Bulletin of the Atomic Scientists: “Το Ρολόϊ της Αποκάλυψης”-Πόσο κοντά στα μεσάνυχτα είναι η ανθρωπότητα;

απο Cyclades Open

Το Ρολόι της Αποκάλυψης θα ενημερωθεί την επόμενη βδομάδα για να καθορίσει την μοίρα μας, καθώς και τη νέα χρονιά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μαίνεται, οι κλιματικές καταστροφές προκαλούν τον όλεθρο και η Covid-19 επιμένει.

Το Ρολόι της ΜΚΟ Bulletin of the Atomic Scientists, που από το 1947 μετράει τον κίνδυνο της πλανητικής καταστροφής, κάθε Ιανουάριο εκδίδει ένα δελτίο υποδεικνύοντας πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η ανθρωπότητα από το χείλος του γκρεμού.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να μαίνεται, τις κλιματικές καταστροφές να προκαλούν όλεθρο παγκοσμίως και τον κορωνοϊό να επιμένει, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον χρόνο να γυρίζει πλέον πίσω.

Το επόμενο ενημερωτικό δελτίο αναμένεται στις 24 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. EST (15:00 GMT) και θα είναι η πρώτη ενημέρωση του ρολογιού από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανανέωσε τους φόβους για έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Ιστορικά, το ρολόι έχει υπολογίσει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο καταστροφικό σενάριο που εξετάζεται. Η κλιματική κρίση, η βιοτρομοκρατία, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ζημιές που προκαλούνται από την παραπληροφόρηση έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο μείγμα των πιθανών κινδύνων.

Κάθε χρόνο τα 22 μέλη του Συμβουλίου Επιστήμης και Ασφάλειας (στο οποίο περιλαμβάνονται και 11 Νομπελίστες) καλούνται να ρυθμίσουν το ρολόι απαντώντας σε δύο ερωτήσεις, αν είναι η ανθρωπότητα πιο ασφαλής τη νέα χρονιά συγκριτικά με πέρσι και αν είναι πιο ασφαλής ή σε μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τα 76 χρόνια που έχει ρυθμιστεί το ρολόι.

Πώς ξεκίνησε το Doomsday Clock

Το 1945, στην επέτειο του βομβαρδισμού του Περλ Χάρμπορ, επιστήμονες (ανάμεσά τους ο Αινστάιν και ο Οπενχάιμερ) που είχαν εργαστεί στο Έργο Μανχάταν που κατασκεύασε τις πρώτες ατομικές βόμβες στον κόσμο, ίδρυσαν τη Bulletin of the Atomic Scientists και άρχισαν να δημοσιεύουν ένα ενημερωτικό δελτίο.

Δύο χρόνια αργότερα, καθώς οι ίδιοι επιστήμονες σκέφτονταν έναν κόσμο στον οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί δύο ατομικά όπλα στην Ιαπωνία, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την απειλή για την ανθρωπότητα που συνιστά ο πυρηνικός πόλεμος.

«Ανησυχούσαν ότι το κοινό δεν γνώριζε πραγματικά πόσο κοντά ήμασταν στο τέλος της ζωής όπως το ξέραμε», δήλωσε στο  USA Today News η Rachel Bronson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Bulletin.

Τότε η Martyl Langsdorf, καλλιτέχνης και σύζυγος του φυσικού που συμμετείχε στο έργο Μανχάταν Alexander Langsdorf Jr., σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα ρολόι που να δείχνει πόσο κοντά στο τέλος είναι η ανθρωπότητα εξαιτίας ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, το οποίο ονομάστηκε το Ρολόι της Κρίσης. Η εικόνα του ρολογιού που χτυπά μέχρι τα μεσάνυχτα έχει σκοπό να μεταφέρει την αίσθηση του επείγοντος κινδύνου, δίνοντας την εντύπωση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το επαναφέρουμε.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Ρολόι της Κρίσης βρέθηκε μόλις 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, δηλαδή πιο κοντά στην καταστροφή από το 1947 που δημιουργήθηκε. Τότε, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και μέχρι σήμερα έχει μετακινηθεί προς τα πίσω και προς τα εμπρός 24 φορές. Μέχρι το 1991, όταν τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, είχε πάει προς τα πίσω και συγκεκριμένα στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Η ώρα στο ρολόι του Doomsday θα οριστεί ξανά στις 24 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. EST (15:00 GMT) και η καινούργια θέση των δεικτών θα ανακοινωθεί ζωντανά στον ιστότοπο του Bulletin of the Atomic Scientists.

Η ακριβής ώρα που επέλεξαν οι επιστήμονες για την ανακοίνωση του δελτίου είναι ένα μυστικό, αλλά ένα είναι σίγουρο. Για πρώτη φορά θα μεταφραστεί στα ρωσικά και τα ουκρανικά.

Πηγή: dikaiologitika.gr/Βασιλική Μιχοπούλου

Δείτε επίσης