ΧΡΗΜΑ&ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ/Αποκλειστική είδηση: Τα γκαζέπο απαγορεύονται στις παραλίες!!!

απο Cyclades Open

Μια αποκλειστική είδηση δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το “Χρήμα και Τουρισμός” που αλλάζει τα δεδομένα στο θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία τις τελευταίες μέρες.

Απαγορεύονται τα γκαζέπο στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ανάκλιντρα (ξαπλώστρες). Αντιθέτως επιτρέπονται ομπρέλα με τραπεζάκι και 2 ξαπλώστρες. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα της ΠΟΞ, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πιο αναλυτικά, σε απάντηση της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλιας, σε σχετική επιστολή του προέδρου της ΠΟΞ Γρηγόρη Τάσιου, την οποία κοινοποιεί και στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρονται τα εξής:

“Σε απάντηση της επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής

Στην με αριθμ. 38609 ΕΞ 2023 ΦΕΚ 1432/Β/1Ο.Ο3.2Ο23 Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό όρων, προϋποθέσεων και τεχνικών θεμάτων για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, και συγκεκριμένα στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 «ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ» προβλέπεται ρητά ότι «Στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας που παραχωρούνται για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ανάκλιντρα (ξαπλώστρες), ως «σετ» νοείται ο συνδυασμός 1 ομπρέλα με τραπεζάκι και 2 ξαπλώστρες τοποθετημένες εκατέρωθεν του ιστού. Για τις ανάγκες των υπολογισμών προβλέπεται ότι ένα τέτοιο τυπικό σετ καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστον επιφάνεια 5,0 τ.μ. (ξαπλώστρα+ομπρέλα-τραπεζάκι+ξαπλώστρα)».

Συνεπώς, η τοποθέτηση επί του αιγιαλού των περιγραφόμενων ομπρελών (ομπρέλες οικογενειακές τύπου «γκαζέπο») δε πληροί τις ανωτέρω περιγραφόμενες προδιαγραφές”.

Τι είναι γκαζέπο; Θα μπορούσαμε να πούμε “γκαζέπο είναι αυτό που δεν είναι ομπρέλα” αλλά μια φωτογραφία εξηγεί καλύτερα:

Η φωτογραφία είναι από παραλία της Κύπρου συνειδητά, ώστε να μην θεωρηθει πως γίνεται κάποια στοχοποίηση.

Το σχετικό ΦΕΚ με την ΚΥΑ ( τα σχετικά με τις προδιαγραφές στη σελ. 94)

Στην Νάξο και στα νησιά έχουμε εκατοντάδες τέτοιες κατασκευές. Το ερώτημα είναι γιατί τις χρησιμοποιούν κάνοντας έξοδα, αφού απαγορεύεται και αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ ,άρα κανείς δεν μπορεί να δηλώσει άγνοια και δεύτερον τελικά η Κτηματική ελέγχει μόνο την κάλυψη του εμβαδού και τίποτ’ άλλο κατά τον έλεγχο;

Τα ερωτήματα εύλογα καθώς οι παραλίες μας βρίθουν από τέτοιες κατασκευές που πιθανόν να θεωρούνται πιο σταθερές από ομπρέλες, ωστόσο δεν επιτρέπονται.

Πληροφορίες από money-tourism.gr

Δείτε επίσης