Νέο Ηράκλειο: Προσαγωγές και μπλόκο στην κινητοποίηση των αντιφασιστών από την ΕΛ.ΑΣ.

απο Cyclades Open

Αντιφασιστικές κινήσεις, αντιρατσιστικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου, τοπικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καλέσει σε διαμαρτυρία (στην πλατεία ΗΣΑΠ, Ν. Ηρακλείου) ενάντια στη συγκέντρωση των ακροδεξιών, που γίνεται με αφορμή την επέτειο δέκα χρόνων από τις δολοφονίες των χρυσαυγιτών Καπελώνη και Φουντούλη.

Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. έχει απαγορεύσει «κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» σήμερα σε όλο το νομό Αττικής, ενώ έχει επιστρατεύσει πάνω από 3.000 αστυνομικούς, από την ΟΠΚΕ, τη ΔΙ.ΑΣ. και τα ΜΑΤ.

Έτσι, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ ο σταθμός «Ηράκλειο» του ηλεκτρικού έκλεισε στις 14:00 και οι συρμοί διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Συγκέντρωση παρά την απαγόρευση

Πάντως, μερικές δεκάδες αντιφασίστες βρίσκονται στο σημείο της συγκέντρωσης στο Νέο Ηράκλειο, σηκώνοντας πανό κατά του φασισμού και υπέρ των Παλαιστινίων.

Ακούγονται συνθήματα όπως «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί» και «λευτεριά στην Παλαστίνη». Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. τους έχει μπλοκάρει, εμποδίζοντάς τους να πραγματοποιήσουν πορεία στους γύρω δρόμους, επικαλούμενη την απαγόρευση. 

Παράλληλα, γίνονται προσαγωγές αντιφασιστών στον κοντινό σταθμό της Νέας Ιωνίας, προκειμένου να μην προχωρήσουν προς το Νέο Ηράκλειο. Μεταξύ αυτών, είναι 7 μέλη του ΜέΡΑ25 (ανάμεσά τους, ο συντονιστής της κεντρικής επιτροπής, Κώστας Ντάσκας): ένα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε 18 προσαγωγές. Μάλιστα, έχουν προσαχθεί και σπουδαστές φωτογραφίας.

Για την αστυνομική απαγόρευση, ο Θωμάς Αχταρίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, δήλωσε πως την ώρα που πραγματοποιείται πανευρωπαϊκές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, η ΕΛ.ΑΣ. «απαγορεύει τη συγκέντρωση από τους αντιφασίστες και παίρνει θέση».

Έντονη η αστυνομική παρουσία και στα Πευκάκια, όπου και εκεί δεκάδες αντιφασίστες πραγματοποιούν συγκέντρωση, παρά την αστυνομική απαγόρευση.

Σύλληψη ακροδεξιών από την Ιταλία

Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική νεοφασιστική οργάνωση Casa Pound ανήκουν, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος, οι 21 ακροδεξιοί, που συνελήφθησαν χθες βράδυ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά από πληροφορίες για συμμετοχή τους στη σημερινή σύναξη νεοναζί στο Νέο Ηράκλειο. 

Τα Μέσα αναφέρουν πως ο πρόεδρος της οργάνωσης βρίσκεται ανάμεσα στους Ιταλούς συλληφθέντες, που κρατούνται στο Διεύθυνση Αλλοδαπών, «προκειμένου να κινηθεί σε βάρος τους η διαδικασία της διοικητικής απέλασης για λόγους εθνικής ασφάλειας», όπως αναφέρει η ελληνική αστυνομία.

Πηγή: efsyn.gr

📸X/chris avramidis

Δείτε επίσης