Νάξος-Κίνημα Πολιτών: Ανάγκη για πρόληψη και προστασία και από τις πλημμύρες [χάρτες]

απο Cyclades Open

Το Κίνημα Πολιτών “Σώστε τις παραλίες τις Νάξου” κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις τοπικές αρχές, καθώς οι πλημμύρες στην Θεσσαλία, τη Μαγνησία και αλλού έχουν θορυβήσει όλη τη χώρα.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να λαμβάνουμε σοβαρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και να προλαμβάνουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα των ακραίων καιρικών φαινομένων ή έστω τον μετριασμό των αποτελεσμάτων του καθώς η κλιματική κρίση, που τόσον καιρό γίνεται λόγος γι’ αυτήν δεν αναμένεται είναι ήδη εδώ και τα αποτελέσματα της ορατά. Κι αυτό αφορά ολόκληρη τη χώρα.

Και τώρα και πάντα η πρόληψη είναι προτιμότερη από την αποκατάσταση αργότερα. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ελισσάβετ Φελώνη διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιστημονική συνεργάτης στο ΕΚΠΑ και συντονίστρια της Επιτροπής Φυσικών Καταστροφών του ΣΕΓ με άρθρο της στο News247.gr “ακριβώς εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τα όλο και συχνότερα ακραία φαινόμενα που εμφανίζονται στη χώρα μας μαρτυρούν την αναγκαιότητα για άμεσες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα, γιατί αναπόφευκτα τα έντονα φαινόμενα είναι η νέα πραγματικότητα”.

Η κ. Φελώνη αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η υλοποίηση πολιτικών που θα διαμορφώσουν μια ανθεκτικότερη κοινωνία απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απ’ τις οποίες πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως αναμφίβολα μέγιστη προτεραιότητα το να θωρακίσουμε τη χώρα και να προστατέψουμε τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από τις κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Η πρόληψη είναι πάντοτε πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία και την αποκατάσταση, όπως είναι επίσης βέβαιο ότι η υποεκτίμηση του κινδύνου και η ελλιπής ετοιμότητα εν μέσω μιας κλιματικά κρίσιμης περιόδου δεν αποτελούν υπεύθυνη κυβερνητική στάση”.

Οι πολίτες φυσικά και πρέπει να πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων μας και του τόπου μας σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Διαβάστε ακόμα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Θοδωρή Κολυδά, διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου της ΕΜΥ, με τίτλο “Πλημμύρες-Επιστημονικά εργαλεία και ανασύνταξη φορέων σε συστήματα υδρολογικού κινδύνου-Η περίπτωση του EFAS”.

Ήδη από το 2018 έχουν δημοσιευθεί οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας από την Γενική Γραμματεία Υδάτων όπου παρουσιάζεται η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας στην Ελλάδα για το σύνολο των Υδατικών της Διαμερισμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση στη σελίδα από μέλος του Κινήματος:

Για τις φυσικές καταστροφές παρακαλώ κοιτάξτε τι δημοσιεύσαμε ως ανοικτή επιστολή του Κινήματος Σώστε τις Παραλίες μετά από δημόσια διαβούλευση 18/07/2023:

“Σήμερα κιόλας πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για την προστασία του εδάφους, οι άνεμοι και οι βροχοπτώσεις θα ξεκινήσουν σύντομα. Αυτό αφορά όχι μόνο τις παραλίες σε περιοχές Νatura 2000 που από την ανθρώπινη παραβατική συμπεριφορά διαβρώνονται ραγδαία αλλά και την ορεινή Νάξο που κάηκε τις τελευταίες μέρες σε μέγεθος καταστροφικό. Τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν από ανθρώπινο χέρι, πάλι εντός δικτύου Natura 2000, θα πρέπει να σημάνουν δώδεκα σε όλες τις αρμόδιες αρχές. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πυροσβέστες που κατάφεραν κι έσβησαν την πυρκαγιά από καρδιάς. Μας δίνουν ελπίδα ότι θα σταθούμε μια μέρα κι εμείς στο ύψος των περιστάσεων.”

Ήδη από το 2018 έχουν δημοσιευθεί οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας https://floods.ypeka.gr/index.php?option=com_content… και για τη Νάξο.

Πριν καούν χιλιάδες στρέμματα στα βουνά μας και αφαιρεθούν ακτόλιθοι και άμμος στις παραλίες μας ο κίνδυνος πλημμύρας το 2018 από εσωτερικά ύδατα του Λιβαδιού από τη λιμνοθάλασσα, (το αεροδρόμιο που βάζουν πάλι τα λεφτά μας να το επεκτείνουν σε αυτή τη θέση που αποξήραναν και μπάζωσαν και θα εξαφανιστεί πρώτο πρώτο) ως τον Αη Γιώργη και τα μπαζωμένα ρέματα με τα τουριστικά καταλύματα (1ος χάρτης) όπως και ο κίνδυνος πλημμύρας από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας των νοτιοδυτικών ακτών, ιδιαίτερα στο Βίντσι, Αη Γιώργη, Λιμνοθάλασσα Στελίδας/Αλυκή, Προκόπη, Αγία Άννα, Πλάκα, Μικρή Βίγλα, ήταν ορατός (2ος χάρτης).

Το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί πως μέλη του Κινήματος Πολιτών “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου για να καταθέσουν και διαβάσουν το ψήφισμα, στο οποίο ζητούν να μπει τέλος στην ανομία και να προστατευθούν οι παραλίες του νησιού. Στο δημοτικό συμβούλιο απουσίαζε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης και στη θέση του ήταν ο Μ. Κορακίτης. Το θέμα συζητήθηκε μεν, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο δεν έλαβε κάποια απόφαση. Ο λόγος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ήταν πως το θέμα θα έπρεπε να έχει κατατεθεί 48 ώρες νωρίτερα.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ “ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ​ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ” ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

​Το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να αναγνωρίσει ότι:

  1. Οι παραλίες της Νάξου και των ΜΚ είναι ο πολυτιμότερος πόρος που διαθέτουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών των νησιών, έρχεται για να απολαύσει τις παραλίες και την καθαρή και διαυγή θάλασσα τους.
  2. Οι παραλίες υφίστανται τόσο φυσικές όσο και ανθρωπογενείς πιέσεις, με κίνδυνο την διάβρωση τους και την ποιοτική υποβάθμιση τους.
  3. Εφέτος στις παραλίες διαπιστώθηκαν πολλές αυθαιρεσίες, που οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις των υπευθύνων, μετά από καταγγελίες του Κινήματος, κατοίκων και επισκεπτών.
  4. Όπως ορίζει το άρθρο 10 της ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023/10-3-2023, «Οι Δήμοι, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τα στοιχεία κάθε παραχώρησης».

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ
(όπως προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία και την Νομολογία του ΣτΕ)

  1. Τη σύσταση εντεταλμένου διαπαραταξιακού οργάνου, που θα προβαίνει σε συνεχείς αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλες τις παραλίες των νησιών.
  2. Την ανάληψη πρωτοβουλιών προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου:

Να απομακρυνθούν, αποξηλωθούν, κατεδαφιστούν οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές στις παραλίες και λιμνοθάλασσες.
Να επανατοποθετηθούν οι εκβραχισμένοι ακτόλιθοι.
Να αποκατασταθούν οι αμμοθίνες με νέα άμμο στη θέση της παράνομα ειλημμένης, ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ρίζες των δέντρων που εκτέθηκαν από την αμμοληψία.
Να κλείσουν οι δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες.
Να περιφραχθούν οι αμμοθίνες και να προστεθούν ενημερωτικές πινακίδες γι’ αυτές και να δημιουργηθούν υπερυψωμένα ξύλινα μονοπάτια πάνω τους.
Να προβλεφθούν χώροι στάθμευσης κοντά στις παραλίες και όχι πάνω στις αμμοθίνες και λιμνοθάλασσες.
Να πάψει η ρίψη αποβλήτων σε λιμνοθάλασσες και παραλίες.
Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο της Δ.Ε.Η.
Να σταματήσουν οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

   
3. Την έναρξη διαλόγου μέσα από την Τουριστική επιτροπή ή/και επιτροπή διαβούλευσης με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τις υπηρεσίες, που να αφορά στη διαχείριση των παραλιών, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι απαραίτητο.

📸 diego_torres/Pixabay

Δείτε επίσης