Κουίζ: Πόσοι είναι οι θάνατοι ασθενών με CoViD στην Ελλάδα; – Κενό ενημέρωσης και διεθνές μπάχαλο…

Δημήτρης Καραγιώργος, διευθυντής σύνταξης iatronet.gr

απο Cyclades Open

Πόσοι ασθενείς με CoViD έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας; Πολύ σοβαρό ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα φάση, λόγω των αλλαγών στο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Στο νέο δελτίο, δεν αναφέρεται πλέον ο συνολικός αριθμός των θανάτων, αλλά μόνον οι απώλειες της εβδομάδας. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί απολύτως αξιόπιστος, καθώς δεν περιλαμβάνει θανάτους οι οποίοι έχουν καταγραφεί με καθυστέρηση στο Μητρώο CoViD.

Ένας απλός τρόπος για να υπολογιστούν αξιόπιστα οι απώλειες, είναι να μη ληφθεί η “έτοιμη τροφή” του ΕΟΔΥ, δηλαδή οι νέοι θάνατοι της εβδομάδας, αλλά να γίνει αφαίρεση του συνολικού αριθμού απωλειών (από την αρχή της πανδημίας) που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από τον αντίστοιχο της τρέχουσας.

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, το iatronet.gr έκανε τον συγκεκριμένο υπολογισμό, δίνοντας τον σχετικό αριθμό. Για παράδειγμα, στις 13 Δεκεμβρίου αναφέραμε αριθμό θανάτων 130 + 2 και στις 6 Δεκεμβρίου 154 + 16. 

Η δυνατότητα αυτή, έπαψε να παρέχεται από τον ΕΟΔΥ από τις 19 Δεκεμβρίου. Με βάση την προηγούμενη τάση (να μην υπολογίζονται οι θάνατοι που δηλώθηκαν με καθυστέρηση), θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο πραγματικός αριθμός είναι αισθητά μεγαλύτερος.

Διεθνές μπάχαλο

Η τάση του ΕΟΔΥ να αποκρύπτει κρίσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ο συνολικός αριθμός των θανάτων, έχει προκαλέσει και διεθνές μπάχαλο

Ενδεικτικό είναι πως στη βάση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρονται 35.630 θάνατοι ασθενών με CoViD στη χώρα μας έως τις 23 Ιανουαρίου. Ο τελευταίος συνολικός αριθμός που έδωσε ο ΕΟΔΥ ήταν 34.779 την εβδομάδα 12 – 18 Δεκεμβρίου 2022.

Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε τους αριθμούς των θανάτων που ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ, θα φτάσουμε σε ένα σύνολο 35.729 θανάτων, αριθμός που δεν συμφωνεί με εκείνον του ΠΟΥ!

Την ίδια ώρα, στη βάση δεδομένων του Johns Hopkins, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει στις 2 Φεβρουαρίου 34.779 θανάτους συνολικά, όσους είχε ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ στις 18 Δεκεμβρίου! 

Δεν κρύβονται

Ένας κακοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ θέλουν να κρύψουν τα στοιχεία. Σε ένα βαθμό το πετυχαίνουν, αλλά ο κόσμος είναι πλέον μικρός και η αλήθεια αναδύεται σχετικά εύκολα.

Το εάν έχουμε πολλούς ή λίγους θανάτους ασθενών με CoViD αποκαλύπτεται πλήρως από τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Ο πίνακας που ακολουθεί ενσωματώνει στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το ECDC.

Πρώτες χώρες της ΕΕ σε θανάτους ασθενών με CoViD (14ήμερο, ανά εκατομμύριο πληθυσμού)

   ΧΩΡΑΘΑΝΑΤΟΙ
1Ελλάδα32,7
2Κροατία24,3
3Σλοβενία23,2
4Σουηδία17,5
5Λετονία16,4
6Κύπρος15,6
7Λουξεμβούργο12,6
8Εσθονία12
9Γαλλία11
10Φινλανδία9,6
 Ευρωπαϊκή Ένωση6,5

Από τα στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα έχει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους, με αναλογία πέντε φορές υψηλότερη από τη μέση ευρωπαϊκή!

Κύπρος 

Το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ περιλαμβάνει 26 σελίδες, με επαναλήψεις, γραφήματα και πίνακες, οι οποίοι δεν είναι καθόλου ευανάγνωστοι

Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου εξέδωσε μία ανακοίνωση έκτασης μόλις 1,5 σελίδας, στην οποία μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα με μία ματιά. Δεν θα ήταν κακή ιδέα για τον ΕΟΔΥ να μελετήσει την περίπτωση. Να απαλλαγεί από τους βερμπαλισμούς και να αποκτήσει ουσία…

Πηγή: iatronet.gr

Δείτε επίσης