Ιταλία: Συναγερμός για έκρηξη του υπερηφαιστείου Campi Flegrei: Πάνω από 1.100 σεισμοί, σχέδιο εκκένωσης 500.000 κατοίκων

απο Cyclades Open

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση για μία πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το υπερηφαίστειο Campi Flegrei κοντά στη Νάπολη λόγω έντονης σεισμικής ακολουθίας. Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επαναλαμβανόμενων σεισμών, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το Campi Flegrei (Φλεγραία Πεδία) είναι ένα υπερηφαίστειο που βρίσκεται στα δυτικά της Νάπολης και περιτριγυρίζεται από πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Pozzuoli, Agnano και Bacoli, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Η καλντέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Έχει ταρακουνηθεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς μόνο τον τελευταίο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 4,0 βαθμών τη Δευτέρα και ενός 4,2 βαθμών την περασμένη εβδομάδα – ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο γνωστό ως μπραντισιμισμός, όταν η γη ανυψώνεται ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο, που προκαλείται από την πλήρωση ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει σήμερα κατά 1,5 εκατοστό (0,59 ίντσες) το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια.

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Νέλλο Μουσουμέτσι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «ακραίας ανάγκης».

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να επεμβαίνουν γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και να χρηματοδοτήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού, δήλωσε ο Musumeci, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ομάδα νοσοκομείων στην περιοχή θα ξεκινήσει δοκιμές εκκένωσης από την Παρασκευή για να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που το Campi Flegrei υπέστη ανάλογη έκρηξη σεισμών ήταν τη δεκαετία του 1980. Σε εκείνη την περίπτωση, 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προσωρινά από το κοντινό Ποτσουόλι.

Η τελευταία σημαντική έκρηξη σημειώθηκε το 1538, ενώ μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση του Νεάντερταλ, λένε οι ερευνητές. Μάγμα από εκείνη την έκρηξη έχει βρεθεί στη Γροιλανδία, 2.800 μίλια (4.500 χιλιόμετρα) μακριά.

Πηγή: ethnos.gr

📸Tolga Ahmetler/Unsplash

Δείτε επίσης