Φαίη Τζανετουλάκου: «Τα σκουπίδια είναι ο νέος, βρώμικος χρυσός των ημερών μας»

Μια εκπομπή του Aegean Voice 107,5 με την Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή των μνημονίων μέχρι την εποχή των «στρατηγικών επενδυτών» και της ιδιωτικοποίησης των πάντων, το είσαι ενεργός πολίτης και να υπερασπίζεσαι το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής σου είναι έγκλημα. Δεν εξηγείται διαφορετικά γιατί σε όλη την Ελλάδα όπου οι πολίτες αντιστέκονται στην περιβαλλοντική υποβάθμιση έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή ή με μηνύσεις από τους εκάστοτε επενδυτές.

Η Φαίη Τζανετουλάκου και δυο ακόμη συμπολίτες μας στον Βόλο την Παρασκευή θα βρεθούν στο δικαστήριο. Και θα βρεθούν ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου επειδή σταμάτησαν το φορτίο με εισαγόμενα σκουπίδια στις 22/7/19 υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να μην υποβαθμίζεται το περιβάλλον και η υγεία τους από την καύση τοξικών απορριμμάτων στους κλιβάνους της γειτονικής τσιμεντοβιομηχανίας που γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών.

Η κ. Τζανετουλάκου, διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης  και μητέρα 2 ανήλικων παιδιών μίλησε στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος»  και μας εξηγεί πως ο Βόλος τείνει να γίνει ο σκουπιδότοπος της ΝΑ Ευρώπης, αφού σκουπίδια έρχονται για να καούν την τσιμεντοβιομηχανία  πολυεθνικών συμφερόντων κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια της πόλης του Βόλου.

Ο Βόλος σύμφωνα με την πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα από το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται 4 φορές πάνω στη θνησιμότητα από νεοπλασματικές, αναπνευστικές και εγκεφαλικές ασθένειες.

Η κ. Τζανετουλάκου χρησιμοποιεί τον όρο «νεκροπολιτική» για να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει στον Βόλο, αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά.

«Τα απορρίμματα είναι ο βρώμικος χρυσός των ημερών μας. Από τη στιγμή που σταμάτησε να δέχεται τα ευρωπαϊκά απορρίμματα η Κίνα, υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα εταιρειών, εργολάβων και διαφόρων άλλων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση» λέει η κ. Τζανετουλάκου.

Οι πολίτες αντιδρούν, δεν πράττει όμως το ίδιο και η δημοτική αρχή. Το αντίθετο μάλιστα, ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη πολυεθνική «μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει»!

Δείτε επίσης