Τόποι του κόσμου: Oradour-sur-Glane

Η φωτογραφία της ημέρας

απο Cyclades Open

Το Oradour-sur-Glane βρίσκεται στη Nouvelle-Aquitaine στη Γαλλία, σε απόσταση 175 χλμ. από το Bordeaux και 340 χλμ. από το Παρίσι.

Το χωριό καταστράφηκε στις 10 Ιουνίου 1944 από τους Ναζί, ενώ οι 642 από τους 648 κατοίκους του δολοφονήθηκαν από τα SS.

Μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, ο πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ, χαρακτήρισε με απόφασή του το χωριό διατηρητέο μνημείο, το οποίο θα υπενθυμίζει στις νεώτερες γενιές τις ναζιστικές θηριωδίες.

Οι 65 από τους 200 άνδρες των SS που συμμετείχαν στη σφαγή δικάστηκαν το 1953 στο Bordeaux. Παρόντες στη δίκη ήταν μόνο 21 κατηγορούμενοι, καθώς η τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν επέτρεψε την έκδοση των υπολοίπων στη Γαλλία. Οι 20 από τους 21 παρόντες καταδικάστηκαν, όμως μέχρι το 1958 αμνηστεύτηκαν.

Το 1983 εντοπίστηκε και δικάστηκε ο υπολοχαγός των SS Heinz Barth, o οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια. Στη δίκη του κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας και ο Robert Hébras, ο ένας από τους έξι επιζώντες κατοίκους του Oradour-sur-Glane. Ο Heinz Barth αποφυλακίστηκε το 1997 και πέθανε το 2007.

Το 2014 συνελήφθη ο 88χρονος Werner Christukat, ο οποίος ήταν στρατιώτης των SS και ανήκε στη μονάδα που δολοφόνησε τους κατοίκους του Oradour-sur-Glane, το δικαστήριο όμως τον απάλλαξε καθώς δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία για τη συμμετοχή του στη σφαγή.

Ο 96χρονος Robert Hébras ζει στο Saint-Junien, σε κοντινή απόσταση από το Oradour-sur-Glane, το οποίο επισκέπτεται συχνά.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ

Περισσότερα για το Oradour-sur-Glane εδώ

Δείτε επίσης