Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς

Αντωνία Ξυνού | News247

απο Cyclades Open

Ένοχο για δύο περιπτώσεις βιασμών έκρινε η ελληνική Δικαιοσύνη τον Δημήτρη Λιγνάδη, ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βίασε τους δύο από τους τέσσερις καταγγέλοντες. Κηρύχθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4-3) για την πράξη του δεύτερου καταγγέλλοντα και κατά πλειοψηφία (5-2) για τον τρίτο καταγγέλλοντα.

Η καταδίκη του σκηνοθέτη αφορά σε δύο ανήλικους, ο ένας εξ αυτών κακοποιήθηκε στην Επίδαυρο και ο δεύτερος στο διαμέρισμα του καταδικασθέντος.

Επίσης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για την πρώτη πράξη, ενώ ως προς τον καταγγέλλοντα ο οποίος δεν προσήλθε για να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου, τακτικοί δικαστές και ένορκοι ομόφωνα υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα για το ανυποστήρικτο της κατηγορίας και απάλλαξαν τον κατηγορούμενο σκηνοθέτη.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα είναι και οι τρεις καταγγέλλοντες, ενώ κόσμος ανέμενε την εκφώνηση της απόφασης έξω από την αίθουσα καθώς δεν υπάρχουν επαρκή καθίσματα για την κάλυψη των αναγκών.

Παράλληλα, πέρα από τον αδελφό του κατηγορούμενου, Γ. Λιγνάδη, και την πρώην υφυπουργό Ελένη Κούρκουλα, παρευρίσκονται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Η υπεράσπιση ζήτησε να χορηγηθούν στο Δημήτρη Λιγνάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός για την απόρριψη των ελαφρυντικών αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομολογία. Ως προς τον πρότερο σύννομο βίο, αναφέρθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου (υπόθεση Κορκονέα), σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει να ελέγχονται οι περιστάσεις του εγκλήματος ενώ δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου. Θα πρέπει το έγκλημα να αποτελεί εξαίρεση στην σταθερή στάση της ζωής του».

Ως προς το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ο εισαγγελέας είπε: «Από την αποδεικτική διαδικασία και συνεκτιμώντας την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου».

Νωρίτερα, ο συνεργός υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας υποστήριξε κατά την αγόρευσή του: «Η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και σέβομαι την κρίση σας. Όταν μιλάει η δικαιοσύνη, εμείς σιωπούμε. Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου». Μάλιστα απευθύνθηκε στους ενόρκους, αναφέροντας: «Για αυτό που θα αποφασίσετε για τα ελαφρυντικά που αφορούν λεπτές νομικές έννοιες, θα πρέπει να σεβαστείτε τη γνώση των ειδικών. Ο κύριος Λιγναδης πιστεύω θα αποδοθεί “λευκός” στην κοινωνία αλλά ας μην περάσει πρώτα από το ψυχιατρείο. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο θεός ούτε ο διάβολος».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημ. Λιγνάδης κατηγορείτο ότι βίασε τέσσερις άνδρες από το 2010 και έπειτα, είτε στο διαμέρισμα του είστε σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αν και γνώριζε ορισμένους από τους καταγγέλλοντες, δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αποτέλεσμα σκευωρίας για να πλήξουν τον ίδιο και την κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω της υπουργού Πολιτισμού.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κατά την αγόρευσή του, είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο Δημ. Λιγνάδης για τρεις από τους τέσσερις βιασμούς που του έχουν αποδοθεί. Η αναφορά του ήταν πως τα θύματα του βιασμού “δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό και πως το ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος, δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων.

Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη.

Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικης του ορμής”, είχε πει χαρακτηριστικά.

Πηγή: News247/Αντωνία Ξυνού

Δείτε επίσης