Κυκλάδες – Κουφονήσια: Χταπόδια, τεράστια καλαμάρια και σαρδέλες βγήκαν στη στεριά

απο Cyclades Open

Περίεργα… “φαινόμενα” περιγράφουν κάτοικοι των Κουφονησιών με αναρτήσεις τους στα social media. “Περίεργα” όπως αναφέρουν βέβαια οι ίδιοι, καθώς δεν είναι πρωτοφανή.

Συγκεκριμένα, κάτοικος κατέγραψε ένα χταπόδι να είναι κολλημένο σε μηχανάκι δίπλα από το λιμάνι, έχοντας βγει από το νερό.

Παράλληλα, το λιμάνι του νησιού έχει γεμίσει με τεράστια καλαμάρια.

Στα τέλη Νοέμβρη επίσης το λιμάνι γέμισε με κοπάδια από σαρδέλες που ξεβράστηκαν, με τους ντόπιους αλλά και τις τοπικές… γάτες, να σπεύδουν για μια “εύκολη” ψαριά.

Ανάλογο θέαμα κατεγράφη και στην Άνδρο στις αρχές του Νοέμβρη με σαρδέλες να βγαίνουν μόνες τους στη στεριά. Πρόκειται για μικρά ψάρια, τα οποία κυνηγήθηκαν από κάποια μεγαλύτερα και έφτασαν μέχρι την άκρη της παραλίας, επειδή έχασαν τον προσανατολισμό τους. Στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τους θηρευτές τους, αντί να πάνε στον ανοιχτό πέλαγος πήγαν προς την ξηρά.

Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο Κουτσούμπα, καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας του τμήματος Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν παρατηρείται συχνά αλλά δεν είναι και κάτι ασυνήθιστο, ενώ όπως αναφέραμε, κάτι αντίστοιχο συνέβη πριν από λίγες ημέρες και στα Κουφονήσια, καθώς και στην Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.

Όπως τόνισε, το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως έκκληση αερίων κ.α. και δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας.

Ανάλογο περιστατικό με χταπόδι, είχαμε δει πριν ένα χρόνο και στο Ναύπλιο:

Τα μοναδικά χταπόδια

Επιστήμονες έχουν εξηγήσει πως μερικές φορές η υπερβολικά “φουσκωμένη” θάλασσα μπορεί να αποπροσανατολίσει τα χταπόδια και να τα οδηγήσουν έξω από το νερό, καλώντας τους πολίτες που τα εντοπίζουν να τα βοηθούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Από εξελικτική άποψη, τα χταπόδια είναι μοναδικά μεταξύ των ασπόνδυλων. Τα χταπόδια έχουν και κεντρικό εγκέφαλο και περιφερικό νευρικό σύστημα, δηλαδή ένα που είναι ικανό να δρα ανεξάρτητα. Εάν ένα χταπόδι χάσει ένα πλοκάμι, παραμένει ευαίσθητο στην αφή και μπορεί ακόμα να κινηθεί. Ο λόγος που τα χταπόδια είναι τα μόνα που έχουν αναπτύξει τέτοιες πολύπλοκες λειτουργίες του εγκεφάλου μπορεί να είναι ότι χρησιμοποιούν τα χέρια τους σκόπιμα – ως εργαλεία για να ανοίγουν τα κοχύλια, για παράδειγμα.

Τα χταπόδια δείχνουν και άλλα σημάδια ευφυΐας. Είναι πολύ περίεργα όντα και μπορούν να θυμούνται πράγματα. Επιπλέον, τα χταπόδια μπορούν να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους και να αρέσουν σε κάποια περισσότερο από άλλα. Οι ερευνητές σήμερα πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη και να ονειρεύονται επειδή το δέρμα τους αλλάζει χρώμα και δομή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αξίζει να δείτε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Netflix, “ο δάσκαλός μου το χταπόδι”.

Πηγή: News247

Δείτε επίσης