συνέπειες των οποίων παραμένουν δυστυχώς απρόβλεπτες. Γιατί ο άνθρωπος, ως κυρίαρχος της φύσης, επηρεάζει όσο κανένα άλλο έμβιο ον την εξέλιξη πάνω στη γη.

Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, «η πρόθεσή μου δεν ήταν να κάνω ένα αυστηρό επιστημονικό σύγγραμμα ούτε να ακολουθήσω μια συστηματική προσέγγιση σαν αυτή που συνηθίζεται σε πολλά πανεπιστημιακά συγγράμματα. Το εγχείρημά μου μοιάζει περισσότερο με την χαοτική κίνηση σε ένα πεδίο ελκυστών, προκειμένου να υπογραμμιστεί μ’ αυτόν τον τρόπο η σχετικότητα της γνώσης και η προσεγγιστικότητα των υποθέσεων χωρίς ωστόσο να προδοθεί η ιδέα της καθολικότητας και η ανάγκη της ακόμα μεγαλύτερης εμβάθυνσης σ’ ένα κόσμο που χάνεται καθώς τον πλησιάζουμε, όπως τα οράματα της ερήμου. Γιατί σε κάθε περίπτωση ισχύει η ρήση του Αριστοτέλη ότι “το πραγματικό διάβημα στην μελέτη της φύσης είναι να κάνουμε τα πράγματα που μας φαίνονται καθαρά κι αναγνωρίσιμα, να είναι καθαρά κι αναγνωρίσιμα αφ’ εαυτών”. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τη μέθοδο και τα εργαλεία».

Σε μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις και αβεβαιότητες, όπου ακόμα και η Διεθνής Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, που τόσο δύσκολα επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο στο Παρίσι, κλυδωνίζεται από όψιμους τακτικισμούς και εγωιστικές προσεγγίσεις, ο συγγραφέας έρχεται με το βιβλίο του να μας θυμίσει, με τον πιο απλό και ειλικρινή τρόπο, ότι το εύθραυστο μέλλον του πλανήτη εξαρτάται πρωτίστως από εμάς και τις επιλογές μας.

O Ηλίας Ευθυμιοπούλος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα, σπούδασε φυσικές επιστήμες στην Ελλάδα και την Γαλλία και είναι κάτοχος διδακτορικού. Το 1981 γίνεται διευθυντής στη “Nέα Οικολογία”. Το 1990 ιδρύει την Ελληνική Greenpeace την οποία διευθύνει μέχρι το 1999. Το 2000 συμμετέχει ως υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση Σημίτη. Στη συνέχεια και μέχρι το 2014, προΐσταται του Διεπιστημονικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών. Σήμερα είναι διευθυντής στο Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου. Στη δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε με την ΕΡΤ ως παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ως σεναριογράφος τηλεοπτικών ντοκυμαντέρ. Από το 1998 ώς το 2010 ήταν πρόεδρος του Θερινού Οικολογικού Πανεπιστημίου. Από το 2002 ώς το 2008 ήταν διευθυντής του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ ECOCINEMA. Έχει αρθρογραφήσει στο “Αντί”, το “Βήμα”, τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” και τα “Νέα”. Από το συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία “Παράθυρο στην κρίση” (Μεταίχμιο, 2015) και “Το δίλημμα της πεταλούδας” (Ακαδημία Αθηνών, 2017).

Τίτλος: Το δίλημμα της πεταλούδας
Οικολογική ερμηνευτική και περιβαλλοντικός σχετικισμός

Συγγραφέας: Ηλίας Ευθυμιόπουλος

Έκδοση: Ακαδημία Αθηνών // Μαριολοπούλειο–Καναγκίνειο Ίδρυμα

Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση

Σελίδες: 312

Έτος έκδοσης: 2017

Δείτε επίσης