Η 28η Οκτωβρίου την περίοδο της Κατοχής – Προκηρύξεις αντιστασιακών οργανώσεων

απο Cyclades Open

Η επίθεση της φασιστικής Ιταλίας στις 28 Οκτωβρίου 1940 δημιούργησε ένα πρωτοφανές κλίμα ομοψυχίας στον ελληνικό λαό που έσπευσε με ενθουσιασμό να υπερασπιστεί τα πάτρια εδάφη, παρά την αντίθεση μεγάλης μερίδας του στο δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά.

Ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία και η πίστη στη νίκη μεγάλωναν μετά την απόκρουση της επίθεσης και την προέλαση του ελληνικού στρατού. Παρά την τελική ήττα, το πνεύμα του αλβανικού μετώπου, ο ενθουσιασμός που δημιούργησε στους στρατιώτες και στα μετόπισθεν, η πίστη της ελληνικής κοινωνίας στις δυνάμεις της για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και η πολεμική εμπειρία που απέκτησαν όσοι στρατεύθηκαν, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενός μαζικού κινήματος αντίστασης στον κατακτητή.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου λειτούργησε, ήδη από το 1941, ως αφορμή για την εκδήλωση του αντιστασιακού φρονήματος του ελληνικού λαού, με πρωταγωνιστές, εκτός από τις αντιστασιακές οργανώσεις, τους ανάπηρους του αλβανικού μετώπου.

Ο ρόλος αυτός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου μέσα στην Κατοχή, που χαλύβδωνε τη θέληση του ελληνικού λαού για αντίσταση απέναντι στον Ιταλό, Γερμανό και Βούλγαρο κατακτητή, ήταν που ανέδειξε την ημερομηνία αυτή ως εθνική εορτή.

Προκηρύξεις διαφόρων αντιστασιακών οργανώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τον συμβολισμό της για τον ελληνικό λαό, από τις αρχειακές συλλογές της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

“Θέσεις πάνω στην επέτειο της ιταλικής επιδρομής 28 Οχτωβρίου 1940”, προκήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) για τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την 28η Οκτωβρίου.
Γ.Α.Κ., Κ.Υ., Συλλογή Πετιμεζά (Κ52)

.

Προκήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) για την επέτειο τριών χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940.
Γ.Α.Κ., Κ.Υ., Συλλογή Πετιμεζά (Κ52)

.

Προκήρυξη της Στρατιάς Σκλαβωμένων Νικητών για την επέτειο τριών χρόνων από την 28η Οκτωβρίου.
Γ.Α.Κ., Κ.Υ., Συλλογή Πετιμεζά (Κ52)

.

Προκήρυξη της Εθνικής Δράσης για την επέτειο τριών χρόνων από την 28η Οκτωβρίου.
Γ.Α.Κ., Κ.Υ., Συλλογή Σταμούλη (Κ75)

.

Προκήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)-Διαμέρισμα Εφεδρικών Οργανώσεων, προς τους πολεμιστάς των πολέμων 1940-1941.
Γ.Α.Κ., Κ.Υ., Συλλογή Πετιμεζά (Κ52)


Φωτογραφία εξωφύλλου:
Προκήρυξη των “Ηνωμένων Εθνικών Οργανώσεων” για τα τρία χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940.
Γ.Α.Κ., Κ.Υ., Συλλογή Σταμούλη (Κ75α)

Δείτε επίσης