Βόρειο Σέλας: Η εμφάνισή του στο νότο έβαψε κόκκινο τον νυχτερινό ουρανό-Ορατό και στην Ελλάδα, λόγω της έντονης γεωμαγνητικής καταιγίδας

απο Cyclades Open

Το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του και στον ουρανό της Β. Ελλάδας, σε μια εξαιρετικά σπάνια εμφάνιση του φαινομένου τόσο νότια και όσον αφορά το κόκκινο χρώμα που φώτισε τον ουρανό χτες Κυριακή 5/11. To γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο είναι εξαιρετικά σπάνιο να εμφανιστεί τόσο νότια γεωγραφικά όπως χθες.

Οι φωτογραφίες από το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο πλημμύρισαν τα social media, με τους κατοίκους των Σερρών, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης να γίνονται μάρτυρες του πρωτόγνωρου -για μεσογειακή χώρα- θεάματος.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία».

Όπως αναφέρει το forecastweather.gr, μοιάζει σαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα είναι το Βόρειο Σέλας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις Βαλκανικές χώρες και καταλήγοντας όπως βλέπουμε στην εικόνα να γίνει ορατό μέχρι και τις Σέρρες. Η αιτία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

voreio_selas_f3452.jpg

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς είναι κατά κανόνα ένας γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο. Κι όμως για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη σχεδόν την Γηραιά Ήπειρο, καταλήγοντας έως και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, δημιουργώντας έτσι μοναδικής ομορφιάς εικόνες, αλλά θα έλεγε κανείς και έως έναν βαθμό… απόκοσμες.

Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται μετά από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Μερικοί μάλιστα δεν παρέλειψαν να συνδέσουν την εμφάνιση αυτού του τόσο σπάνιου φαινομένου στην περιοχή μας και ειδικά στην Β. Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη με την … συντριπτική ήττα του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ!

Η παρουσία του σέλαος τόσο νότια ήταν ένα σπάνιο δώρο της φύσης-όσο και απόκοσμο- καθώς για να το αντικρίσουμε τα μεγαλειώδη Φώτα του Βορρά θα πρέπει να ταξιδέψουμε στις Σκανδιναβικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Φωτογραφία: X (twitter)

Δείτε επίσης