Αργυρώ Καπαρού: “Ο πολιτισμός κινδυνεύει, να μην είναι καν ο τελευταίος τροχός της αμάξης, στον τόπο που τον γέννησε…” [συνέντευξη]

Κυριακή 06/08 στις 21:30 συναλία στον Πύργο Μπαζαίου μαζί με τον Σταύρο Σιόλα

απο Cyclades Open

Την Αργυρώ Καπαρού με την βαθιά αισθαντική φωνή της το ελληνικό κοινό τη γνώρισε πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών όταν έκανε την πρώτη εμφάνιση της στο κινηματοθέατρο Ορφέας, σε μια παράσταση Κεφαλλονιτών δημιουργών. Το 1989, έχοντας ήδη ξεκινήσει να τραγουδά επαγγελματικά πήρε το βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Μουσικής της Ιθάκης. Από τότε έχει τραγουδήσει σε συναυλίες δίπλα στην Ελένη Βιτάλη, τη Μαίρη Λίντα, τους Λαθρεπιβάτες και τον Μάριο Τόκα.

Αργότερα, συνεργάστηκε με τον Μανώλη Μητσιά στην “Οδό Αριστοτέλους” του Γιάννη Σπανού και οι σπουδαίες συνεργασίες δεν σταματούν εδώ: Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάσος Γκρους και πολλοί ακόμα εμπιστευτήκαν στίχους και τραγούδια τους στην Αργυρώ Καπαρού που τα ταξίδεψε με την φωνή της γνωρίζοντάς τα και σε μας.

Η συνεργασία και η φιλία της με τον ερμηνευτή και συνθέτη Σταύρο Σιόλα ξεκίνησε το 2014 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα προσφέροντας μοναδικές συναυλίες που μένουν αξέχαστες.

Την Κυριακή 6/08 η Αργυρώ Καπαρού και ο Σταύρος Σιόλας θα συναντηθούν ξανά στη σκηνή, στον πύργο Μπαζαίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων αγαπημένων Ελλήνων δημιουργών, µε το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και μουσικές από τον τόπο της καταγωγής τους, Θράκη και Μικρά Ασία.

Μαζί τους η ηθοποιός Άννα Ψαρρά που παρεμβαίνει στη συναυλία µε σύντομα κείμενα του Μίκη  Θεοδωράκη και ποιήματα από τη λαϊκή και δημοτική µας παράδοση. Τους συνοδεύουν: o Μάρκος Κωτσιάς, πιάνο και η Αγγέλικα Παπανικολάου ακορντεόν.

Με αφορμή λοιπόν την αυριανή συναυλία στον πύργο Μπαζαίου μιλήσαμε με την Αργυρώ Καπαρού κι ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για μια ακόμα συναυλία

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

-Το όνομά σας είναι οικείο και σίγουρα καθόλου άγνωστο. Ωστόσο έχω τη γνώμη πως ως καλλιτέχνης είστε δημιουργικά αθόρυβη, αν και στον χώρο βρίσκεστε πολλά χρόνια. Σε μια εποχή που υπερ- προβάλλονται πρόσωπα και γεγονότα πως ανταπεξέρχεστε;  Έχω την πεποίθηση πως είστε άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του και μιλάει όταν κάτι έχει να πει ή να καταγγείλει…

Έχω τη χαρά  να απολαμβάνω τη σχέση μου με το τραγούδι και τη μουσική , από την παιδική μου ηλικία και να έχω για πολλά χρόνια συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές…οπότε δεν θα μπορούσα να είμαι αθόρυβη.

Ωστόσο είμαι καλλιτέχνης που δεν επιδιώκει την τηλεοπτική προβολή  ιδιαίτερα ,η οποία γνωρίζουμε ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην  αναγνωρισιμότητα ενός καλλιτέχνη στις μέρες μας.

Εγώ βαδίζω πλάι στους δημιουργούς και έτσι έχω μόνο χαρά εισπράξει από αυτή την επιλογή μου. Επίσης δεν συνηθίζω να είμαι καταγγελτική, όταν μου ζητηθεί, λέω τα πράγματα με το όνομα τους.

Γεννηθήκατε στον Πειραιά με ρίζες από Μικρά Ασία και Κρήτη. Μνήμες και ρίζες δυνατές…περνάει αυτό μέσα απ’ τα τραγούδια σας όταν τα ερμηνεύετε;

Όταν έχεις τέτοια μεσογειακή καταγωγή και πάντρεμα τέτοιων πολιτισμών και συνηθειών μέσα στο σπιτι σου, δεν γίνεται να μην καθρεφτίζεις αυτούς  που σε μεγάλωσαν …και στο τραγούδι σου.

-Συνεργάζεστε με τον Σταύρο Σιόλα από το 2014…στη Νάξο έρχεστε συχνά. Φέτος ο τίτλος της συναυλίας είναι «Από τον Μίκη…στα τραγούδια μας»…εσείς έχετε συνεργασία με την λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, τι περιμένουμε ν’ ακούσουμε στο Φεστιβάλ Νάξου;

Ο Μίκης είναι για εμάς ένα σύμβολο ελευθερίας και ένας στυλοβάτης της μουσικής μας κουλτούρας και ιδιαίτερα  της μελοποιημένης ποίησης…γνωρίσαμε πολλούς ποιητές μέσα απ τα τραγούδια του.

Επίσης ο Γλέζος, ο Καμπανέλλης, ο Σεφέρης συνδέθηκαν με τον Μίκη βαθιά, η Νάξος είναι ο δικός τους τόπος .

Θα τραγουδήσουμε λοιπόν τα τραγούδια μας που αγαπήθηκαν περισσότερο απ’ το κοινό, μαζί με τα αγαπημένα του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ηθοποιός Άννα Ψαρρά, θα είναι η οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι των τραγουδιών, μέσα από την ατμόσφαιρα των αφηγήσεών της.

-Το 1995 σας βρίσκει στο Παρίσι να τραγουδάτε ελληνογαλλικό ρεπερτόριο. Πως προέκυψε αυτό; Υπήρξε δισκογραφία από αυτή την περίοδο κάποια συνεργασία που να κρατάει και σήμερα;

Στο Παρίσι έζησα ενάμιση χρόνο μεταξύ 1995 και ’96. Συνεργάστηκα με σημαντικούς μουσικούς και η φιλία μας και η συνεργασία μας κρατά ακόμα …έτσι έγινε και το  2013 το άλμπουμ-αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη με τίτλο “Hommage a Melina Mercouri” από την Arcade Music και τον Paraskevas Grekis.

-Κάθε φορά που η κοινωνία ζορίζεται και νιώθουμε ένα πνίξιμο αναρωτιόμαστε όλοι «που είναι οι καλλιτέχνες;», ζητάμε να πάρετε θέση, να μας υποστηρίξετε, να μιλήσετε και να προβάλλετε μέσα από την τέχνη τα κοινωνικά προβλήματα που μας απασχολούν. Πως νιώσατε φέτος με το κίνημα των καλλιτεχνών με αφορμή το ΠΔ85 και τις κινητοποιήσεις; Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμα; Τι σας έλεγαν όσοι συμμετείχαν;

Και τελικά, τι απέγινε με αυτό το θέμα;

Ο καλλιτέχνης οφείλει να πάρει θέση, η ύπαρξη του ερμηνευτή πρέπει να συνδέεται με τους δημιουργούς, τον λόγο και τον κοινωνικό ιστό, διαφορετικά  από που θα αντλήσει το προσωπικό του  αίσθημα; Το ντουέντε, πρέπει να αφουγκράζεται το περιβάλλον του.

Ωστόσο το θέμα ΠΔ85/ ακόμα δεν έχει λυθεί, οπότε θα επανέλθουμε στα υπουργεία προκειμένου  να διεκδικήσουμε την λύση του. Γενικότερα, ο πολιτισμός κινδυνεύει, να μην είναι καν ο τελευταίος τροχός της αμάξης, στον τόπο που τον γέννησε. Ο πολίτης ενδιαφέρεται για τα προβλήματα  των καλλιτεχνών  και για την  καλλιτεχνική παιδεία και δημιουργία …και μας στηρίζει. Γνωρίζει πως χωρίς αυτά θα μείνει ορφανός.

-Έρχεστε συχνά στη Νάξο…τί είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στο νησί; Υπάρχει κάτι που σας έχει ενοχλήσει;

Την Νάξο την αγαπώ. Η ομορφιά της, τα μοναδικά τοπία της, η ιστορία της , οι κέδροι της, η γαστρονομία της. Η μουσική της παράδοση, οι λογοτέχνες και οι ποιητές της. Οι άνθρωποι που αγκαλιάζουν κάθε φορά τις συναυλίες μας.

Μόνο χαρές έχω να αφηγηθώ, τους ευχαριστώ τους Ναξιώτες γι’ αυτό.

Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 21:30 στον πύργο Μπαζαίου, εκεί που ανθίζει ο πολιτισμός κάθε καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ Νάξου για μια μοναδική συναυλία με την Αργυρώ Καπαρού και τον Σταύρο Σιόλα με τραγούδια που μιλούν απ’ ευθείας στην καρδιά.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Facebook Αργυρώς Καπαρού

Δείτε επίσης