Απόλαυση… κατά λάθος: Αγαπημένα τρόφιμα που ανακαλύφθηκαν τυχαία

απο Cyclades Open

Τι κάνει ένα φαγητό νόστιμο; Η προφανής απάντηση είναι ένας επιδέξιος σεφ, υλικά υψηλής ποιότητας, και συνταγές που μεταβιβάστηκαν, και βελτιώθηκαν, από γενιά σε γενιά. Αν και όλα αυτά είναι σίγουρα αλήθεια, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πως υπάρχουν πολλά διάσημα πιάτα που δημιουργήθηκαν τυχαία.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προσπαθήσετε να φτιάξετε κάτι στην κουζίνα, μην αποθαρρυνθείτε αν δεν βγει όπως περιμένατε. Μπορεί το μαγειρικό σας ατυχήμα να καταλήξει ως μια καινούργια διεθνής γευστική ανακάλυψη.

10. Το πρώτο τυρί ψήθηκε στην έρημο

Πριν από αιώνες, ένας Άραβας έμπορος ταξίδευε στην έρημο, παίρνοντας μαζί του ένα απόθεμα γάλακτος αποθηκευμένο σε μια σακούλα φτιαγμένη από το στομάχι ενός προβάτου. Η ζέστη της ερήμου και τα ένζυμα από τη σακούλα έπηξαν το γάλα. Όταν το δοκίμασε το λάτρεψε και από τότε, το τυρί έχει ταξιδέψει σε κάθε μέρος του πλανήτη καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.

9. Το σάντουιτς δημιουργήθηκε για έναν ψυχαναγκαστικό τζογαδόρο

Τι είναι πιο εύκολο από το να φάει κανείς ένα σάντουιτς; Μπορεί να φαγωθεί ενώ περπατάμε, διαβάζουμε, εργαζόμαστε, ή παίζουμε. Κάπως έτσι πρωτοδημιουργήθηκε κιόλας.

Μια μέρα, το 1762, ο John Montagu, 4ος κόμης του Σάντουιτς, βρισκόταν στη μέση μιας έντονης παρτίδας και δεν άφηνε το παιχνίδι για φαγητό. Διέταξε τον μάγειρά του να ετοιμάσει ένα πιάτο που θα μπορούσε εύκολα να φάει χωρίς να σηκωθεί από το τραπέζι. Ο μάγειρας, τον οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζουμε, τοποθέτησε λίγο μοσχάρι ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί και έτσι εφευρέθηκαν τα σάντουιτς.

8. Ο καφές ανακαλύφθηκε από κατσίκες

Σύμφωνα με έναν δημοφιλή θρύλο, ο πρώτος που απόλαυσε τα μαγικά αποτελέσματα του καφέ ήταν μια κατσίκα. Μια μέρα, εκατοντάδες χρόνια πριν, ένας Αιθίοπας, ο Kaldi, παρατήρησε αλλαγή στη συμπεριφορά των αιγών του. Ο Kaldi είδε ότι τα κατσίκια του ήταν ασυνήθιστα χαρούμενα και ενεργητικά, και έτσι τα ακολούθησε. Αποδείχθηκε ότι οι κατσίκες είχαν καταβροχθίσει τους κόκκους και τα φύλλα ενός συγκεκριμένου δέντρου. Περίεργος, ο Kaldi κατανάλωσε μερικά από αυτά και τα υπόλοιπα τα έδωσε σε έναν καλόγερο που δυσκολευόταν να μείνει ξύπνιος καθ ‘όλη τη διάρκεια των προσευχών. Οι μοναχοί αγάπησαν το νέο ποτό λόγω της διεγερτικής του επίδρασης και της καλής γεύσης.

7. Το γιαούρτι ήταν απλά χαλασμένο γάλα

Στην Κεντρική Ασία, περισσότερα από 8.000 χρόνια πριν, οι βοσκοί συνήθιζαν να μεταφέρουν το γάλα τους μέσα στο στομάχι ζώων για να το διατηρήσουν περισσότερο. Τα φυσικά ένζυμα από το στομάχι είχαν μια πηκτική επίδραση και ζύμωσαν το γάλα, δίνοντάς του μια ξινή γεύση. Οι κτηνοτρόφοι συνέχισαν την πρακτική επειδή τους άρεσε η γεύση, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν το γιαούρτι τόσο για τη θρεπτική αξία του, όσο και για τη γεύση του.

6. Η μπύρα υποτίθεται πως θα ήταν ψωμί

Αν δεν ήταν η ατυχία των Μεσοποτάμιων περισσότερα από 3.000 χρόνια πριν, δεν θα μπορούσαμε να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας μπύρες σήμερα. Προς έκπληξη των Μεσοποτάμιων οι κόκκοι που είχαν αποθηκεύσει προκειμένου να παράξουν ψωμί, έγιναν υγροί, προκαλώντας τη ζύμωσή τους σε υγρό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί το δημοφιλέστερο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο.

5. Τα Νάτσος ήταν προϊόν ενός έξυπνου αυτοσχεδιασμού

Ο Ignacio Nacho Araya, διευθυντής του εστιατορίου Victory Club στο Μεξικό, επισκέφθηκε 10 πεινασμένες συζύγους στρατιωτικών που είχαν περάσει τα σύνορα. Όταν οι προσπάθειές του να βρει τον σεφ απέτυχαν, ο Νάτσο αυτοσχεδίασε μόνος του. Σκέπασε τα tostadas με τριμμένο τυρί και τα έψησε. Προς έκπληξή του, οι γυναίκες λάτρεψαν τη δημιουργία του, το “Nacho’s Special”. Τελικά, αφού κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα με τα χρόνια, άνοιξε τη δική του επιχείρηση, το εστιατόριο Nacho.

4. Το χωνάκι ήταν έμπνευση της τελευταίας στιγμής

Το παγωτό ήταν ήδη αγαπημένη λιχουδιά πολύ πριν χρησιμοποιηθεί το χωνάκι ως τρόπος σερβιρίσματος. Ήταν δε τόσο δημοφιλές που μια μέρα, στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις το 1904, ένας πωλητής έμεινε χωρίς πιάτα για να σερβίρει το παγωτό του. Ο Hamwri, ένας Σύρος που πουλούσε τραγανές βάφλες στον διπλανό πάγκο, έδωσε το προϊόν του στον πωλητή παγωτού, ώστε να χρησιμοποιηθεί σαν πιάτο. Οι πελάτες προτίμησαν την τραγανή βάφλα από τα μπολ και το 1910, ο Hamwri ίδρυσε τη δική του εταιρεία.

3. Τα πατατάκια δημιουργήθηκαν ως διαμαρτυρία

Σε ένα εστιατόριο το 1853, ο σεφ George Crum απογοητεύτηκε αφού ένας πελάτης έστελνε πίσω τις τηγανητές πατάτες του ξανά και ξανά, παραπονούμενος ότι ήταν βρώμικες και πολύ παχιές. Έτσι, για να πικάρει τον πελάτη, ο σεφ έκοψε την επόμενη παρτίδα πατάτες όσο πιο λεπτές μπορούσε, τις τηγάνισε και τις σκέπασε με πολύ αλάτι. Παραδόξως, ο πελάτης τις λάτρεψε και άρχισε να μιλά για αυτές τις λεπτές, τραγανές φέτες πατάτας. Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη ζήτηση, ο Chef Crum άνοιξε το δικό του εστιατόριο, που ονομάζεται Crumbs House.

2. Τα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας υποτίθεται ότι θα ήταν απλά σοκολατένια

Η Ruth Wakefield, ιδιοκτήτρια ενός ξενώνα, έμεινε χωρίς κουβερτούρα όταν έπρεπε να ψήσει μπισκότα σοκολάτας για τους καλεσμένους της. Ακολούθησε λοιπόν το ένστικτό της, και χρησιμοποίησε μια σακούλα σοκολάτας από τη Nestle, υποθέτοντας ότι θα λιώσει και θα αναμειχθεί με τη ζύμη μπισκότων.

Έτσι γεννήθηκε η πρώτη παρτίδα μπισκότων με κομμάτια σοκολάτας. Η Nestle αγκάλιασε τη συμμετοχή της στο ευτυχές ατύχημα, παρουσιάζοντας παραλλαγές της αρχικής συνταγής μπισκότων της Ruth στο πίσω μέρος των συσκευασιών της για πολλά χρόνια.

1. Οι γρανίτες πάγωσαν κατά λάθος

Ένας 11χρονος, ο Frank Epperson, αγαπούσε τα αναψυκτικά, και μια κρύα νύχτα του 1905, άφησε τον εξοπλισμό παρασκευής αναψυκτικών στη βεράντα. Το πρωί ο μικρός διαπίστωσε ότι το μείγμα του είχε παγώσει, αιχμαλωτίζοντας το ραβδί ανάδευσης όρθιο. Όταν προσπάθησε να αφαιρέσει τον πάγο χρησιμοποιώντας το ραβδί, ανακάλυψε την παγωμένη λιχουδιά.

Πηγή: Fortune Greece
📸 Pixabay

Δείτε επίσης