Π.Σ. “Αρχίλοχος” Πάρου: Οι προτάσεις του συλλόγου για αλλαγές στην νομοθεσία για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο

απο Cyclades Open

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο που αφορά τους αιγιαλούς και τις παραλίες όπου “προωθούνται αλλαγές στην νομοθεσία για την εκμετάλλευση τους” το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Ιανουάριο.

Τα Κινήματα Πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές είναι σε ετοιμότητα και οι πρώτες προτάσεις έρχονται από την Πάρο που πέρυσι πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για το αυτονόητο, τη νομιμότητα, την προστασία παραλιών και αιγιαλού συμπαρασύροντας τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας και άλλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπου οι πολίτες οργανώθηκαν και μαζικά διεκδίκησαν να μπει ένα τέλος στην άκρατη εκμετάλλευση των παραλιών. Μαζί με την διεκδίκηση αυτή έννοιες όπως υπερτουρισμός”, “φέρουσα ικανότητα”, “βιωσιμότητα”, “ποιότητα ζωής” κ.α. ακούστηκαν σ’ όλο τον κόσμο και ξεκίνησε ένας ευρύτερος διάλογος σχετικά με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, τις παρενέργειες του στη ζωή μας, στο περιβάλλον, στις υποδομές, ακόμα και στους ίδιους τους επισκέπτες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου “Αρχίλοχος” σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Πάρου και άλλους Συλλόγους και Φορείς, έστειλε προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος κείμενο με προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

“Οι Κινήσεις Πολιτών το καλοκαίρι του 2023 διεκδίκησαν δυναμικά το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της χώρας μας. Από τη δημοσιότητα που έλαβαν οι δράσεις των Κινήσεων αλλά και από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από συμπολίτες μας κατέστη σαφές ότι το φαινόμενο των αυθαιρεσιών στις παραλίες είναι εκτεταμένο και σοβαρό και αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η εμπειρία του καλοκαιριού ανέδειξε ότι η αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών ευνοείται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καθώς επίσης και από την ακραία έλλειψη προσωπικού και μηχανισμών ελέγχου. Η πολυνομία και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων των πολλών εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Λιμενικό Ταμείο, ΕΤΑΔ, Πολεοδομία, κλπ) επιτρέπει την αποφυγή υπηρεσιακών ευθυνών και
δυσχεραίνει την εφαρμογή της νομοθεσίας και την έκδοση διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων.

Αυτή η αδυναμία εφαρμογής του Νόμου αποθρασύνει τους καταπατητές «επιχειρηματίες» που καταλαμβάνουν αυθαίρετα δημόσιο χώρο στις παραλίες (με τοποθέτηση ομπρελών/ξαπλωστρών ή με μόνιμες/ημιμόνιμες κατασκευές), κατά παράβαση των όρων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, ενίοτε δε χωρίς να υπάρχει καμία άδεια παραχώρησης.
Οι παρανομούντες επιχειρηματίες ενθαρρύνονται και από τις ανύπαρκτες, επί της ουσίας, κυρώσεις (πρόστιμα που αντιστοιχούν στις εισπράξεις ολίγων ημερών) καθώς και από την απόλυτη αδιαφάνεια που διέπει τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται” αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου που συνυπογράφουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου “Αρχίλοχος”, η “Κίνηση Πολιτών Πάρου”, οι “Φίλοι του Πάρκου Πάρου”, το “Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου” και το “Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες”.

Αναλυτικά το κείμενο και οι προτάσεις του Συλλόγου προς τους αρμόδιους υπουργούς:


Δείτε επίσης