Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουνίου καίμε τον Μάη κι ανοίγουμε τον Κλήδονα στο Φιλώτι της Νάξου!

απο Cyclades Open

Την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Ιουνίου ο Σύλλογος Γυναικών Φιλωτίου “Παναγία η Φιλωτίτισσα” διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή τη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα .

“Πρέπει όσο μπορούμε να μην απομακρυνόμαστε από την παράδοση του τόπου μας και να προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτό το αίσθημα και στους νέους ανθρώπους, τα παιδιά μας, τα οποία αποτελούν τμήμα αυτής της παράδοσης, καθώς είναι η φυσική συνέχεια, από το παρελθόν προς το μέλλον” αναφέρει ο σύλλογος στην πρόσκλησή του.

Έτσι το έθιμο θ’ αναβιώσει σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σημεία του χωριού, στην γειτονιά του Φασολά, που ο Νικόλας Μουστάκης με πολλή φροντίδα και μεράκι έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια.

Στου Φασολά λοιπόν θα γίνει το κάψιμο των Μάηδω(ν) και θα προετοιμαστεί ο κλήδονας, που το άνοιγμα του θα γίνει την επόμενη μέρα.

Οι δρόμοι επομένως το διήμερο της ερχόμενης Πέμπτης και της Παρασκευής οδηγούν στο Φιλώτι, όπου ο σύλλογος γυναικών του χωριού είμαστε βέβαιοι πως θα έχει ετοιμάσει μια άρτια γιορτή , με κάθε λεπτομέρεια προσεγμένη, όπως τότε, τα χρόνια τα παλιά και υποπτευόμαστε ακόμα πως σίγουρα θα υπάρχουν πλούσια χειροποίητα κεράσματα και πολλή, μα πολλή μουσική από τους εκλεκτούς μάστορες της τσαμπούνας και του βιολιού του χωριού.

Όλοι του Φασολά λοιπόν… να κάψουμε τον Μάη και να ζήσουμε το έθιμο του Κλήδονα !

Δείτε επίσης