Μπομπ Μενέντεζ: Οι δωρεές από επιχειρηματίες, τα τρία αδικήματα και το κατηγορητήριο των 39 σελίδων

απο Cyclades Open

Με ένα κατηγορητήριο 39 σελίδων που υποβλήθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ του Νιού Τζέρσεϊ και η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλάνιαν, κατηγορούνται για τρία αδικήματα που αφορούν δωροδοκίες από επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, στο κατηγορητήριο, που τον οδήγησε εκτός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, υπάρχει μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη δωροδοκία, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Μια άλλη για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης για την παροχή έντιμων υπηρεσιών, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών και μία κατηγορία συνωμοσίας για εκβιασμό υπό την επήρεια επίσημου δικαιώματος, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι ο Μενέντεζ, χρησιμοποιώντας το αξίωμα του ως γερουσιαστής, εμπλέκεται σε δραστηριότητες διαφθοράς, όπως αθέμιτες πληρωμές υποθηκών, αθέμιτες αμοιβές για εργασία και την απόκτηση ενός πολυτελούς οχήματος, εκτός από χρυσό και μετρητά.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ είναι ο πρώτος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που κατηγορείται για δυο διαφορετικά ποινικά αδικήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του καθώς είχε κατηγορηθεί επίσης για διαφθορά και πριν 10 χρόνια.

Κατά την ανακοίνωση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια ερευνών στο σπίτι του Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατέσχεσαν δύο ράβδους χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων και 480.000 δολάρια σε μετρητά που ήταν κρυμμένα στο σπίτι του και βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών. Η έρευνα σύμφωνα με τους εισαγγελείς διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο.

Αντέδρασε ο Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ, ο οποίος διετελεί γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ από το 2006 και αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με την κατηγορία της «δωροδοκίας», υποστήριξε ότι «παρασκηνιακές δυνάμεις» προσπαθούν εδώ και χρόνια να τον φιμώσουν και να «σκάψουν τον πολιτικό του τάφο».

Ο Μενέντεζ, ο οποίος κατήγγειλε τους εισαγγελείς που του απήγγειλαν κατηγορίες, υποστήριξε ότι διεξάγεται εναντίον του μια «εκστρατεία λάσπης».

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς από ταπεινό περιβάλλον μπορεί να γίνει γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετήσει με τιμή και αξιοπρέπεια. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους» δήλωσε μεταξύ των άλλων ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ.

Αντιδράσεις

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, σε ερώτηση για τον γερουσιαστή Μενέντεζ στην αρχή της ενημέρωσης της Παρασκευής, για το αν ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ πρέπει να παραιτηθεί, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα ενεργό θέμα».

Ο μετριοπαθής βουλευτής Ντιν Φίλιπς είναι ο πρώτος εκλεγμένος αξιωματούχος των Δημοκρατικών που τοποθετήθηκε σχετικά με την παραπομπή του Μενέντεζ, λέγοντας στο CNN, ότι «πρώτα απ’ όλα, όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους, δόξα τω Θεώ, ακόμα στη χώρα μας, αλλά είμαι τρομοκρατημένος».

«Οποιοσδήποτε παρακολουθεί, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική σας – Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος, θα πρέπει να είναι τρομοκρατημένος. Ένα μέλος του Κογκρέσου που φαίνεται να έχει παραβιάσει το νόμο είναι κάποιος που πιστεύω ότι πρέπει να παραιτηθεί … Και ναι, είμαι Δημοκρατικός, το ίδιο και ο γερουσιαστής Μενέντεζ, αλλά με βάση αυτά που είδα, είμαι απογοητευμένος και ναι, πιστεύω ότι πρέπει να παραιτηθεί».

Όταν ρωτήθηκε αν η ηγεσία της Γερουσίας θα έπρεπε να σπρώξει τον Μενέντεζ έξω από την πόρτα, ο Φίλιπς είπε: «Κοιτάξτε, προσπαθώ να αποκαταστήσω την πίστη στην κυβέρνηση. Είναι μια από τις αποστολές μου, είναι η αποστολή πολλών συναδέλφων μου. Και μερικές φορές πρέπει να ακολουθούμε αυτή τη συζήτηση, ακόμη και αν είναι άβολο, και θα έλεγα ότι αυτή τη φορά, ναι, η απάντηση είναι απολύτως».

Οι υποθέσεις

Ο Μενέντεζ ερευνούνταν από ερευνητές του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) για αποδοχή δωροδοκιών από τον Φρεντ Ντάιμπες, μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην τραπεζικό στέλεχος που δικάζεται για τραπεζικά αδικήματα, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μενέντεζ φέρεται να δέχτηκε τις δωροδοκίες με τη μορφή ράβδων χρυσού, μετρητών και πολυτελών δώρων μέσω της συζύγου του Ναντίν Αρσλάνιαν.

Πηγή: ieidiseis.gr

📸video shot

Δείτε επίσης