Διεθνής Οργάνωση Εργασίας-UNICEF: Οι κυβερνήσεις καλούνται να ενισχύσουν την παιδική κοινωνική προστασία

απο Cyclades Open

Ο αριθμός των παιδιών παγκοσμίως που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνική προστασία συνεχίζει να αυξάνεται, Eκθέτοντάς τα στον κίνδυνο της  φτώχειας, της πείνας και των διακρίσεων, αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της UNICEF.

Μεταξύ 2016 και 2020, επιπλέον 50 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15 ετών και κάτω έχασαν τα επιδόματα τέκνων, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1,46 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Αυξημένος κίνδυνος κακουχιών

Τα ποσοστά κάλυψης παιδικών και οικογενειακών επιδομάτων είτε μειώθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμα σε κάθε περιοχή του κόσμου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την έκθεση.

Για παράδειγμα, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είδαν την κάλυψη να μειώνεται σημαντικά, από περίπου 51% σε 42%, ενώ τα ποσοστά παρέμειναν περίπου 21% στην Κεντρική και Νότια Ασία.

Η μη παροχή επαρκούς κοινωνικής προστασίας στα παιδιά τα αφήνει ευάλωτα σε δυσκολίες όπως η φτώχεια, οι ασθένειες, η κακή διατροφή και ο αυξημένος κίνδυνος παιδικών γάμων, προειδοποίησαν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους ενήλικες να ζουν σε ακραία φτώχεια, επιβιώνοντας με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα – μια πραγματικότητα για περίπου 356 εκατομμύρια νέους παγκοσμίως.

Μαθαίνοντας από την πανδημία

Επιπλέον, ένα δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε «πολυδιάστατη φτώχεια», που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, τη διατροφή, την αποχέτευση ή το νερό. Οι τάξεις αυξήθηκαν κατά 15% κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αντιστρέφοντας την πρόοδο στη μείωση της φτωχοποίησης των παιδιών.

Η πανδημία ανέδειξε επίσης πώς η κοινωνική προστασία είναι κρίσιμη σε περιόδους κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Αν και σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις είτε επέκτειναν τα υφιστάμενα προγράμματα είτε εισήγαγαν νέα μέτρα για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών, οι περισσότερες δεν κατάφεραν να προβούν σε μόνιμες μεταρρυθμίσεις για να προφυλαχθούν από μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Επεκτείνετε και επενδύστε

Η Natalia Winder-Rossi, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Προστασίας της UNICEF, δήλωσε ότι το καθολικό επίδομα παιδιού μπορεί να είναι μια σανίδα σωτηρίας εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών, επισιτιστικής ανασφάλειας, συγκρούσεων και καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης, επέκτασης και επένδυσης σε συστήματα κοινωνικής προστασίας φιλικά προς τα παιδιά και ανταποκρινόμενα στους κραδασμούς. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των παιδιών από τη φτώχεια και την αύξηση της ανθεκτικότητας, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων νοικοκυριών», πρόσθεσε.

.

Για παιδιά και οικογένειες

Η έκθεση προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση για την καθολική κοινωνική προστασία όλων των παιδιών, μεταξύ άλλων επενδύοντας σε παροχές που προσφέρουν αποδεδειγμένους και οικονομικά αποδοτικούς τρόπους για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Συνιστάται επίσης στις αρχές να παρέχουν επιδόματα τέκνων μέσω εθνικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας που συνδέουν επίσης τις οικογένειες με κρίσιμες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως δωρεάν ή οικονομικά προσιτή ποιοτική παιδική μέριμνα.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την εξασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για προγράμματα μέσω της κινητοποίησης εγχώριων πόρων και της αύξησης των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τα παιδιά, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας για τους γονείς και τους φροντιστές, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε αξιοπρεπή εργασία και επαρκείς παροχές σε εργαζομένους.

Δείτε επίσης