Κυκλάδες-Ελεύθερες παραλίες: Τι συμβαίνει μέχρι τώρα στην Παροναξία-Σε δημιουργία ιστοσελίδας προχωρά το κίνημα της Νάξου για πληρέστερη ενημέρωση

απο Cyclades Open

Οι κινήσεις πολιτών για ελεύθερες παραλίες από παράνομες ξαπλώστρες, ομπρελοκαθίσματα, τραπεζάκια και καρέκλες και άλλες συνοδές κατασκευές φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά των Κυκλάδων που το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Στην Πάρο χτες η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches πραγματοποίησε την δεύτερη δράση της στην παραλία Μαρτσέλο και Κριός με μεγάλη συμμετοχή.

Αναλυτικά εδώ:

Στη Νάξο το ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!” προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση των παραλιών από την καταπιεστική και καταστροφική εξάπλωση των ομπρελοκαθισμάτων και άλλων κατασκευών που σε πολλές περιπτώσεις στερούνται νομιμότητας αφού δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα ως ο νόμος ορίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπογραφές ξεπερνούν τις 3.000 και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται ενώ διαδικτυακά κυκλοφορεί και ενημερωτικό φυλλάδιο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το μπούλινγκ-αλλά και οι απειλές- ξεκίνησαν εναντίον πολιτών που συμμετέχουν στο κίνημα, ενώ έντονη είναι η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η κίνηση με τις γνωστές προσβλητικές αναφορές περί… οικολόγων. Από πότε ο όρος Οικολογία και τα παράγωγά του αποτελούν κάτι κακό και ειδεχθές, πηγή πλείστων προβλημάτων κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ωστόσο.

Τη στιγμή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την σωτηρία του πλανήτη και ουρλιάζει για την κλιματική κρίση, συνέπεια του ανθρωπογενούς παράγοντα, τη στιγμή που η Ευρώπη παίρνει στροφή για ν’ ανταπεξέλθει στο φαινόμενο του υπερτουρισμού και των συνεπειών του, είναι αδιανόητο εμείς να θεωρούμε τους οικολόγους γραφικούς, συκοφάντες, μηδενιστές (!) και ψεύτες που επιβουλεύονται το μέλλον του νησιού μόνο και μόνο για να πάει η μπάλα στην εξέδρα.

Αυτό μαρτυρά έλλειψη επιχειρημάτων ενώ δικαιώνει πανηγυρικά εκείνους που ανησυχούν για το μέλλον του τόπου.

Μάλιστα το ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!” δημιούργησε και ιστοσελίδα για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για την δράση του. Η διεύθυνση είναι https://savenaxosbeaches.weebly.com/

Δείτε αναλυτικά:

Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος σε εγκύκλιο που εξέδωσε σχετικά με την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, όπως αναφέρει το dikastiko.gr.

Μετά και τις καταγγελίες για αυθαιρεσίες που έχουν καταγράφει σε πολλά νησιά, ο αντεισαγγελέας χαρακτηρίζει conditio sine qua non (επεξ. εκ των ων ουκ άνευ) για το φετινό καλοκαίρι την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, καλώντας τους να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε περίπτωση παραβιάσεων του νόμου.

Χρησιμοποιώντας μία σκληρή γλώσσα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει πως “«ιδιωτικές παραλίες», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος δεν γνωρίζει! Αν δε, ενάντια στο νόμο και ανήθικα κοινωνικά, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας υπάρχουν τέτοιες, λόγω της μακροχρόνιας παντελούς αδιαφορίας των αρχών και της έλλειψης παντός ελέγχου, πρέπει, με την εισαγγελική δράση μας, να επαναφέρουμε τα πράγματα στην προτέρα νόμιμη κατάσταση! Όχι μόνοι μας βεβαίως, αλλά με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Δνσεων, Δνσεων Δασών, Εφορείας Αρχαιοτήτων, Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, Δνσεων Περιφερειών κλπ.».

Στην εγκύκλιο του ο Άρειος Πάγος τονίζει μεταξύ άλλων προς τους Εισαγγελείς πως «είναι αδήριτη ανάγκη, με την υπηρεσιακή συμπεριφορά μας, να δηλούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπεται, ότι δεν επιτρέπουμε, την παραβίαση του αναφερθέντος προορισμού των κοινοχρήστων πραγμάτων και να ελέγχουμε διαρκώς αν η παραχώρηση για χρήση τμημάτων αυτών γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού.

Αναλυτικά:

Στην Πάρο πρόσφατα είχαμε και τις πρώτες συλλήψεις για παράνομα ομπερλοκαθίσματα στην παραλία μικρή Σάντα Μαρία που κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι την προηγούμενη εβδομάδα:

Σε όλη την Ελλάδα οι αντιδράσεις των πολιτών φουντώνουν και η γραφειοκρατία καλά κρατεί μιας και βολεύει το μπαλάκι της ευθύνης να κινείται από υπηρεσία σε υπηρεσία εμπαίζοντας τους πολίτες που διεκδικούν το αυτονόητο, που επιπλέον αποτελεί συνταγματικό τους δικαίωμα.

Δείτε επίσης