National Geographic: Απέλυσε τους συντάκτες του- Τέλος η έντυπη έκδοση

απο Cyclades Open

Το τέλος στην έντυπη έκδοση του National Geographic, το οποίο δε θα πωλείται, πλέον, ως περιοδικό στις ΗΠΑ, έφερε και τις μαζικές απολύσεις των τελευταίων συντακτών του.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr το αμερικανικό περιοδικό που, εδώ και 135 χρόνια δημοσιεύει θέματα για τον φυσικό κόσμο και την ανθρωπότητα, ανακοίνωσε στους τελευταίους εργαζόμενους της συντακτικής ομάδας του, το τέλος της συνεργασίας τους, τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Washington Post, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Walt Disney Co., δεν θα έχει πλέον υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους της, καθώς τα άρθρα του National Geographic θα αναλαμβάνουν κυρίως freelancers.

Το κύμα των απολύσεων των 19 συντακτών είναι, το δεύτερο σε διάστημα εννέα μηνών, και το το τέταρτο από το 2015, οπότε και ξεκίνησε μια σειρά αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Disney απομάκρυνε έξι κορυφαίους συντάκτες σε μια έκτακτη αναδιοργάνωση των εκδοτικών εργασιών του περιοδικού. Οι απολυμένοι συντάκτες αναφέρουν ότι, η διεύθυνση του περιοδικού, έκανε περικοπές στα συμβόλαια με φωτογράφους που περνούσαν μήνες στα κατά καιρούς πεδία ενδιαφέροντος για την καταγραφή των εμβληματικών εικόνων της έκδοσης.

«Απολύει τους μόνιμους συντάκτες του, ανάμεσά τους κι εμένα»

Με στόχο την περαιτέρω μείωση του κόστους έκδοσης και όπως ανέφερε η εταιρεία σε εσωτερική ανακοίνωση τον περασμένο μήνα, αρχής γενομένης από το νέο έτος, αναστέλλεται και η κυκλοφορία των αντιτύπων του περιοδικού με το εμβληματικό κίτρινο πλαίσιο στην αγορά της Αμερικής. Όπως τόνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του περιοδικού στο CNN την Τετάρτη, «το National Geographic, θα συνεχίσει να εκδίδει μηνιαία τεύχη. Οι αλλαγές στο προσωπικό δεν θα αλλάξουν την ικανότητά μας να κάνουμε αυτό το έργο, αλλά θα μας δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία να αφηγούμαστε διαφορετικές ιστορίες και να συναντάμε το κοινό μας εκεί που βρίσκεται στις πολλές πλατφόρμες μας. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι οι πρόσφατες αλλαγές θα επηρεάσουν αρνητικά το περιοδικό ή την ποιότητα της αφήγησής μας, είναι απλώς λανθασμένος». Ένας από τους πρώην συντάκτες του National Geographic, ο Craig Welch, έγραψε στο Twitter ότι, «ήμουν τόσο τυχερός. Δούλεψα με απίστευτους δημοσιογράφους και είπα σημαντικές, παγκόσμιες ιστορίες. Ήταν τιμή μου» ενώ άλλος συντάκτης, ο δημοσιογράφος Doug Main, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι, «το National Geographic απολύει τους μόνιμους συντάκτες του, ανάμεσά τους κι εμένα».

Το National Geographic έπεσε «θύμα» της ραγδαίας ανάπτυξης των ψηφιακών μέσων. Το περιοδικό, το περιεχόμενο του οποίου ήταν συχνά αποτέλεσμα μηνών έρευνας και ρεπορτάζ, είχε κατά την περίοδο της ακμής του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πάνω από 12 εκατομμύρια συνδρομητές στις ΗΠΑ και εκατομμύρια άλλους στο εξωτερικό. Από τους αναγνώστες του, πολλοί στους οποίους άνοιγε νέα παράθυρα γνώσης στο διάστημα, τα βάθη των ωκεανών και ταπλέον αθέατα σημεία του πλανήτη, συνήθιζαν να συλλέγουν τα παλιά τεύχη, κρατώντας τα πεισματικά σε αποθήκες και σοφίτες.

Παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα περιοδικά στην Αμερική, σε μια εποχή που τα περιοδικά δεν διαβάζονται πλέον ευρέως. Στο τέλος του 2022, είχε κάτι λιγότερο από 1,8 εκατομμύρια συνδρομητές. Το National Geographic ξεκίνησε από την National Geographic Society της Ουάσινγκτον, ένα ίδρυμα που δημιουργήθηκε από 33 ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και επίδοξους εξερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Το περιοδικό πωλούνταν αρχικά στο κοινό ως προνόμιο για την εγγραφή στην εταιρεία.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης