Αλυκή Νάξου : Τελικά το κράτος ΔΕΝ ΒΡΗΚΕ…. “νομικό κενό” στην Λαγκούνα! Αντιθέτως μάλιστα…

απο Cyclades Open

Αναφορά-απάντηση στο ερώτημα του Cyclades Open για όσα έχουν συμβεί στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Νάξου (ΚΑΖ) στη Λαγκούνα απέστειλε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στην περιοχή ΚΑΖ Αλυκής Νάξου και έχει ενημερώσει ολες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες απαιτούμενες ενέργειες.

“Σας ενημερώνουμε ότι στις 27/09/2022, κλιμάκιο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή της αλυκής Νάξου και διαπίστωσε διάνοιξη χωματόδρομου ο οποίος χωροθετείται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, κίνηση αυτοκινήτων και δικύκλων στον εν λόγω δρόμο και στάθμευση αυτοκινήτων εντός του καταφυγίου.

Σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 652/Β/04-05-04 με το οποίο η αλυκή Νάξου εχει χαρακτηριστεί σαν Καταφύγιο Άγριας Ζωής, «η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α’ και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.


Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου 3937/2011, δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες κλπ.


Για τους λόγους αυτούς, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ, ασκώντας τις αρμοδιότητές του όπως καθορίζονται από τις διατάξεις του Νόμου 4685/2020 (ΦΕΚ Α 92/07.05.2020) και της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/72683/2709 (ΦΕΚ 4768Β΄/16-10- 2021), σας καλεί όπως προβείτε στις νόμιμες ενέργειες, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων σας”

Σύμφωνα με τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο κάθε αναγνώστης πως ούτε “νομικό κενό” υπάρχει στη Λαγκούνα, ούτε η διάνοιξη του δρόμου είναι θέμα “άποψης” των νομικών, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.. Όπως θα διαπιστώσετε στην αναφορά που ακολουθεί αναλυτικά και νόμοι υπάρχουν για την προστασία της περιοχής και ξεκάθαροι είναι.

Μένει λοιπόν να πράξουν τα δέοντα οι υπηρεσίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

Διαβάστε στο Cyclades Open

Πρώτο μέρος

Το Τσιφλικάτο της Νάξου- Όταν ο δήμος αποφασίζει πως ο νόμος είναι εμπόδιο και τον παρακάμπτει α λα καρτ

Δεύτερο μέρος

Λαγκούνα-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Μετά το παράνομο άνοιγμα του δρόμου ξεφύτρωσαν ενημερωτικές ταμπέλες που να…. βολεύουν όσους παρκάρουν

Τρίτο μέρος

Παράνομες οι παραπλανητικές “ενημερωτικές” πινακίδες στην Λαγκούνα (ΚΑΖ)-Πρέπει να απομακρυνθούν

Τέταρτο μέρος

Νάξος-Καταφύγιο Άγριας Ζωής: Το…. “μυστήριο” της Λαγκούνας αποκαλύπτεται! 

Ακούστε:

Βασίλης Θεωνάς- Μια συζήτηση για τις προστατευόμενες περιοχές της Νάξου με αφορμή τον υδροβιότοπο της Αλυκής Νάξου

Δείτε επίσης