Ζάκυνθος: «Αντάμα» και για ελεύθερες παραλίες

απο Cyclades Open

Η συλλογικότητα «Αντάμα» δημιουργήθηκε στη Ζάκυνθο και, όπως μαθαίνουμε, έχει σκοπό «να αναδείξει την ελευθερία της έκφρασης και να προσεγγίσει κοινωνικά θέματα τοπικού –και όχι μόνο– χαρακτήρα μέσω πολύμορφων δράσεων».

Το λέει και τ’ όνομά της, «Αντάμα», μαζί δηλαδή, από κοινού, και είναι μια αυτοοργανωμένη συλλογικότητα που προσπαθεί να δείξει ότι ένα τουριστικό νησί που ζει και ανασαίνει για τον τουρισμό μπορεί να ασχολείται και με άλλα πράγματα, πιο πολιτισμικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αναφέρει η Μάγδα Κλαυδιανού στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Είναι νεαρής κατά κύριο λόγο ηλικίας, άνθρωποι ζωντανοί, μέσα στα πράγματα και, όπως λένε, «Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη δεν θεωρείται δεδομένη, επιλέγουμε να δράσουμε συλλογικά και να αναπτύξουμε ζώνες ελευθερίας και δημιουργικής έκφρασης. Σκοπός μας είναι η συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων στη δράση μας και η ευαισθητοποίησή τους. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού διαχωρισμού. Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις και να συνδιαμορφώσουμε την κοινωνία μας αντάμα».

Οσον αφορά τις δράσεις τους, αυτές συναποφασίζονται μέσω της διαδικασίας της συνέλευσης. Τον Ιούλιο που μας πέρασε διοργάνωσαν το πρώτο «Metavasis Festival – Ενάντια στο ρατσισμό, την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό», δείχνοντας ότι το εννοούν το «Αντάμα». Οι θεματικές των παρεμβάσεών τους είναι ενδεικτικές του πλουραλισμού που διακρίνει τη συλλογικότητα: η κλιματική αλλαγή και η επίδρασή της στη Μεσόγειο, το μεταφορικό ισοδύναμο, το τοξικό φορτίο καταπόνησης των εργαζομένων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πολύπαθο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, οι αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν, η διαχείριση των σκουπιδιών, το 8ωρο που έγινε 13ωρο, οι «σερίφηδες» του Εβρου κ.ά.

Παράλληλα, αυτό τον καιρό, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τις ελεύθερες παραλίες, συμπράττουν με την ομάδα «Πολίτες της Ζακύνθου για την Προάσπιση του Δημόσιου Χώρου» και καλούν σε συγκέντρωση υπογραφών στήριξης ψηφίσματος στο Avaaz για προσβάσιμες και ελεύθερες παραλίες στη Ζάκυνθο.

Έχουν ανάγκη τη στήριξη όλων μας. 

Ανοιχτή επιστολή για προσβάσιμες και ελεύθερες παραλίες στη Ζάκυνθο

Ως πολίτες της Ζακύνθου γινόμαστε επί σειρά ετών μάρτυρες πολλών παραβιάσεων και αυθαιρεσιών από επιχειρηματίες στους οποίους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας από το Δήμο Ζακύνθου. Η κατάσταση αυτή κάθε χρόνο χειροτερεύει και σήμερα έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τις περισσότερες παραβιάσεις να αφορούν στα παρακάτω:

  • Κατάληψη μεγαλύτερης έκτασης δημόσιου χώρου από εκείνη που ορίζει η ΚΥΑ 38609ΕΞ2023 και από αυτήν που επιτρέπουν οι άδειες παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας.
  • Τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών σε μεγαλύτερη πυκνότητα από την επιτρεπόμενη, καθώς και σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.
  • Δημιουργία μονίμων ή/και ημιμονίμων κατασκευών στον αιγιαλό και την παραλία, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.
  • Πρόκληση ηχορρύπανσης, καθώς η στάθμη θορύβου από τη μουσική υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 50 ντεσιμπέλ.
  • Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή επαύλεων καθιστούν de facto ιδιωτικές όμορες παραλίες τους, αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές με αποτρεπτικές πινακίδες ή περιφράξεις.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Περιμένουμε από το νυν Δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες όπως ανάρτηση της κάτοψης του τμήματος της παραλίας που έχει αδειοδοτηθεί σε εμφανές σημείο, διαρκείς ελέγχους, αυστηρές κυρώσεις στους παρανομούντες κ.ά., ώστε να πάψει οριστικά η κατάχρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου από τους επιχειρηματίες και να εξαλειφθεί οριστικά αυτή η ανομία. Επίσης, καλούμε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους που φιλοδοξούν να αναλάβουν την ευθύνη του Δήμου να δεσμευτούν από τώρα και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα ζήσουμε το ίδιο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Εμείς οι πολίτες της Ζακύνθου, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, καλούμε τους συμπολίτες μας να συσπειρωθούν ώστε όλοι μαζί ως κοινωνία να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη χρήση του αιγιαλού και του δημόσιου χώρου γενικότερα στη Ζάκυνθο. Επειδή όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Για να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία πατήστε εδώ

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών/ Μάγδα Κλαυδιανού

Δείτε επίσης