Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρα

απο Cyclades Open

Την επανέναρξη των Αιγαιακών Διαλέξεων ανακοίνωσαν ο Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Όλες οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα), ώρα 19:00.

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 με διάλεξη του Χρίστου Γ. Ντούμα (Διευθυντής ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας) με τίτλο «Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρα».

Θα ακολουθήσουν οι εξής διαλέξεις:

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023: «Διακοινοτική οργάνωση και δίκτυα επαφών στην ανατολική Μακεδονία κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού: Ένα πολιτισμικό σταυροδρόμι υπό έρευνα», από τον Ιωάννη Σουκάντο.

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023: «Μικρά νησιά, μεγάλα ζητήματα πολιτισμού. Η εμπειρία της Γαύδου» από την Κατερίνα Κόπακα (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Ψήγματα από την ιδεολογία της κοινωνίας στην προϊστορική Θήρα

«Την ιδεολογία μιας παρωχημένης κοινωνίας χωρίς γραπτά κείμενα μπορεί κανείς να προσεγγίσει μόνο μέσα από αρχαιολογικές μαρτυρίες» αναφέρει ο Χρίστος Γ. Ντούμας στην περίληψη της διάλεξής του.

«Για παράδειγμα, τα έθιμα ταφής των νεκρών από την απώτατη Παλαιολιθική εποχή μέχρι και σήμερα αποκαλύπτουν κάποια αντίληψη για τη μεταθανάτια κατάσταση και αφορούν στη μνήμη. Ορισμένες ενδείξεις για την αντίληψη αυτή έχουν προκύψει και στο Ακρωτήρι της Θήρας. Ωστόσο, η καλή διατήρηση των μνημείων, ο πλούτος των κινητών ευρημάτων και οι αφηγηματικές σκηνές τόσο στην αγγειογραφία όσο και, κυρίως, στις τοιχογραφίες επιτρέπουν και προσεγγίσεις που αποβλέπουν στην αναζήτηση ιδεολογίας που σχετίζεται και με τη ζωή, με το μέλλον.

»Ο τίτλος της διάλεξης “ψήγματα ιδεολογίας” οφείλεται στο γεγονός ότι οι πληροφορίες μας δεν προέρχονται από γραπτές πηγές, αλλά είναι δευτερογενείς, αποσπασματικές, τα δε συμπεράσματα, ως ερμηνευτικές προσεγγίσεις, προφανώς δεν είναι αντικειμενικά και ενέχουν τον κίνδυνο παρερμηνείας.

Η ανασκαφή της λεγόμενης Οικίας των Θρανίων τα τελευταία χρόνια (2016-2021) αποκάλυψε ένα μοναδικό μνημείο δημόσιου χαρακτήρα που λειτούργησε ως αποθέτης διαφόρων αντικειμένων. Τα ευρήματα στους Χώρους 1 και 2 χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από τις αρχές περίπου της 3ης χιλιετίας π.Χ. (Πρωτοκυκλαδική περίοδος) μέχρι την έκρηξη του ηφαιστείου (τέλος Μεσοκυκλαδικής περιόδου). Αγνοώντας τον σκοπό που εξυπηρετούσαν αυτές οι αποθέσεις και τον συμβολισμό τους για την προϊστορική κοινωνία της Θήρας η διάγνωση συγκεκριμένης ιδεολογίας καθίσταται δυσχερής».

Πηγή: archaiologia.gr

📸Από την ανακοίνωση της διάλεξης/ Αιγεύς

Δείτε επίσης