Τόποι του κόσμου: Adamstown

Η φωτογραφία της ημέρας

απο Cyclades Open

Η Adamstown βρίσκεται στα Νησιά Pitcairn στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι ο μοναδικός οικισμός τους. Στην απογραφή του Ιανουαρίου του 2020 η Adamstown είχε 47 κατοίκους, οι οποίοι προέρχονται από εννέα στασιαστές του Μπάουντι και τις Ταϊτινές συντρόφους τους.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Pitcairn είναι Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Περιλαμβάνει τα νησιά Pitcairn, Henderson, Ducie και Oeno. Το Pitcairn, το μόνο κατοικημένο νησί, είναι ένας ηφαιστιογενής βράχος 4,6 τ.χλμ. στον Νότιο Ειρηνικό. Απέχει 2.170 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ταϊτής και περισσότερο από 6.600 χλμ. από τον Παναμά. Η διοικητική έδρα του βρίσκεται στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας, 5.310 χλμ. μακριά. Είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του κόσμου.

Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ ή κάποιου είδους φόρος εισοδήματος, στην Adamstown έχει καθιερωθεί ένα σύστημα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι υποχρεούνται να εκτελούν, όταν τους ζητηθεί, εργασίες όπως συντήρηση δρόμων, επισκευές σε δημόσια κτίρια κλπ.

Τα Pitcairn δεν διαθέτουν αεροδρόμιο ή λιμάνι. Για τη μεταφορά επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν περίπου δέκα φορές τον χρόνο για μία ημέρα και τη μεταφορά αγαθών χρησιμοποιούνται λάντζες.

Περισσότερα για τα Νησιά Pitcairn εδώ
Περισσότερα για την Ανταρσία του Μπάουντι εδώ
📸 Lee Abbamonte/Condé Nast Traveler

Δείτε επίσης