Πρόταση στο Cycladic Identity κατέθεσε ο Σύνδεσμος Σικινητών για την καταγραφή χλωρίδας του νησιού

απο Cyclades Open
Πρόταση στο Cycladic Identity κατέθεσε ο Σύνδεσμος Σικινητών για την καταγραφή χλωρίδας του νησιού

Ο Σύνδεσμος κατέθεσε στο Cycladic Identity πρόταση χρηματοδότησης ποσού 10.000 ευρώ για τη καταγραφή και δημιουργία έκθεσης της χλωρίδας της Σικίνου.

Το Cycladic Identity είναι η πρωτοβουλία του  Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία πρωτοβουλία για δεύτερη χρονιά θα χρηματοδοτήσει μικρό αριθμό προτάσεων που κινούνται σε συγκεκριμένους άξονες. Στη πρώτη της χρονιά χρηματοδότησε την ΕΛΛΕΤ ώστε να δημιουργήσει ένα app με τα μονοπάτια του νησιού μας, app που θα είναι έτοιμο στα τέλη της Άνοιξης φέτος.

Στο πλαίσιο της προκήρυξης του Cycladic Identity ο Σύνδεσμος συνεργάστηκε με επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη και κατέθεσε πρόταση ώστε να καταγραφεί ένα μεγάλο μέρος, αρχικά, της χλωρίδας του νησιού, με επιτόπιες επισκέψεις σε απομονωμένα μέρη όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Τρούλος, ο Άη Γιάννης και το Παλιόκαστρο, ώστε να δοθεί έμφαση σε πιθανή εύρεση ενδημικών ειδών. Παράλληλα θα καταγραφεί μέρος της κοινής χλωρίδας σε πιό πολυσύχναστα μέρη και θα γίνει καταγραφή των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που απαντώνται στο νησί.

Στη συνέχεια θα γίνει αναγνώριση, ταυτοποίηση και καταγραφή των ειδών και υποειδών που βρέθηκαν στη Σίκινο, θα δημιουργηθεί ένα πλήρες ερμπάριο (σαν το “φυτολόγιο” που κάποιοι φτιάχναμε στο δημοτικό σχολείο) και αυτό θα λάβει μορφή η οποία δύναται να εκδοθεί. Θα δημιουργηθεί και μια μελέτη για τα αρωματικά φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν στο νησί και θα γίνει παρουσίαση από τους επιστήμονες στο τέλος του προγράμματος, την Άνοιξη του 2025, στο κοινό της Σικίνου. Τέλος θα δημιουργηθεί έκθεση για τους ντόπιους και τους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2025.

Αν η πρόταση τύχει θετικής αξιολόγησης, τότε η δράση θα ξεκινήσει την Άνοιξη του 2024 και η όλη διαδικασία θα πάρει ένα χρόνο, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Σικινητών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει οικονομική βοήθεια και από τον Σύνδεσμο, αλλά και από τον δήμο Σικίνου για τη κάλυψη των μεταφορικών από και προς Θεσσαλονίκη, της διαμονής και της διατροφής των επιστημόνων στη Σίκινο.

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει το 2025/2026 δεύτερος γύρος αναγνώρισης, ταυτοποίησης και καταγραφής όπως και δημιουργίας επιπλέον ερμπαρίου, μιας και είναι αδύνατον να καλυφθεί όλη η χλωρίδα του νησιού σε μια φάση. Η επόμενη φάση θα πληρωθεί από πόρους του Συνδέσμου.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη ψηφιοποίηση του ερμπαρίου ώστε να ανέβει στο site του Συνδέσμου και με την έκδοση λευκώματος με τη πλήρη χλωρίδα της Σικίνου

Τα αποτελέσματα της πρότασης προς το Cycladic Identity θα γίνουν γνωστά μέσα στον Ιανουάριο.


📸laura adai/Pixabay

Δείτε επίσης