Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου | Η επετειακή θεατρική παράσταση στην Πάρο και τη Νάξο

απο Cyclades Open

Η εταιρεία παραγωγής Music & Drama Productions παρουσιάζει στην Πάρο (Αίθουσα Αγίου Αθανασίου) την Τρίτη 29 Μαρτίου και στην Νάξο (Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα και Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης) την Τετάρτη 30 Μαρτίου και την Πέμπτη 31 Μαρτίου το θεατρικό έργο Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου του δρ. Γεώργιου Κοζυράκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα.

Μία καθηλωτική παράσταση για τη ζωή και το έργο της Μυκονιάτισσας Ηρωίδας Μαντούς Μαυρογένους

Τι σημαίνει ανυστερόβουλη προσφορά και αλτρουισμός; Τι σημαίνει θέληση, πίστη στα ιδανικά; Μπορεί να χτιστεί ένας όμορφος κόσμος από μια μόνο γυναίκα; Τι προσφέρει στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία, στην παγκόσμια ιστορία ένας άνθρωπος, και δη γυναίκα; Πώς μπορεί μια γυναίκα να κατατροπώσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία με στόχο της τη δημιουργία μιας τέλειας χώρας και να αλλάξει τον ρου την παγκόσμιας ιστορίας;
Πώς μετριέται το μέγεθος αλλά και με τι αντίβαρο ζυγίζεται το βάρος της αγάπης; Η Μαντώ Μαυρογένη, μια νεαρή κοπέλα από ένα ελληνικό νησί, σε μια εποχή ιδιαίτερα σκληρή, μια επαναστάτρια (ή μια Αγία) κατάφερε να περάσει την πιο μεγάλη καμήλα από την τρύπα της μικρότερης βελόνας.  

Το έργο

Η Μαντώ αγνόησε την κοινωνική της θέση και τα αμύθητα πλούτη της, αλλά ίσως πολύ περισσότερο αγνόησε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής της, τα οποία δυστυχώς ακόμη και σήμερα μαστίζουν τις γυναίκες. Η Μαντώ ακόμη και σήμερα, 200 χρόνια μετά, αποτελεί πρότυπο.
Η Μαντώ κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έγινε στρατιώτης, στρατηγός, ναύτης, καπετάνιος. Μετά το πέρας δε αυτού, έγινε Αντιστράτηγος και εν συνεχεία, από τους εχθρούς της, της δόθηκε «ο βαθμός της χηρείας».
Η Αντιστράτηγος Μαντώ είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική γυναίκα ακόμη και σήμερα που φέρει αυτό τον τόσο υψηλό στρατιωτικό βαθμό. Ο βαθμός αυτός της δόθηκε εν ζωή από τον Καποδίστρια διότι διέθεσε τα πλούτη της για τον εξοπλισμό της χώρας, τη συντήρηση των στρατευμάτων της και των οικογενειών τους. Διότι διοργάνωνε καθημερινά συσσίτια για δυο χιλιάδες ανθρώπους. Διότι χρησιμοποίησε την κοινωνική της θέση προκειμένου η χώρα να αναγνωριστεί στο εξωτερικό αλλά και για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ορφανά ελληνόπουλα που είχαν οδηγηθεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Η Μαντώ, με εργαλείο τη μόρφωσή της, με χαρτί το σώμα της και με πένα την ψυχή της δίδαξε τις γυναίκες όλης της Ευρώπης. Δίδαξε την οικουμένη ολάκερη πως η ελευθερία είναι το μέγιστο ιδανικό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση της χώρας ποια ήταν η ανταμοιβή της Μαντούς για την προσφορά της στην Ελλάδα, στη θρησκεία, στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό;

Ποιος γνωρίζει σήμερα για τη Μαντώ;

Ίσως τα περισσότερα από τον καθένα μας να τα γνωρίζουν μόνο τα ξύλινα σάπια ράφια παλαιών βιβλιοθηκών που πάνω τους σηκώνουν τους τόμους των ιστορικών πηγών και ποιητικών συλλογών που γράφτηκαν για τη Μαντώ από φιλέλληνες (από πολεμικούς ανταποκριτές της εποχής) και δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό. Το θεατρικό σανίδι το ξέρει αυτό πολύ καλά, γι αυτό και μας δηλώνει την παρουσία του και τη θέλησή του να τοποθετήσουμε πάνω σε αυτό την αγάπη μας για τη Μαντώ και την ιστορία της, καθαρή από φήμες, διαδόσεις, συκοφαντίες ή προσωπικές πεποιθήσεις, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει για την βασίλισσα Μαντώ.

Συντελεστές

Ευτυχία Αργυροπούλου

Κλεάνθης Βαρσαμούλης

Κωνσταντίνος Νιάρχος

Αρετή Τσιαμπόκαλου

Μέλπω Σφακιανάκη

Στον ρόλο της Μαντώς η Άννα Μωραΐτου 
Στο πιάνο ο συνθέτης Μαυρίκιος Μαυρικίου

Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Μετάφραση γαλλικών πηγών: Νεκτάριος Παλαιολόγος

Μουσική – Στίχοι: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Β. Σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου/ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης

Ηχοληψία: Τμ. Ηχοληψίας ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Κινησιολογία: Nick Mathiews

Κατασκευή σκηνικού:  Β. Σακκής

Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ

Γραφιστική επιμέλεια: Star Artwork

Οργάνωση παραγωγής: Μενέλαος Τζαβέλλας – Νικολέτα Πικέα

Hair stylist – Makeup artist: Νικολέτα Πικέα

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (pearpr.com)

Παραγωγή: Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου

Το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

Η επετειακή παράσταση «Μαντώ – Η ηρωίδα της Μυκόνου» για τα 200 χρόνια ελευθερίας του Ελληνικού κράτους έκανε πρεμιέρα στη Μύκονο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου σε συνέχεια της επιτυχημένης πρεμιέρας της στην Αθήνα και την Σύρο, όπου για πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου παρουσιάστηκε εντός του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου Σύρου.

Με την υποστήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής | Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β’.

Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή τον ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ καθώς και τον ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ και τον Μεγάλο μας χορηγό την Blue Star Ferries

Παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο 

  • ΠΑΡΟΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου στις 20:30

Αίθουσα Αγίου Αθανασίου/ Κώστος

  • ΝΑΞΟΣ

Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 20:30

Δαμαριώνας – Ανδρονίκειο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμαριώνα

Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 20:30

Ιάκωβος Καμπανέλλης (Δημαρχείο)

  • Τηλεφωνικές κρατήσεις θέσεων

Δήμος Πάρου – 22843 60100 έως και 60105

Δήμος Νάξου – 2285360100

Δείτε επίσης