Κατερίνα Μουστάκη: “Θέλω να επιστρέψει η χαμένη αυθεντικότητα του νησιού. Να μην ζούμε με την λογική της πολυκατοικίας”

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Συνήθως λένε πως από τα κοινά απουσιάζουν οι γυναίκες. Βέβαια οι γυναίκες είναι φανερά πανταχού παρούσες μέσα στην κοινωνία, διαδραματίζοντας περισσότερους από έναν ρόλους. Στις μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για μας, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, οι μικρές μας τοπικές κοινωνίες είναι η αντανάκλαση της ευρύτερης κοινωνίας που ζούμε.

Λέγοντας “ασχολούμαι με τα κοινά” συνήθως εστιάζουμε στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πολίτης που να μην είναι ενεργός και να μην ασχολείται με όποιον τρόπο μπορεί, με όλα όσα αφορούν το τόπο που ζει και επηρεάζουν το σύνολο των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Γιατί ο,τι είναι πολιτικό είναι και κοινωνικό και το αντίστροφο. Ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, αλλά να πάσχουμε από πολίτες ενεργούς, που να γνωρίζουν καλά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσα σε μια δημοκρατία ώστε να διεκδικούν το καλύτερο για όλους.

Τα κόμματα και οι παρατάξεις εφαρμόζουν την …ποσόστωση υποχρεωτικά. Αν δεν ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή της, δεν ξέρουμε αν η προτίμηση στην κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου θα είχε την ίδια εικόνα που έχει σήμερα.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω αποτελούν μια μεγάλη συζήτηση και αντικείμενο μακρόχρονης και λεπτομερούς έρευνας για να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα.

Η Κατερίνα Μουστάκη, είναι μια νέα δυναμική γυναίκα από το Φιλώτι της Νάξου εξέλεγη δημοτική σύμβουλος στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και αποτελεί την μοναδική γυναίκα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Ο ρόλος της είναι πολύπλευρος όπως των περισσοτέρων γυναικών: Μητέρα, εργαζόμενη, με πτυχίο Ηλεκτρονικών Αυτοματισμού και με μεγάλη αγάπη στον αθλητισμό και κυρίως το βόλεϊ. Παίκτρια και η ίδια, πολλά υποσχόμενη μάλιστα αφού ξεχώρισε στα σχολικά πρωταθλήματα της Αθήνας, με τον Παναθηναϊκό να της χτυπάει την πόρτα σε ηλικία 16 ετών.

Ερχόμενη στη Νάξο συνέχισε να δραστηριοποιείται στον αθλητισμό όπου μαζί με μια παρέα κοριτσιών ενεργοποίησαν ξανά το γυναικείο τμήμα βόλεϊ του Πανναξιακού ΑΟΝ, ενεργοποιήθηκε στον ΑΜΣ Φιλωτίου δημιουργώντας τμήματα βόλεϊ, έγινε προπονήτρια, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, παίκτρια και διαιτητής! Εθελόντρια πάντα και με πολλή δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος.

Με την Κατερίνα βρεθήκαμε αρχές Νοέμβρη, μόλις είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις ψήφους και την κατάταξη. Δύσκολο να την βρεις εκτός εργασίας, αφού βρισκόταν στο κατάστημά της στο Χαλκί. Κάναμε λοιπόν μια κουβέντα για τη Νάξο, την ορεινή κυρίως Νάξο και τους κατοίκους της, τις εκλογές και κυρίως μια κουβέντα για το μέλλον.

Κατερίνα, ασχολείσαι με τα κοινά χρόνια τώρα, με πολλή εθελοντική δουλειά στον αθλητικό σύλλογο στο Φιλώτι και όχι μόνο… Πως αποφάσισες να κατέβεις δημοτική σύμβουλος;  Σε βασάνισε η σκέψη ή απλά είπες «λοιπόν κατεβαίνω;»

“Η αλήθεια είναι πως αν με ρώταγες 4-5 μήνες πριν, θα σου έλα πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό” μου απαντά. “Ναι μεν έβλεπα πολλά πράγματα που πάνε πίσω στον τόπο, αλλά δεν ήθελα να εμπλακώ για διάφορους λόγους…κάποιοι ήταν οικογενειακοί λόγοι που αφορούσαν σοβαρό θέμα υγείας. Βέβαια, έβλεπα όλα όσα συνέβαιναν και αντιδρούσα καθημερινά για θέματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας, την καθημερινότητά μας. Κάποια στιγμή είπα «ΣΤΟΠ! Πρέπει να ξεφύγω από την συνήθεια να σχολιάζω στο facebook τα κακώς κείμενα και να γίνω πιο ενεργή».

Η προεκλογική περίοδο δεν ήταν ιδιαιτέρως κουραστική, όπως μας λέει. “Για μένα ήταν μια ευχάριστη περίοδος, απόλυτα θετική. Γυρίσαμε όλη τη Νάξο, μιλήσαμε με όλους τους Ναξιώτες κι αυτό ήταν πάρα πολύ όμορφο. Υπήρχε κάποια κούραση βέβαια, ειδικά τις τελευταίες μέρες, αν κι εγώ ξεκίνησα αργά, κατά τις 20/08 το τρέξιμο, δεν ήμουν από την αρχή, οπότε δεν πρόλαβα να κουραστώ ιδιαίτερα” λέει γελώντας.

-Τι αποκόμισες σ’ αυτές τις επαφές με τους συντοπίτες μας; Τι σας έλεγαν οι κάτοικοι και ειδικά της ορεινής Νάξου, εσύ ποια προβλήματα εντόπισες που πρέπει να λυθούν;

Την πεδινή Νάξο την επισκέφτηκα κυρίως με τον συνδυασμό. Την ορεινή, επειδή την γνωρίζω καλύτερα και είμαι μόνιμη κάτοικος την επισκέφτηκα μόνη μου περισσότερο. Αυτό που είδα είναι πως ο κόσμος ήθελε κάτι ν’ αλλάξει στον τρόπο διοίκησης και αντιμετώπισής του. Και προσπαθούσε αφ’ ενός να μ’ εμψυχώσει, αφ’ ετέρου να που πει ποια είναι τα προβλήματα. Προβλήματα ουσιώδη και αυτονόητα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην πλειοψηφία τους: Συγκοινωνία, Υγεία, η ύπαρξη αγροτικού ιατρού στα χωριά για παράδειγμα, προβλήματα ύδρευσης, προβλήματα που συναντάς μέσα στην καθημερινότητα σου.

Η σκέψη αυτή ήρθε μαζί με την πρόταση που μου έκανε ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, αλλά δεν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα αμέσως. Βλέποντας όμως την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια είδα πως για μένα ήταν μονόδρομος…δεν μπορείς να θέλεις ν αλλάξει κάτι χωρίς να προσπαθήσεις ενεργά ν’ αλλάξει”.

Κάτι που με στεναχωρούσε και σημαίνει πάρα πολλά, αν το αναλύσεις, ήταν αυτό που μου έλεγαν κάποιοι από τους συντοπίτες μου στις κουβέντες μας: «Όταν περάσουν οι εκλογές, θα ξανάρθετε;» και το έλεγαν με αγωνία και κάποια θλίψη. Ο κόσμος θέλει την επαφή, να μην νιώθει ξεχασμένος, ξεκομένος από το κέντρο, να μην νιώθει πως κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτούς μετά τις εκλογές…

-Ξαναπήγες μετά τις εκλογές;

Ναι, πήγα στα περισσότερα χωριά. Καθυστέρησα να πάω στην Κωμιακή μόνο, σ’ ένα χωριό με πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους, γιατί περιμέναμε να οριστικοποιηθούν και τ αποτελέσματα και θέλω να πάω να τους ευχαριστήσω για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Ξέρεις, εκεί οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου μπορούν…άσχετο αν ψηφίζουν εσένα ή κάποιον άλλο, αυτό δεν αλλάζει και είναι πολύ όμορφο που συμβαίνει και αισιόδοξο.

-Τα ορεινά χωριά μας δεν υπάρχει κανείς που να μην συμφωνεί πως είναι πανέμορφα. Από την εμπειρία σου και τις επισκέψεις σου, θεωρείς πως έχουν την μέριμνα που χρειάζονται από τον δήμο; Ή είναι ξεχασμένα; Οι αποφάσεις που βγαίνουν τα αφορούν;

Θα έλεγα πως τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα, όχι απλώς ξεχασμένα. Δηλαδή βλέπεις απλά πράγματα που με 2 κινήσεις θα είχαν λυθεί, να μην γίνονται…δυστυχώς δεν ενδιαφέρονται . Ο πρόεδρος της Κορώνου που μιλήσαμε έχει απογοητευτεί και δεν ξαναέβαλε υποψηφιότητα. Απογοητεύτηκε, γιατί ποτέ δεν εισακούστηκε, δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στο χωριό του όλον αυτόν το καιρό. Μου είπε τα προβλήματα του χωριού, τις δεσμεύσεις που ήθελε από εμάς, αν γινόμασταν δημοτική αρχή τονίζοντας μου πως τα ίδια ακριβώς ζήτησε και πριν μια 4ετία, λέει η Κατερίνα Μουστάκη.

Πρόσφατα που επισκέφτηκα την ορεινή περιοχή προς την Κόρωνο διαπίστωσα πως ο φωτισμός στο ήδη πεπαλαιωμένο και κακό οδικό δίκτυο, όπου υπάρχουν πολλές και επικίνδυνες στροφές, δεν υπάρχει καθόλου στο μεγαλύτερο μέρος του. Μάλιστα η ομίχλη, καθόλου σπάνιο φαινόμενο την χειμερινή περίοδο, λόγω υψομέτρου δυσκολεύει πολύ την οδήγηση, κυρίως το βράδυ.

Καθόλου τυχαίο που μια απ’ τις ερωτήσεις στην Κατερίνα αφορούσε ακριβώς αυτό.

-Το οδικό δίκτυο προς τα ορεινά, σε τι κατάσταση βρίσκεται;

Χρειάζονται διορθώσεις και φροντίδα. Ταμπέλες παλιές, διαλυμένες που κρέμονται, ελλιπής σήμανση, εδώ στο Χαλκί στο Ηρώων, για παράδειγμα, έχουμε συχνά τροχαία, γιατί δεν υπάρχει σήμανση στον κόμβο και οι οδηγοί μπερδεύονται. Πέρυσι έγινε τροχαίο με μια τουρίστρια η οποία τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στην Αθήνα. Έγινε θέμα τότε, αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Κι έπειτα υπάρχει κι αυτό το μπαλάκι ευθυνών με το τίνος είναι ο δρόμος…ο δήμος λέει της Περιφέρειας…η Περιφέρεια λέει του δήμου, ο δήμος ξαναλέει πως ευθύνη έχει η Περιφέρεια και τελικά δεν γίνεται τίποτα. Αυτά να ξεκαθαρίσουν κάποια στιγμή, δεν μπορεί να γίνεται μπαλάκι ο πολίτης. Ας κάνουν μια αναλυτική ενημέρωση, να ξέρει ο καθένας που ζητά τις ευθύνες, που απευθύνεται.

Υπάρχει εγκατάλειψη.

Σε περίπτωση φωτιάς, για παράδειγμα. Οι δρόμοι δεν είχαν καθαριστεί. Η ορατότητα περιορίζεται από τα φυτά, τους θάμνους. Ειδικά στον δρόμο από Μονή για Κινύδαρο. Στη μεγάλη φωτιά τον Ιούλιο κι αφου κάηκε μια πανέμορφη περιοχή, μετά τη φωτιά καθάρισαν μέχρι ένα σημείο, αλλά άφησαν το υπόλοιπο κομμάτι κομμάτι.

-Άλλα προβλήματα;

Συγκοινωνία. Υπάρχει θέμα με τα λεωφορεία, στον Λιώνα ζητούν μια ράμπα για τις βάρκες τους οι ψαράδες, ένας δρόμος παραμένει ημιτελής και κλειστός και δεν έχει γίνει τίποτα, πάρκινγκ δεν υπάρχουν, ώστε τ’ αυτοκίνητα να μην μπλοκάρουν την διέλευση των οχημάτων και να μην χρησιμοποιείται άλλο το προαύλιο του σχολείου στην Κόρωνο. Μια εκδήλωση να γίνει, ένας γάμος κάτι, μπορεί να μπλοκαριστείς για ώρες, γιατί δεν υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης και φυσικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να χρησιμοποιήσεις.

-Έθεσαν κάποιο θέμα για τις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στην περιοχή;

Ναι…θέμα ανταποδοτικότητας. Τα έσοδα που προκύπτουν να πηγαίνουν στο ίδιο το χωριό ώστε να υλοποιούνται έργα. Αυτό δεν γίνεται προς το παρόν και είναι μέσα στις δεσμεύσεις που ζητά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας απ’ όλους μας. Τα έσοδα απ’ την περιοχή του αιολικού πάρκου δεν πάνε στο χωριό.

-Πως έχεις σκεφτεί να θέσεις τα θέματα που απασχολούν τους δημότες, πως θα τα διαχειριστείς; Πλέον και εσύ, όπως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα γίνεσαι αποδέκτης αιτημάτων, παραπόνων αλλά και κριτικής…

Δεν τίθεται θέμα διαχείρισης αλλά ειλικρίνειας, απαντά χωρίς περιστροφές. Απ’ τη στιγμή που ένα πρόβλημα υπάρχει, που το βλέπω και το βλέπουν και άλλοι, αυτό με κάνει να θέλω να διεκδικήσω το καλύτερο και να ζητήσω λύσεις.

Ένα θέμα για παράδειγμα τέτοιο είναι οι συγκοινωνίες. Δεν μπορεί να υπάρχει χωριό που έχει λεωφορείο μια φορά την εβδομάδα, είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν τα σχολικά λεωφορεία που δεν παίρνουν εκτός μαθητικής κοινότητας, παρά μονάχα σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν γίνει μια τροποποίηση σε δρομολόγιο λεωφορείου που δεν αφορά το σχολείο.

Μέχρι την Απείρανθο είναι σχετικά καλά, με 3-4 δρομολόγια καθημερινά…δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με Κόρωνο και Κωμιακή. Είναι αδιανόητο στον Απόλλωνα το καλοκαίρι να μην πηγαίνει λεωφορείο και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να επιστρέψουν Χώρα, που ενδεχομένως είχαν να προλάβουν την πτήση τους την άλλη μέρα το πρωί…είχε γίνει καταγγελία σχετικά μ αυτό το θέμα. Δηλαδή τι πηγαίνεις και πρέπει να διανυκτερεύσεις; Επιλέγεις να μην πας σ’ ένα όμορφο χωριό γιατί δεν έχεις δικό σου μέσον και δεν εξυπηρετεί η συγκοινωνία; Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Είχε γίνει μια προσπάθεια παλαιότερα να δραστηριοποιηθεί κάποιος επιχειρηματίας που είχε ξενοδοχεία στο νησί όσον αφορά τις μεταφορές, ωστόσο συνάντησε τόσα εμπόδια, που το άφησε και έκτοτε δεν ασχολήθηκε κανείς άλλος.

Άλλο θέμα είναι η ύδρευση. Εξαιρετικά σημαντικό. Υπήρχαν προβλήματα και στα ορεινά, υπήρχαν χωριά που έμειναν και μισή μέρα χωρίς νερό. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα στο θέμα αυτό, ακόμα και με την μεταφορά νερού. Οπωσδήποτε πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα σ αυτό.

-Είσαι η μοναδική γυναίκα δημοτική σύμβουλος…πως νιώθεις γι’ αυτό;

Δεν θεωρώ πως θα με αντιμετωπίσουν καλύτερα επειδή είμαι γυναίκα. Άλλωστε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, τις προθέσεις της μου τις έχει δείξει από πριν, όταν χρειάστηκε για υπερασπιστώ τον εαυτό μου σε δημοτικό συμβούλιο για κάτι προσωπικό που είχε συμβεί με συγκεκριμένο αντιδήμαρχο. Δεν θα ήθελα κιόλας να έχω, ας πούμε, ιδιαίτερη μεταχείριση. Θεωρώ πως οι γυναίκες είμαστε ισάξιες με τους άντρες και στα διοικητικά και πολλές φορές καλύτερες, γιατί είμαστε πιο οργανωτικές, πιο ευαίσθητες σε πολλά θέματα. Αν η πολιτική έχει φθαρθεί δεν φταίνε οι γυναίκες…πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, αν ειδικά στα τοπικά, ασχολούνταν περισσότερες γυναίκες.

-Λένε πως το συναίσθημα και η ευαισθησία δεν χωράνε στην πολιτική…είναι μειονέκτημα…

Ίσα ίσα …μια γυναίκα γίνεται μητέρα κι αυτό παίζει τον ρόλο του στο πως συναισθάνεται τα πράγματα, έχει μεγάλη ανθεκτικότητα, ψυχραιμία, πρέπει να οργανώσει και να προλάβει παραπάνω πράγματα σχεδόν ταυτόχρονα πολλές φορές.

-Ο ανταγωνισμός με τους άντρες σε τέτοιους χώρους αναγκάζει τις γυναίκες να συμπεριφερθούν διαφορετικά προκειμένου να επιβιώσουν;

Μπορεί να συμβαίνει αυτό, πιθανόν συμβαίνει, ωστόσο είναι θέμα προσωπικότητας, τι επιλέγει ο καθένας να είναι και πως θα υπηρετήσει τον δημότη. Είτε είναι άντρας είναι, είτε γυναίκα.

-Απ’ όλα όσα πρέπει να γίνουν στη Νάξο, ποιο σκέφτεσαι πως πρέπει να είναι απ’ τα πρώτα;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην αντιπολίτευση. Δεν έχω την ευκολία να δημιουργήσω, όπως μπορεί η δημοτική αρχή. Αν υποθέσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια δημοτική αρχή που θέλει ν ακούσει και τις δικές μας προτάσεις και δεν είναι πως τα προηγούμενα χρόνια που δεν ήθελαν ν ακούσουν καν μια πρόταση από την αντιπολίτευση, σίγουρα θα είναι πολύ δύσκολη η θέση μου γιατί όσα και να σκεφτώ δεν θα υλοποιηθούν αν δεν υπάρχει αυτός ο διάλογος και η συνεργασία. Θα κάνω την προσπάθειά μου, να συνεργαστώ, να προτείνω πράγματα στα αθλητικά, στα πολιτιστικά, για το περιβάλλον. Αυτό οφείλω άλλωστε.

Συζητάμε για την διαχείριση, τις προτεραιότητες του δήμου τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν νέες ανάγκες στις Κυκλάδες, τον τουρισμό, το περιβάλλον. Η συζήτηση διακόπτεται καθώς όλο και κάποιος συντοπίτης μας περνά απ’ το κατάστημα της Κατερίνας, γιατί χρειάζεται κάτι ή μια γιαγιά για να παραλάβει την σύνταξή της. Η Κατερίνα, μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τα ΕΛΤΑ ως ταχυδρομικός πράκτορας εξυπηρετώντας 12 χωριά της ορεινής Νάξου τα οποία επισκέπτεται τακτικά μέσα στον μήνα.

Η κουβέντα επιστρέφει στα καθημερινά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ακρίβεια και τα έξοδα και η επόμενη ερώτηση αφορά την οικονομική διαχείριση του κοινού μας σπιτιού, του δήμου δηλαδή. Αν επαρκεί το προσωπικό, αν τα έξοδα συνάδουν με το αποτέλεσμα.

“Αν υπήρχε οργανωτικότητα”, απαντά η Κατερίνα, “και νοικοκυριό θα μιλούσαμε για μια άλλη Νάξο σήμερα που δεν θα έμοιαζε με τίποτα με τις εικόνες που συναντούμε καθημερινά, μια Νάξο με σκουπίδια, γενικά με την καθαριότητα, δεν θα μιλούσαμε για εγκατάλειψη, ειδικά της ορεινής Νάξου.

Κάθε υπάλληλος πρέπει να είναι στη θέση που προσλήφθηκε για τον λόγο που προσλήφθηκε και όχι σε κάποια άλλη άσχετη, ώστε όπου υπάρχει πρόβλημα, να υπάρχει και προσωπικό και μέσα ώστε να το λύσουν. Υπάρχουν θέσεις στην καθαριότητα όπου δεν λειτουργούν ως τέτοιες, γιατί αλλάζει το αντικείμενο στην πορεία για τον δημοτικό υπάλληλο. Κι αυτό δημιουργεί κενά, που φαινομενικά δεν τα εντοπίζεις γιατί προσωπικό να στελεχώσει τον τομέα υπάρχει ήδη, αλλα είναι πλασματικό γιατί εν τω μεταξύ έχει αλλάξει το αντικείμενο απασχόλησης.

-Η πολιτιστική δραστηριότητα στο νησί ευνοείται από τον δήμο; Υπάρχει ποικιλομορφία στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, έντονη δραστηριότητα πως το βλέπεις;

Οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεν γίνονται για να γίνονται, ούτε το εικαστικό κομμάτι, ένας εορταστικός στολισμός, για παράδειγμα, αποτελεί πολιτιστική εκδήλωση. Είναι διαφορετικό πράγμα. Αυτό που παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια είναι εκδηλώσεις που τις κάνουμε, απλά για να τις κάνουμε …δεν υπάρχει σωστή προσέγγιση, πολυθεματικότητα και διαφορετικοί χώροι για να γίνουν σε όλη τη Νάξο. Πρέπει κάτι να σου μένει στο τέλος, είτε είναι εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική είτε έχει άλλο περιεχόμενο. Γίνονται όλες οι εκδηλώσει στο μάρμαρο (σ.σ. στην πλατεία Μανδηλαρά στην Παραλία, στην μαρμάρινη εξέδρα). Το αθλοθέατρο στο Φιλώτι μένει εκτός…τα Ύρια επίσης. Δυο χώροι εξαιρετικοί για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και άρτιοι με διαφορετικό τρόπο ο καθένας και εκτός Χώρας Νάξου φυσικά. Δεν φταίνε οι χώροι, αν δεν γίνει σωστή δουλειά και προμοτάρισμα μιας εκδήλωσης και δεν υπάρχει συμμετοχή.

Είναι κρίμα να μένουν ανεκμετάλλευτοι οι χώροι αυτοί και όλα να γίνονται στο μάρμαρο. Οι εκδηλώσεις γίνονται για να διασκεδάσεις, να αποκομίσεις κάτι και θέλουν προσοχή και φροντίδα, όχι τσαπατσούλικα πράγματα και να μας νοιάζει μόνο “να τις δουν οι ξένοι” ή “να γεμίσουν κόσμο τα ξενοδοχεία μας” όπως έχει ειπωθεί από θεσμικά χείλη. Και όχι μονάχα το καλοκαίρι φυσικά που οι ντόπιοι τρέχουν ασταμάτητα. Υπάρχουν χωριά που το σκηνικό τους είναι έτοιμο από μόνο του. Και είναι μαγικό.

Με αφορμή τα χωριά, που όντως αποτελούν ένα έτοιμο σκηνικό η Κατερίνα που είναι αντιπρόεδρος του θεατρικού ομίλου “Ο Διόνυσος”, αναφέρει το φεστιβάλ στον Καλόξυλο, μια ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Περιφέρεια, που είναι ανοικτό σε όλους δωρεάν, όπου οι επισκέπτες μαθαίνουν τα παλιά επαγγέλματα της Νάξου, τα παιδιά τρέχουν στα σοκάκια χωρίς τον φόβο ενός δρόμου με αυτοκίνητα, έρχονται σε επαφή με παλιές τέχνες όπως αυτή του αγγειοπλάστη, του καλαθοπλέχτη κ.α.

Κάθε χωριό μικρό ή μεγάλο με τις εκδηλώσεις αποκτά ζωή και στίγμα πολιτιστικό…”και έχουμε τόσο όμορφα χωριά…δεν είναι κρίμα όλα να γίνονται σ’ ένα σημείο;” λέει η Κατερίνα και συνεχίζει: “Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει και να μάθει την ιστορία, την παράδοση της Νάξου. Όχι μόνο να δει μια συναυλία στην παραλία με νησιώτικα. Η γιορτή του βοσκού στα ορεινά είχε τεράστια επιτυχία και ο κόσμος τη λάτρεψε, γιατί είχε κάτι να πει, κάτι να δείξει και να σου αφήσει. Έχουμε έναν σπουδαίο πρωτογενή τομέα να τον αναδείξουμε με όλες τις πλευρές”.

-Mένουν νέοι στα ορεινά ή κατεβαίνουν στη Χώρα; Είναι ισόρροπη η ανάπτυξη στο νησί;

Πολύ σοβαρά θέματα αυτά. Δεν εχει γίνει σωστή διαχείριση σ’ αυτό και ξεκινά πολλά χρονιά πίσω. Αν ένα νέο ζευγάρι που ζει στο χωριό κάνει παιδί και το παιδί δεν έχει τις δραστηριότητες που θέλει, ενώ στη Χώρα υπάρχουν τα πάντα…ε, κάποια στιγμή θα κατέβει προς τα εκεί. Κι επειδή νησί είναι και η Χώρα δεν είναι Αθήνα για να κάνεις μεγάλο βήμα στην διαμονή ώστε να το σκεφτείς, το κάνει τελικά.

Θ αναγκαστεί ο γονιός λόγω φροντιστηρίων , λόγω δραστηριοτήτων, λόγω θεμάτων πολιτισμού, αθλητισμού λόγω σχολείου ίσως, για  να μην κάνει το παιδί του 100 χιλιόμετρα κάθε μέρα και να κατεβαίνει στη Χώρα, να κουράζεται χάνοντας χρόνο και το παιδί και ο γονιός. Θέλει να προσφέρει στο παιδί του το καλύτερο, οπότε αναγκαστικά θα το κάνει…κι έτσι εγκαταλείπεις τα χωριά…συμβαίνει σε Κόρωνο, Κωμιακή Απόλλωνα…είναι άδικο. Αν γινόταν ένα γήπεδο για παράδειγμα στα ορεινά, θα έλυνε ένα πρόβλημα. Θα έδινε κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν. Θα έβγαζε ένας σύλλογος προπονητικές ώρες, θα μοιράζονταν οι ώρες… άλλο είμαι σε 20 λεπτά κάπου, άλλο σε μια ώρα. Να γίνονται δραστηριότητες για παιδιά από τον δήμο στα ορεινά. Μια, δυο φορές την βδομάδα λίγες ώρες, βοηθάει να μην νιώθεις ξεκομμένος απ’ το κέντρο.

Έχουν τα παιδιά ίδιες ευκαιρίες σε όλη τη Νάξο;

Αυτό που λέγαμε πριν…αν οι άνθρωποι που προσλάβανε ο δήμος κι έχουν σχετική ιδιότητα ανέβαιναν στα χωριά…έναν ζωγράφος, ένας λαογράφος για παράδειγμα και τα παιδιά έκαναν τις δραστηριότητες τους εκεί, θα ήταν πολύ καλύτερα. Υπάρχουν χωροι για να γίνουν τα προγράμματα, η Κόρωνος για παράδειγμα έχει πολύ ωραίο πολιτιστικό κέντρο. Να έχουν τα παιδιά εναλλακτική, να μείνουν στα χωριά και να δημιουργούν.

Εχει λόγο ο δήμος λόγο στην ανάπτυξη και το είδος της ανάπτυξης;

Εχει λόγο και ρόλο. Απλώς προσποιείται πως δεν έχει κι έτσι ο καθένας μπορεί να κάνει ο,τι θέλει κι ο,τι μπορεί. Του έχουν ξεφύγει πάρα πολλά πράγματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ξαπλώστρες. Ξεκίνησαν μια εδώ και μια εκεί και μετα γέμισε ο τόπος. Έπρεπε από την αρχή να πάρει αποφάσεις τι θα γίνει, αν θα γίνει και πως.

-Θα ορκιστείς να υπηρετήσεις τους δημότες. Πως εχει σκεφτείς αυτή την στιγμή;

Δεν την εχω σκεφτεί. Αυτό που εχω σκεφτεί εχοντας αναλύσει την κατάσταση είναι πως ο κόσμος, αυτοί που μένουμε εδώ στη Νάξο μόνιμα, ήθελε την αλλαγή. Αυτό έδειξαν και οι εκλογές. Η πλειοψηφία ήθελε μια άλλη δημοτική αρχή, μια διαφορετική δημοτική αρχή. Θα ήθελα για να νιώθω αισιόδοξη, να μου πει κάποιος και να το πιστέψω πως αυτή η δημοτική αρχή θα είναι διαφορετική. Θα ξεπεράσει τον εαυτό της, θα ξεπεράσει εγωισμούς, πως θα υπάρχει αξιοκρατία. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, νιώθω πως θα ορκιστώ και θα με βλέπει απέναντι της.

Θα προτιμούσες δηλαδή μια δημοτική αρχή που θα ακούει, θα συνεργάζεται με την αντιπολίτευση, εστω το μίνιμουμ για το καλύτερο του τόπου. Να μην είναι αντίγραφο της κεντρικής πολιτικής σκηνής με αντιπαλότητες κλπ;

Κι όμως βλέπεις πως επηρεάζεται από την κεντρική πολιτική σκηνή. Υπάρχει χρώμα ξεκάθαρα. Το είδαμε και προεκλογικά. Ελπίζω από 01/01 ν αλλάξει κάτι. Επιβάλλεται να πάρει το μήνυμα πως ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό και να προβληματιστεί…άλλωστε κι αυτή θα ορκιστεί να υπηρετήσει τους δημότες.

-Είπε ο δήμαρχος όμως το βράδυ των αποτελεσμάτων πως θα είναι ο δήμαρχος όλων των δημοτών…

Στην θεωρία…στην πράξη όμως; Όταν γίνει στην πράξη, τότε θα το πιστέψω κι εγώ. Δεν είναι δυνατόν να βλέπεις αιρετούς μιας δημοτικής αρχής να επικροτούν ατάκες τύπου «ένας Μπέος σας χρειάζεται στη Νάξο» στα σόσιαλ μίντια που κάποιος το έγραψε με αφορμή ένα γεγονός στον Βόλο. Δεν με κάνει να νιώθω αισιόδοξη. Χρειάζεται διάλογος,

-Πιστεύεις, είναι κάτι που ενδεχομένως θα συναντήσεις κι εσύ, πως υπάρχει κατανόηση στην κριτική που εξασκούμε ως δημότες; Πως κρίνουμε δηλαδή όχι το πρόσωπο “Κατερίνα Μουστάκη”, αλλά την Μουστάκη βάσει της θεσμικής ιδιότητας που έχει, ως δημοτική σύμβουλο;

Νομίζω δεν γίνεται κατανοητό επαρκώς. Πιστεύω είναι θέμα εγωισμού. Εγω τους εκτιμώ όλους, αλλά μπορεί να διαφωνώ στην διαχείριση ενός θέματος. Δεν κρίνω τον ίδιο ως άτομο δεν κριτικάρω αυτόν, δεν έχω με κανέναν να χωρίσω κάτι προσωπικά…όλα σχετίζονται με το δημόσιο κοινό καλό. Αλλα θα είμαι και αυστηρή όταν κάτι που φορά αυτό το κοινό καλό της Νάξου και των δημοτών στα τραγικά λάθη ή στην αδιαφορία να αντιμετωπιστεί κάτι. Δεν γίνεται αλλιώς.

-Αυτή τη φορά ελπίζω να σου δώσουν θέση να καθίσεις στο δημοτικό συμβούλιο, να μην σα αφήσουν όρθια. Αλλωστε την θέση στην έδωσε ο Ναξιακός λαός…

(Γελάει) Ναι …είναι λυπηρές αυτές οι αναμνήσεις  όταν θυμάμαι το περιστατικό. Επειδή τότε ειπώθηκε πως είμαι ένας ιδιώτης, ίσως τώρα να συνειδητοποιήσουν πως ανά πάσα στιγμή ο κάθε ιδιώτης μπορεί να βρεθεί στην δική τους θέση. Και πως στην πραγματικότητα πρόκειται για πολίτη, όχι “έναν ιδιώτη” έτσι απλά. Πως τίποτα δεν μας ανήκει, διαχειριζόμαστε κάποια πράγματα που μας εμπιστεύονται με την ψήφο τους οι δημότες, τίποτα δεν είναι δικό μας…κάθε πολίτης λοιπόν μπορεί ν ασχοληθεί με τα κοινά και να βρεθεί να εκπροσωπεί τους συνδημότες του. Ουσιώδες στην δημοκρατία.

-Η αντιπολίτευση υπήρξε μαχητική; Πρέπει να είναι;

Σε πολλές περιπτώσεις οι δημότες είχαν παράπονα… Αν ο κόσμος εχει στο μυαλό του να χτυπάνε τραπέζια και να γίνεται χαμός, όχι δεν γίνεται έτσι. Σύσσωμη η αντιπολίτευση προς τιμήν της ψήφισε όσα ήταν για το κοινό καλό…διαφώνησε και καταψήφισε όσα δεν ήταν εξηγώντας γιατί. Και δεν είχαν καθόλου το κόμπλεξ της μειοψηφίας, κανείς από την αντιπολίτευση.

-Πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος; Οι φορείς να παρίστανται, οι πολίτες να παρίστανται στα δημοτικά συμβούλια;

Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί η δημοτική αρχή. Όπως έγινε με το 5Χ5 για παράδειγμα και τις σχετικές συνεδριάσεις. Να το σκεφτεί και να αξιοποιήσει το μήνυμα των εκλογών. Να ενημερώνεται καλύτερα η κοινωνία για τα θέματα, όχι να έρχεται προ τετελεσμένου.

-Σ ανησυχεί κάτι στο νησί;

Η τροπή που παίρνει η ανάπτυξη. Ο τρόπος που αναπτύσσεται. Νιώθεις πως δεν είναι σε σωστό δρόμο…κι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την αρχή που παίρνει τις αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες. Τα δείγματα που με ανησυχούν αφορούν το περιβάλλον. Ο εκβραχισμός της Πλάκας για παράδειγμα…η ισοπέδωση του περιβάλλοντος για το κέρδος και μόνο. Τα σκουπίδια παντού…χρειάζεται να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτό στο περιβάλλον και μακροπρόθεσμα στο νησί. Πρέπει να κατανοήσουμε πως χωρίς αυτό δεν είμαστε το ίδιο. να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό που γίνεται στις Ρίκες με τα σκουπίδια και πως αυτό πρέπει να σταματήσει είναι μέσα στον οικισμό και είναι αδιανόητο. Περιβάλλον και καθημερινότητα…έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, βλέπε κυκλοφοριακό.

Έχει αλλοιωθεί και ο χαρακτήρας μας…ζούμε με την λογική της πολυκατοικίας…δεν συνέβαινε αυτό παλιότερα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολλά προβλήματα και τους έχουμε εγκαταλείψει. Δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας…πρέπει να εξελίξουμε δομές για την τρίτη ηλικία, για τους ασθενέστερους.

-Πως θα ήθελες να είναι η Νάξος;

Καθαρή…και με ανθρώπους να σε κοιτούν στα μάτια. Θέλω να επιστρέψει η χαμένη αυθεντικότητα…και να δω θετική εξέλιξη στον τομέα της Υγείας γιατί είναι αδιανόητο Αύγουστο μήνα να μην υπάρχουν γυναικολόγος, αγγειολόγος, γαστρεντερολόγος. Κι αν δεν υπάρχει Αύγουστο φαντάσου τον χειμώνα. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πως αυτό βλάπτει και τον τουρισμό; Να είμαστε ασφαλείς στον τομέα της υγείας…να υπάρχει η δυνατότητα και πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη και όχι λόγω κόστους στον ιδιώτη να αποτελεί η Υγεία προτεραιότητα.

Φωτογραφίες: Cyclades Open

Δείτε επίσης