Λιβύη: Περισσότεροι από 5.300 νεκροί από τις πλημμύρες– Τουλάχιστον 10.000 αγνοούνται

απο Cyclades Open

Περισσότερες από 5.300 σοροί έχουν ήδη καταμετρηθεί στην πόλη της Ντέρνα, η οποία επλήγη από φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», με τον απολογισμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί, δήλωσε σήμερα υπουργός των αρχών της ανατολικής Λιβύης, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”.

«Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες σορούς», επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την καταιγίδα Daniel.

Παράλληλα 6.085 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει ανεπιβεβαίωτος.

«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές», τόνισε.

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 10.000 αγνοούνται στη Λιβύη από τις σαρωτικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel. Οι ζημιές επίσης είναι ανυπολόγιστες καθώς έσπασαν φράγματα, παρασύρθηκαν κτίρια και εξαφανίστηκε το 1/4 της παράκτιας πόλης Ντέρνα, αναφέρει το ethnos.gr

Οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Ο κόσμος κοιτούσε τις σορούς προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα μέλη των οικογενειών τους που αγνοούνται.

Ο Hichem Abu Chkiouat, υπουργός πολιτικής αεροπορίας της ανατολικής διοίκησης επισκέφτηκε την Ντέρνα και δήλωσε πως «δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει».

Η Αίγυπτος έχει ήδη στείλει βοήθεια ωστόσο οι διασώσεις παρεμποδίζονται από την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, καθώς να είναι διαιρεμένη μεταξύ δύο αντίπαλων κυβερνήσεων.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιταλία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που δήλωσαν ότι έχουν στείλει ή είναι έτοιμες να στείλουν βοήθεια.

Πηγή: kathimerini.gr, ethnos.gr

📸”Χ”

Δείτε επίσης