Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καρράς – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού αποχαιρετά τον ιδρυτή της

απο Cyclades Open

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κώστας Καρράς, ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και Αντιπρόεδρος της Europa Nostra.

Η ΕΛΛΕΤ αποχαιρετά με οδύνη τον ιδρυτή της Κώστα Καρρά. Ένα σπουδαίο άνθρωπο, με βαθιά, γνήσια αγάπη για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, έναν πρωτοπόρο της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα και διεθνώς, έναν ακούραστο δάσκαλο, συνεργάτη και φάρο για όλους μας.

Η ΕΛΛΕΤ αποχαιρετά τον ιδρυτή της στα 50 χρόνια από την γέννησή της. Το παράδειγμά του θα είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και οδηγός μας για το μέλλον.

Κώστας Καρράς, 6 Απριλίου 1938 – 28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Κώστας Καρράς γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε Φιλοσοφία, Ιστορία και Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Εργάστηκε επί 25 χρόνια στη ναυτιλία και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1975 μέχρι το 1985. Το 1972 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 2008. Από το 1976 είναι αντιπρόεδρος της Europa Nostra. Το 1974 ίδρυσε την οργάνωση Friends of Cyprus στο Λονδίνο. Ήταν ο Έλληνας συντονιστής του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον ανεπίσημο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου για τη Δημοκρατία και Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Η κηδεία του θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα, την Πέμπτη 3 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού ιδρύθηκε το 1972 από τον Κώστα και τη Λυδία Καρρά, κατοίκους Λονδίνου τότε, ως αντίδραση στις τεράστιες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία τόσο στον φυσικό πλούτο όσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας.

Για να διατηρηθεί η οικονομική ανεξαρτησία της ζητήθηκε από τους διακεκριμένους επιχειρηματίες της διασποράς Γιώργο Λιβανό, Αντώνη Χανδρή, Γιάννη Κουλουκουντή, αλλά και από τον Γιώργο Ποταμιάνο από την Ελλάδα να υπογράψουν ως συνιδρυτές καταθέτοντας και αυτοί τα πρώτα κεφάλαια για το ξεκίνημα στην Fondation pour la Sauvegarde du Patrimoine Grec, αδελφή οργάνωση της ΕΛΛΕΤ που είχε ιδρύσει ο Κώστας Καρράς στην Ελβετία, ώστε τα χρήματα να είναι προστατευμένα από την Χούντα.

Ο Κώστας Καρράς ίδρυσε, για να στηριχθεί το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, άλλες δύο αδελφές οργανώσεις στο εξωτερικό: στην Αγγλία το National Trust for Greece, και στην Αμερική το Society for the Protection of the Greek Heritage (SPGH).

Και στις τρεις υπηρέτησαν προσωπικότητες όπως ο Steven Runciman και οι καθηγητές Robert Browning στη Βρετανία και Bernard Knox στην Αμερική.

Η ΕΛΛΕΤ είναι ο επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Europa Nostra, της ομοσπονδίας ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς, και έχει βραβευτεί για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών (2002) και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2012).

Δείτε επίσης