Ανάστα ο Κύριος!

Χαρίλαος Ρούσσος

απο Cyclades Open

-Μα ποιος είναι αυτός ο Πάσκας και είναι τόσο σημαντικός πια;

Πρώτα απ’ όλα η ξινή είναι σπίτι συνέχεια και δεν πάει στη δουλειά.  Έπειτα όλοι φτιάχνουν φαγιά. Χουλουράκια, κάτι άλλα που έχουν αγωνία αν θα  τους φουσκώσουν και αν θα τους πετύχουν, τσουτσέκια νομίζω τα λένε κι ενώ όλοι φτιάχνουν δεν τα τρώνε, γιατί είναι λέει για την Ανάσταση.

Ποια είναι αυτή η Ανάσταση πάλι; Να δεις που θα είναι καμιά θεία και θα έρθει να φάει τα φαγητά κι όσο θα μασουλάει θα λέει «πως το λέτε εσείς εδώ, γιατί δεν θυμάμαι πως το λέμε εμείς εκεί».

-Για την ώρα η ξινή ζει τις καλύτερες της μέρες. Πρώτον είναι πτώμα και σέρνεται, δεύτερον ακούει συνέχεια θανατερή μουσική και μιλάει μ’  έναν Επιτάφιο.

Θμμμμνιρρρ…. Ο Επιτάφιος είναι μάλλον φίλος της Ανάστασης ή κάτι τέτοιο γιατί συχνά τους αναφέρουν μαζί. Θα ρωτήσω την ξινή γιατί μ’ έφαγε η περιέργεια.

Τί εννοείς «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα»; Αυτά είναι ψεύδη ασύστρολα  που τα διαδίδουν όσοι βαριούνται να μάθουν κάτι περισσότερο από τ’ όνομά τους.

-Σε άλλα νέα έχω σοβαρά προβλήματα. Κολλάνε κάτι χόρτα στη γούνα μου όπως κολλάει ο κομματάρχης σε  βουλευτή για να βολευτεί. Και κάθομαι ώρες ολόκληρες να τα βγάλω από πάνω μου, αλλά αυτά δε βγαίνουν με τίποτα.

Τί ωραία η άνοιξη…σήμερα εμφανίστηκαν και τα κουνούπια. Πόσοι ανταγωνίζονται για να σας πιούν το αίμα όμως ε;

Σε λίγο θα χρειαστεί να φτιάξετε πρόγραμμα…χνιαρρρ…χνιαρρ…χνιαρρρ…

-Τελικά χτες η ξινή πήγε σ’ αυτόν τον Επιτάφιο, που βγαίνει μόνο Μ. Παρασκευή.

Πόσο μεγάλη είναι αυτή η Παρασκευή που χωράει να βγει, μόνο σ’ αυτήν, ενώ τις υπόλοιπες δεν χωράει;

Πήγε, αλλά γύρισε προβληματισμένη. Ήταν πολύ ωραία, αλλά όλοι έτρεχαν ν’ απαθανατίσουν τον Επιτάφιο  κι όπως κατάλαβα μια σκασίλα την είχαν για τον λόγο που βγήκε μέχρι τη θάλασσα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σκοτίζεται. Αφού δεν έχετε μέτρο οι άνθρωποι. Εμένα σας έχει φοβηθεί το μάτι μου πάντως. Άσε που όπως έλεγε και η κυρία Στέλλα που έβλεπε τις φωτογραφίες είχε πάρα πολύ κόσμο σε όλους τους Επιταφίους, θα φουντώσει ο κοτρονοϊος και θα ‘χουμε κι άλλα.

Λεπτομέρειες.

Αφού βγήκε αυτή η λέϊντι Γιάγκα, κάπως έτσι, και είπε πως δεν καταργούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊου, αλλά η υποχρεωτικότητά τους. Δηλαδή μέτρα υπάρχουν, απλώς δεν είναι υποχρεωτικά. Δεν είναι Γιάννης…είναι Γιαννάκης.

Οπότε κάντε ό,τι γουστάρετε. Έτσι κι αλλιώς, είτε αρρωστήσετε είτε όχι εσείς θα φταίτε.

Τόσα απλά.

-Πάντως εμένα μου άρεσε ιδιαιτέρως το έθιμο που έχουν  σ’ ένα χωριό, αυτό που μοιράζει πούλους μετά την λειτουργία. Να μιλάς με τον γνωστό σου, ας πούμε, και να σε ρωτάει ο άλλος «Πούλο πήρες;» «Όχι» ν’ απαντάς εσύ, «ε, άντε να πάρεις και συ έναν» να σε προτρέπει.

Μεταφορικά μιλώντας, πάντως, ο πούλος δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην περίπτωσή σας.

Κι έτσι και τολμήσει να τα κόψει η αρχισυνταψία αυτά που έγραψα παραπάνω, θα την καταγγείλω στο Χαμόγελο του Γατιού.

-Πολύς κόσμος στα νησιά. Τόσος πολύς που ο Μπαμπουράκης  δεν έβρισκε εισιτήριο για να έρθει.

Κι αφού τελικά δεν βρήκε, αναρωτήθηκε πως γίνεται να κλαίγεστε για την ΔΕΗ και την ακρίβεια, αφού λεφτά για να πάτε διακοπές έχετε.

Σχολή πρωθυποκούλη.

Διότι, αφού έχετε να πάτε στο νησί (η μάνα σας, αυτή και συ) πάει να πει πως έχετε να πληρώσετε και όλα τα υπόλοιπα. Επομένως γιατί θέτε επιδόματα ε;

Να δουλεύετε μόνο για να πληρώνετε και να μην ζείτε καθόλου. Έτσι πρέπει να κάνετε. Θα ζουν τη ζωή που δεν ζείτε οι διάφοροι Μπαμπουράκηδες, οι πρωθυποκούληδες  και η παρέα τους.

Εσείς μόνο δουλειά.

Άντε πια κακομαθημένα…που δεν βρίσκουν προσωπικό οι επιχειρηματίες γιατί θέλετε να πληρώνεστε κιόλας, επειδή δουλεύετε. Ντροπή σας!  Που θέλετε να μαζέψετε σεζονίτικα λεφτά για να τα φάτε σε διακοπές.

Οι διακοπές παχαίνουν. Δίαιτα. Να γίνετε Υπέρκομψοι.

-Πάντως για να το ελαφρύνω και λίγο, οι διακοπές φέρνουν πονοκέφαλο και στον δήμο του νησιού.

Ήδη και μέσα στην Χώρα γίνεται…ανάστα ο κύριος με τ’ αυτοκίνητα.

Παρκαρισμένα, κινούμενα, πεζοί η κατάσταση γνωστή και αδιόρθωτη.

Θα ρθει και το καλοκαιράκι, τότε να δω τί θα κάνετε.

Θα μου πεις έχετε ΣΒΡΑΚ εδώ και 5 χρόνια. Στο συρτάρι με τις μελέτες, όπως έχει πει στην ξινή ο δήμαρχος.

Μέσα στο συρτάρι όλα ήσυχα. Είδες το ΣΒΡΑΚ;

-Αλλά πολλά σας είπα.

Πάω να δω τι γίνεται στην κουζίνα γιατί φτιάχνουν μαγειτρίτσα. Να δω ποιος θα τα φάει όλα αυτά. Τσουτσέκια, μαγειτρίτσα, τζιτζίκια.

Να το μάθει η κυβέρνηση, να σας φορολογήσει έξτρα και γι’ αυτό.

Τώρα θα πρέπει να σας ευχηθώ κιόλας.

«Εδώ δεν πιάνουν οι κατάρες, δεν πιάνουν οι ευχές».

Αλλά, τί να κάνω, εύχομαι καλή σας ανάσταση και να σας τύχει το φλουρί στη μαγειτρίτσα!

Κοτλέ διαγωνίως

Χαρίλαος

Υ.Γ.
Καλή χώνεψη!

Δείτε επίσης