Μεσογειακό Δίκτυο Ευρωπαίων Πρασίνων- Ο Δομήνικος Χρυσίδης και η Χριστίνα Ευθυμιάτου μιλούν στον Aegean Voice 107,5 για την καμπάνια “Δες τον τουρισμό αλλιώς!”

απο Cyclades Open

Στη Νάξο βρέθηκαν το πενθήμερο 26-30 Μαΐου, ο κ. Δομήνικος Κ. Χρυσίδης,  Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων και η κ. Χριστίνα Ευθυμιάτου, εκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Μεσογειακό Δίκτυο, πραγματοποιώντας σειρά επισκέψεων και συναντήσεων.

Βασικό θέμα της περιοδείας ήταν η εκστρατεία ενημέρωσης “Δες τον τουρισμό αλλιώς” που υλοποιείται από το Χαρτοφυλάκιο Τουρισμού των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, αλλά εντάσσεται και στο πρόγραμμα εργασιών του Μεσογειακού Δικτύου για το 2022-23. Ζητούμενο της καμπάνιας, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, είναι ένα μοντέλο τουρισμού με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στις κρίσεις που:

  • θα υποστηρίζει τουριστικά οικοσυστήματα με αειφόρα χαρακτηριστικά,
  • θα προωθεί την εικόνα της χώρας μας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού,
  • θα βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε να βελτιώσουν το «πράσινο» και καινοτόμο προφίλ τους, αλλά και τον τουριστικό τομέα στο σύνολο να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Χριστίνα Ευθυμιάτου και ο Δομήνικος Κ. Χρυσίδης επισκέφθηκαν τουριστικές περιοχές και περιοχές Natura, αλλά και στο εσωτερικό του νησιού (στη Χώρα,  στο Χαλκί και στην Απείρανθο), το οποίο έχει πλούσια  πολιτιστική και παραγωγική ταυτότητα και προοπτικές ανάπτυξης θεματικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Την Δευτέρα  30 Μαϊου ο Δομήνικος Χρυσίδης και η Χριστίνα Ευθυμιάτου  μίλησαν  στον Aegean Voice 107.5-Η Φωνή του Αιγαίου και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος”  με την Ειρήνη Προμπονά για την καμπάνια “Δες τον τουρισμό αλλιώς”, την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του τουριστικού μοντέλου γενικά, αλλά και σε σχέση με τη Νάξο.

Ο Δομήνικος Χρυσίδης από το 2014 εργάζεται στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος διεθνούς ανάπτυξης. Ειδικεύεται στις αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ σε τρίτες χώρες, στην υλοποίηση και αξιολόγηση δημοσίων πολιτικών και προγραμμάτων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας βρίσκεται στη Νάξο, μαζί με την Χριστίνα Ευθυμιάτου, προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει για θέματα που αφορούν το Τουρισμό. Ενέργεια, περιβάλλον, τουρισμός, βιωσιμότητα, αειφορία είναι ζητήματα που ακούμε όλο και πιο συχνά.

Το δύσκολο δεν είναι να μιλήσουμε γι’ αυτά, αλλά αυτά να εμπεδωθούν ώστε να γίνουν βίωμα και κυρίως να γίνουν όλες οι απαραίτητες  ενέργειες από τη ίδια την πολιτεία ώστε να βοηθηθούν στην μετάβαση  και οι επιχειρηματίες.

Η προσέγγιση πρέπει να είναι ολιστική και όχι αποσπασματική, είναι το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από τη συζήτηση.

Συναντήσεις είχαν και με τον Δήμαρχο Νάξου, κ. Δημήτρη Λιανό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου κ. Μανώλη Μπαρδάνη, παραγωγούς τοπικών προϊόντων (οπωροκηπευτικά, τυροκομικά, υφαντά, κίτρο Νάξου, κεραμικά κ.ά.), καθώς και τη συντονίστρια του Cyclades Preservation Fund, κ. Άννυ Μητροπούλου.

Βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις και θέματα που αναδείχθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων: οι αλλαγές στον τουριστικό τομέα στη μετά κορωνοϊό εποχή, οι απαιτούμενες δράσεις εξοικονόμησης νερού και ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, η ανάγκη επιτάχυνσης του χωροταξικού σχεδιασμού γενικότερα και ειδικότερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο σεβασμός στη φέρουσα ικανότητα των τουριστικών προορισμών, η προστασία και η διαχείριση των περιοχών Natura, η αξιοποίηση και τουριστική προβολή των τοπικών προϊόντων, η αξία και η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα προβλήματα διαθέσιμου προσωπικού και εργασιακών συνθηκών, αλλά και στέγης και προσβασιμότητας (μεταφορές και χώροι στάθμευσης) για κατοίκους  και εργαζόμενους.

Σημαντικές διαστάσεις των συζητήσεων ήταν η βελτίωση της διακυβέρνησης-συντονισμού υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων σε εθνικό-περιφερειακό-τοπικό επίπεδο, η πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, η αξιοποίησή τους με διαφάνεια και οι προοπτικές για θεματικές συνεργασίες με άλλους μεσογειακούς προορισμούς, μέσω και των δράσεων του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Δείτε επίσης