Έκλεψε έργο τέχνης και το πήγε στον ράφτη για μεταποίηση!

Θύμιος Νικολόπουλος/The Art Newspaper Greece

απο Cyclades Open

Το περιστατικό συνέβη στα τέλη Μαρτίου αλλά τώρα είδε το φως της δημοσιότητας καθώς πιστοποιήθηκε η δράστις αυτής της πρωτοφανούς κλοπής. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Καταλανός καλλιτέχνης Oriol Vialnova δημιούργησε και εξέθεσε μια μικρή εγκατάσταση στο Μουσείο Πικάσο, η οποία αποτελείται από ένα σακάκι κρεμασμένο σε έναν γάντζο, το οποίο σακάκι στις τσέπες του είναι γεμάτο με κάρτες έργων του Πικάσο. Ο επισκέπτης μπορεί να ψάξει τις τσέπες και να πάρει κάρτες  αλλά μέχρι εκεί. Μια ηλικιωμένη κυρία όμως πήρε τις κάρτες μαζί με το «περιτύλιγμα».

Η 72χρονη, της οποίας το όνομα δεν ανακοινώθηκε, επέστρεψε λίγες μέρες αργότερα στον «τόπο του εγκλήματος» και αναγνωρίστηκε από τους υπαλλήλους καθώς η πράξη της είχε καταγραφεί από τις κάμερες του μουσείου. Στις ερωτήσεις της αστυνομίας, ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε ότι επρόκειτο για έργο τέχνης ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της, βρέθηκε το σακάκι αλλά με κοντύτερα τα μανίκια. Όπως δήλωσε η ίδια, το πήγε στον ράφτη της για να το φέρει στα μέτρα της.

Στην ηλικιωμένη δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και η υπόθεση έκλεισε με συστάσεις εκ μέρους του μουσείου.  Το δε σακάκι επέστρεψε στη θέση του.

Το έργο του Vilanova ανήκει στη σειρά του «Old Masters» (2017–21) και εμφανίζεται δίπλα σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Πικάσο. Παρουσιάζεται δε στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης «Picasso à l’image» (η οποία τρέχει μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023). Υπήρξε δε η σκέψη να στερεωθεί με τρόπο που δεν θα μετακινείται αλλά ο καλλιτέχνης αντιτίθεται υποστηρίζοντας πως έτσι χάνεται η αλληλεπίδραση που επιθυμεί.

Πηγή: The Art Newspaper Greece/Θύμιος Νικολόπουλος

Δείτε επίσης