Ακρίβεια: 67% άνοδος στο ελαιόλαδο σ’ ένα χρόνο – Αυξήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας

απο Cyclades Open
ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΛΑΔΙ

Νέα άνοδο σημειώνει η τιμή του λαδιού και άλλων βασικών προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Οι αυξήσεις στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά επιβραδύνθηκαν στο 5,3% από 6,7% τον Φεβρουάριο αλλά παρέμειναν σημαντικές. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφουν, για μία ακόμη φορά, το ελαιόλαδο (67,2) και τα φρούτα (12,7%), ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες περιορίστηκαν σε χαμηλότερα μονοψήφια ποσοστά.

Στα φρέσκα λαχανικά καταγράφηκε άνοδος 4,1%, στα ψάρια 5,7%, στα κρέατα 3% και στο ψωμί 1%. Σε μηνιαία βάση, πάντως, σημειώθηκαν μειώθηκαν σε αρκετά είδη τροφίμων, όπως στα ψάρια (-5,4%), στα τυριά (-1,4%), στα διατηρημένα ή επεξεργασμένα λαχανικά (-3%) και στο χοιρινό (-2,1%). 

Αυξήσεις σε υπηρεσίες υγείας και αναψυχής

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων, καφέ και εστιατορίων (6,4%), ενώ επιταχύνθηκαν στις τιμές υπηρεσιών υγείας (4,4% από 3,5%) και αναψυχής (3,3% από 2,9%).

«Φωτιά» αεροπορικά εισιτήρια και πακέτα διακοπών

Σημαντικές οι αυξήσεις 7,6% στα αεροπορικά εισιτήρια σε ετήσια βάση – με τις αεροπορικές εταιρείες να αυξάνουν κατά  17,5% τα εισιτήρια σε σχέση με τον Φεβρουάριο -και8,6% στα πακέτα διακοπών. Με την έναρξη της εαρινής περιόδου αυξήθηκαν κατά 14,6% οι τιμές των ξενοδοχείων. 

ΕΛΣΤΑΤ - Πληθωρισμός
ΕΛΣΤΑΤ – Πληθωρισμός

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

Οι τιμές αυξήθηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 12,4% και 0,6% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν 2,3% σε μηνιαία βάση. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου (-39,1%), ενώ οι τιμές ρεύματος μειώθηκαν (-4,6%).

ΕΛΣΤΑΤ - Πληθωρισμός

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης