Η Αναβίωση της Βαμβακούς

Βαμβακού Λακωνίας: Ένα χωριό πρότυπο, βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη με σύγχρονες συνθήκες ζωής, νέες ευκαιρίες απασχόλησης και καινοτόμες δράσεις

απο Cyclades Open

Ο οργανισμός Vamvakou Revival

Η Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο οργανισμός αποτελείται από μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό. Όραμά τους είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά.

Θεμελιώδες στοιχείο του πλάνου αποτελεί η μέριμνα για τη βελτίωση, συντήρηση και μέγιστη χρήση των δομών και υποδομών του χωριού, με την επιδίωξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων να συνδυάζουν την αυθεντικότητα του τόπου με καινοτόμες πρακτικές.

Πρόθεσή τους είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Το Project της Αναβίωσης

Στη Βαμβακού τα πρώτα σημάδια της Αναβίωσης είναι πλέον ορατά. Νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει στο χωριό, ενώ παράλληλα η πρώτη φάση υλοποίησης του πλάνου της αναζωογόνησης της περιοχής που βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα και την προσέλκυση επισκεπτών, έχει ολοκληρωθεί.

Η δεύτερη φάση του εγχειρήματος της αναβίωσης βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Μέσα από συλλογική δράση και συνέργειες, σκοπός είναι να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες που αφορούν στην καινοτομία, τον αγροτουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα (μελέτη για τις προοπτικές ανάπτυξής του στη Βαμβακού και τις γύρω περιοχές), με έμφαση στη δημιουργικότητα.

Το σχολείο της Βαμβακούς ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) με την πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το V.Lab προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά, νέους, αλλά και ενηλίκους της περιοχής και όχι μόνο, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Ο ανακαινισμένος χώρος του σχολείου της Βαμβακούς φιλοξενεί επίσης δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκους, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, εικαστικά, επιτραπέζια παιχνίδια, Lego, ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις, κινηματογράφος και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μουσικές βραδιές, καλλιτέχνες και αφιερώματα δίνουν ραντεβού στο σχολείο της Βαμβακούς. Στον χώρο του σχολείου, επίσης, υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ και αθλητικός εξοπλισμός, π.χ. μπάλες, στρώματα, τραμπολίνο που μπορούν μικροί και μεγάλοι να χρησιμοποιήσουν.

Παράλληλα, στο χωριό προσφέρονται ήδη υπηρεσίες εστίασης (εστιατόριο-καφέ Βουρέικο) και οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες βουνού, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, ορεινή ποδηλασία ενοικιάζοντας ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση HAIBIKE και περιήγηση με mini bus ή 4×4 μέσα στο δάσος.

Το χωριό διαθέτει έναν νέο ξενώνα για διαμονή, αλλά υπάρχουν και αρκετά καταλύματα στη γύρω περιοχή.

Γιατί να έρθεις στη Βαμβακού; Ζωή στο χωριό με σύγχρονους όρους

Πώς θα σας φαινόταν αν σε ένα ορεινό χωριό της Λακωνίας μπορούσατε να καταπιαστείτε επαγγελματικά με τις Καλές Τέχνες, τα Οικονομικά, το Εμπόριο, την Εκπαίδευση, το Marketing, τα Γραφιστικά, τον Τουρισμό και την Πληροφορική μέσα από καινοτόμες μεθόδους, σύγχρονο εξοπλισμό και απεριόριστες τεχνολογικές δυνατότητες; Το project Αναβίωσης της Βαμβακούς ωριμάζει, εξελίσσεται και διαμορφώνει σταδιακά χώρους δυναμικής ανάπτυξης της εργασίας.

Η Βαμβακού καθίσταται ένα ιδανικό περιβάλλον, στο οποίο οι τηλεργαζόμενοι, με την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, θα εξοικονομούν χρόνο και κόστος από τις μετακινήσεις, θα επιδεικνύουν περισσότερη παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, ευελιξία και οργάνωση, δεν θα διασπάται η προσοχή τους από τις θορυβώδεις συνθήκες των μεγάλων εταιρειών και φυσικά όλοι θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, μιας και θα δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας άτομα με ειδικές ικανότητες.

Η Vamvakou Revival, στο μέτρο πάντα που της αναλογεί, μεριμνά για την υγεία και την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών του χωριού. Στα γραφεία του οργανισμού (Κοινοτικό Γραφείο Βαμβακούς) υπάρχει ένα πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο, τσάντα πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα, αλλά και αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας μας έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στις Πρώτες Βοήθειες (BLS, Basic Life Support και B-Con, Bleeding Control for Injured), όντας σε ετοιμότητα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Επιπλέον, πάντα στο χωριό υπάρχει ένα όχημα του οργανισμού σε ετοιμότητα να μεταφέρει όποιον έχει ανάγκη.

Τι συμβαίνει στη Βαμβακού φέτος τις γιορτές

Η Vamvakou Revival έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για τις γιορτές. Στις 4/12, στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, έπαιξαν μουσική η  Μαρίζα Ρίζου και η μπάντα της, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο bubble show από τους La Petite Marguerite, ενώ μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε εορταστικά Μουτζουρώματα από την ομάδα «Μουτζούρες».

Οι Santa Bella δίνουν στην παραμονή των Χριστουγέννων ρεμπέτικο και λαϊκό χρώμα, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής 26/12, σειρά έχουν οι jazz μελωδίες από το πιάνο του Κώστα Γιαξόγλου.

Τον Δεκέμβριο δύο μοναδικές θεατρικές παραστάσεις περιμένουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού: Να σου πω μια ιστορία του Χόρχε Μπουκάι με την ομάδα «Το Τόπι» στις 11/12 και Ο ταχυδρόμος Ονείρων με τη Φλώρα Καλομοίρη στις 18/12, ενώ στις 31/12 θα προβληθεί η ταινία O Κατεργάρης των Χριστουγέννων με τον Jim Carrey και στις 6/1 έχει προγραμματιστεί παράσταση κουκλοθεάτρου από την ομάδα «Στρίγγλες».

Τα παιδιά στη Βαμβακού έφτιαξαν στις 5/12 το δικό τους χριστουγεννιάτικο χωριό με Lego Wedo 2.0 και την ομάδα Robot-Fun της ΝΟΚΙΑ Hellas. Στις 11/12 έμαθαν να στολίζουν το δάσος με την ομάδα Αλκυόνη και το πρόγραμμα «Φυσικά στολίδια για το έλατο του δάσους». Στις 18/12 έμαθαν ιστορίες για βότανα με τη Μάρθα Βερδήλου και στις 24/12, μαζί με τη Χρυσάνθη Μάνδρου – Φιλιππάκου, μουσικοπαιδαγωγό και θρησκειολόγο συνέθεσαν τα Κάλαντα της Βαμβακούς και τα έψαλλαν στα σοκάκια του χωριού, ενώ στις 08/01, θα μάθουν «όσα φέρνει ο χρόνος» με τις οδηγίες της Ελένης Ζαχοπούλου, ηθοποιού και συνεργάτιδος του Εθνικού Θεάτρου.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Βαμβακούς είχαν την ευκαιρία στις 5/12 να μάθουν τα μυστικά της Κεραμικής με την κεραμίστρια Μάρω Παινέση και με την πεζοπορία που οργανώθηκε στις 12/12 με τον Φορέα Πάρνωνα Διαχείρισης Υγροτόπου Μουστού, να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του βουνού, ενώ στις 19/12 θα συναντήσουν την Ποτούλα Λαφόγιαννη σε ένα πρόγραμμα χειροτεχνίας.

Το εγχείρημα «ζωή στο χωριό με σύγχρονους όρους» δεν είναι μια απλή υπόθεση. Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα, λέει ο ποιητής. Στη Βαμβακού κάθε μετρήσιμο αποτέλεσμα προϋποθέτει προσπάθεια, κόπο, προσωπική εργασία, δέσμευση και αφοσίωση. Άλλωστε, οποιαδήποτε νέα κατάσταση απαιτεί κι έναν καινούργιο εαυτό σου.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από τη Vamvakou Revival
Επιμέλεια: Destination Management Specialists Network

Δείτε επίσης