Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου: Για τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Βουτσίνο – μια οφειλόμενη απάντηση

απο Cyclades Open

Ο κ. Γιάννης Βουτσίνος είναι δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Είναι εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα των παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και των παραλιών της Σύρου. Παλαιότερα ήταν κοινοτάρχης της κοινότητας Γαλησσά.

Ο κ. Βουτσίνος είναι αυτός που πρόσφατα αναρωτήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μνημειώδες: «Ναι, αλλά, υπάρχει αμμοβολή; Το ξέρουμε; Τί; Το γνωρίζουμε; Υπάρχει; Υπάρχει θαλάσσια ρύπανση; Από που είναι, από το Νεώριο; Μπορεί κάποιος εδώ υπεύθυνα να μου απαντήσει; Λοιπόν εφόσον δεν τα ξέρουμε αυτά, δεν μπορούμε να θίγουμε τέτοια θέματα εδώ πέρα. Ευχαριστώ.» (*)

Ο κ. Βουτσίνος είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος που καταφέρεται κατά του Παρατηρητηρίου δημόσια, με ανάρτησή του στο Facebook, όπου εκτός του ότι αναμασάει τα περί διχασμού, υπαινίσσεται και ότι το Παρατηρητήριο έχει χορηγούς (προφανώς για να κάνει το «κακό» που κατά τη γνώμη του κάνει στον τόπο).

Εδώ η ανάρτησή του:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=7733399023337520&id=100000024963360&rdid=Pg31cHon1zeuEuK7

Ως άλλος Σέρλοκ Χώλμς ανακάλυψε ότι το Παρατηρητήριο πληρώνει στο Facebook για την προβολή δημοσιεύσεών του και θριαμβολογεί παρουσιάζοντας «αποδείξεις» ότι δήθεν για κάθε ανάρτηση μας πληρώνουμε 100€. Μόνο που η απόδειξη που καταθέτει αναφέρει ως προς το κόστος που καταβάλαμε: «Έξοδα (EUR) < 100€». Είναι προφανές ότι ο κ. Βουτσίνος είτε δεν πρόσεξε, είτε δεν αναγνωρίζει, το μαθηματικό σύμβολο [<] που σημαίνει [μικρότερο από].

Μετά από την τρομερή αυτή ανακάλυψή του, αναρωτήθηκε:

  • Πως μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση δαπανά τόσα χρήματα σε διαφήμιση και ρητορική;
  • Από που προέρχονται αυτά τα χρήματα;
  • Ποιοι είναι οι χορηγοί;
  • Με ποιο τρόπο αυτές οι δαπάνες βοηθούν στην προστασία και στην ποιότητα του περιβάλλοντος;
  • ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΣ;

Έτσι, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε ως εξής στις απορίες του (και να του ζητήσουμε να δημοσιοποιήσει την απάντησή μας στη σελίδα του όπου και τις διατύπωσε):

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου δεν είναι ΜΚΟ. Είναι αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό σωματείο (χωρίς εισαγωγικά η λέξη περιβαλλοντικό) με σαφείς καταστατικούς σκοπούς για την προστασία του περιβάλλοντος της Σύρου καθώς και της δημόσιας υγείας η οποία απειλείται από την ανεξέλεγκτη ρύπανση. Τα χρήματα που δαπανά για δημοσιοποίηση των θέσεών του αφορούν σε πληρωμή στο Facebook προκειμένου κάποιες δημοσιεύσεις του να γίνουν αντιληπτές από τους συμπολίτες μας μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων αρνείται να τις δημοσιεύσει (κάποια έχουν αρνηθεί να τις δημοσιεύσουν ακόμη και επί πληρωμή). Το κόστος που καταβάλουμε για κάποιες επιλεγμένες δημοσιεύσεις ανέρχεται, κατά μέγιστο, στο ποσό των 20€ ανά δημοσίευση.

Χορηγούς δεν έχουμε. Στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δυνάμεις των μελών μας.

Τις δαπάνες που κάνουμε για τις δημοσιεύσεις μας τις κάνουμε στο πλαίσιο των καταστατικών μας σκοπών όπου μεταξύ άλλων είναι και: «η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η υποβάθμιση και η ρύπανση του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής και την δημόσια υγεία, προκειμένου να υπάρξει ανάλογη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή της για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων». Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωσή μας με τίτλο «Το νησί της σιωπής» την οποία κατηγόρησε ο κ. Βουτσίνος και την οποία αν είχε παρακολουθήσει θα διαπίστωνε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η «σιωπή δεν είναι χρυσός» και ενδεχομένως ο ίδιος να έθετε επιτακτικά το θέμα της ρύπανσης στο Δημοτικό Συμβούλιο (ενώ σίγουρα θα του λυνόταν και η απορία για το αν υπάρχει αμμοβολή).

Τα χρήματα αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του συλλόγου, τακτικές και έκτακτες. Οι τυχόν έκτακτες προσδιορίζονται όταν υπάρξει συγκεκριμένη ανάγκη ενώ η τακτική ετήσια συνδρομή των μελών είναι 10€. Τα μέλη του συλλόγου είναι σήμερα 442 όποτε ο κ. Βουτσίνος μπορεί να κάνει τις πράξεις και να υπολογίσει πόσες χορηγούμενες δημοσιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν.

Και τέλος απαντώντας στην υπαρξιακή του ερώτηση «τελικά ποιος είναι ο χορηγούμενος;» θα του πούμε ότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο χορηγούμενος και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τον ενημερώσουμε. Αν τον βοηθάει -προκειμένου μετά την ανακάλυψη του [<] να ανακαλύψει και τους χορηγούμενους- θα του πούμε ότι συνήθως χορηγούμενοι είναι πολιτικοί των οποίων την προεκλογική τους εκστρατεία χρηματοδοτούν χορηγοί προσβλέποντας στη μετεκλογική εύνοια τους, πολιτικοί και λειτουργοί που βλέπουν αλλά κάνουν ότι δεν βλέπουν, ή που δεν βλέπουν διότι οι χορηγίες τους θολώνουν την όραση, δημοσιογράφοι που δέχονται χορηγίες για να παρουσιάζουν την πραγματικότητα κατά τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των χορηγών και ενίοτε να φιμώνουν τις φωνές που δεν αρέσουν στους χορηγούς, κλπ, κλπ.

Βέβαια δεν έχουμε ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων χορηγούμενων στη Σύρο.

Μακριά από το νησί μας αυτά.

(*): Για να μην τον αδικούμε τελείως, ο κ. Βουτσίνος δήλωσε ότι είναι ο πρώτος που είναι κατά της αμμοβολής (!)

Προσβλέπουμε στη στιγμή που θα βεβαιωθεί και για την ύπαρξη της και θα αντιληφθεί ότι όχι μόνο μπορούν αλλά και οφείλουν θα θίγονται τέτοια θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

16.04.2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δείτε επίσης