Βιβλίο: Κυκλαδίτικος Πολιτισμός & Γαστρονομία

απο Cyclades Open

Ένα τρίγλωσσο βιβλίο – αφιέρωμα στις Κυκλάδες, που μιλά για τις παραδόσεις, για τους τόπους, τη φιλοξενία, τη γαστρονομία και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα για να δημιουργήσουν τα αριστουργήματα που σερβίρονται και τρελαίνουν τους αποδέκτες τους.

Τα χταπόδια, ο μπακαλιάρος, το μιρμιτζέλι, οι πίτες, οι καράβολοι, η κακαβιά, οι μοσχομυριστοί κεφτέδες, το στιφάδο αλλά και τα ρεβίθια και ο απλός ντάκος, παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου και μας μεταφέρουν στα κυκλαδίτικα νησιά με το λευκό τους φόντο, τους ανεμόμυλους, το μπλε της θάλασσάς τους και μας δελεάζουν παιχνιδιάρικα να τα επισκεφτούμε, να τα γνωρίζουμε και να απολαύσουμε τα καλούδια που κρύβουν και επιδεικτικά μας παρουσιάζουν.

Το βιβλίο εκδίδεται υπό την αιγίδα του Συλλόγου Φίλων της Πάρου και Αντιπάρου και μας γνωρίζουν τον πολιτισμό των ελληνικών νησιών αλλά και 20 στον αριθμό μοναδικές και εύγευστες συνταγές που πιστέψτε με θα τολμήσετε να τις αντιγράψετε.

Η παραδοσιακή χειροποίητη πάστα της Πάρου, η γραφική κυρία που ανοίγει επιδέξια φύλλο για πίτα, οι ξυλόφουρνοι που περιμένουν να ψήσουν ψωμιά και ταψιά με φαγητά, οι γιορτές και τα παραδοσιακά πανηγύρια, αλλά και τα παλαιά πατητήρια που πατούσαν τα σταφύλια, θα μας συγκινήσουν, θα μας ταξιδέψουν και θα μας μυήσουν στην κουλτούρα τους.

Όσο απαιτητικοί κι αν είστε, σίγουρα στις συνταγές που παρουσιάζονται, θα βρείτε κάτι που να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε, αν και πιστεύω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να επισκεφτούμε τα νησιά και να απολαύσουμε τους θησαυρούς τους.

Μέσα από το βιβλίο, θα ανοίξει μπροστά μας ένας νησιώτικος κόσμος που περιμένει να μας ξεναγήσει στις ομορφιές του και να μας γνωρίσει την ιστορία του μέσα από τις γεύσεις του.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι το φωτογραφικό υλικό και η εικονογράφηση του βιβλίου θα σταθούν ως μια ακόμη αφορμή για εξόρμηση στα μαγικά μας νησιά!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λευκή σελίδα και αποτελεί μέρος της σειράς βιβλίων Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου.

Πηγή: thessalonikiartsandculture.gr/Κατερίνα Σιδέρη

📸Raimond Klavins/Unsplash

Δείτε επίσης