“Νέα εποχή στις εργασιακές σχέσεις στον τομέα του τουρισμού”-Ανακοίνωση του δήμου Θήρας

απο Cyclades Open

Στη Σαντορίνη βρίσκει για πρώτη φορά εφαρμογή ο νόμος 4635/ 2019, την πατρότητα του οποίου έχει ο πρώην Υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης Ανταποκρινόμενη άμεσα στο δομικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, η συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων στη Σαντορίνη στον κλάδο του επισιτισμού και των εμπορικών επιχειρήσεων, συμφώνησε με την αντίστοιχη εκπροσώπηση των εργοδοτών, σε ένα νέο εργασιακό πλαίσιο και συνυπέγραψαν την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η νέα Σύμβαση, για την οποία αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που παρέχουν οι διατάξεις του «νόμου Βρούτση», υπερισχύει της αντίστοιχης εθνικής κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης.

Το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς εργασιακών σχέσεων οδηγούσε αντικειμενικά στη συνεχή καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο, η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές, ειδικότερα του νησιωτικού χώρου. Σήμερα, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες της Σαντορίνης, αξιοποιώντας την σχετική διάταξη του νόμου και μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο, κατέληξαν σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Καθορίστηκε ένα νέο πλαίσιο εβδομαδιαίας απασχόλησης των εργαζομένων με ταυτόχρονη ουσιαστική αύξηση των αποδοχών τους. Κερδισμένο από τη συμφωνία είναι και το ελληνικό δημόσιο, καθώς θα σημειωθεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Με αυτόν τον τρόπο, η Σαντορίνη κατάφερε να βρει έγκαιρα και άμεσα μια βιώσιμη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση ενός δυσεπίλυτου προβλήματος. Η λύση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος και για άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας δήλωσε:

“Η Σαντορίνη πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά. Εργαζόμενοι και εργοδότες στον τομέα του τουρισμού, αξιοποιώντας τις καινοτόμες διατάξεις του “νόμου Βρούτση” διασφάλισαν οι ίδιοι την εργασιακή ειρήνη, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σε έναν κορυφαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, όπως η Σαντορίνη, η ποιότητα των εργασιακών σχέσεων αντανακλάται στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και αποτυπώνεται θετικά στο τουριστικό προφίλ του νησιού μας. Η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται με όραμα και σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Σαντορίνης, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ευημερία όσων ζουν και εργάζονται στο νησί. Αυτή η σύμβαση εντάσσεται πλήρως σε αυτήν μας την προσπάθεια. Συγχαίρω τους συντελεστές της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βελτιώνεται συνεχώς στο μέλλον προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας του νησιού.”

Δείτε επίσης