Άνδρος: Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές-Μήνυμα 112 για εκκένωση του χωριού Γίδες

απο Cyclades Open

Σε εξέλιξη είναι δύο πυρκαγιές στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην ‘Ανδρο. Για την κατάσβεσή τους επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές καίνε χαμηλή βλάστηση και πιθανότητα προκλήθηκαν από πτώση κεραυνών.

Οι κάτοικοι της περιοχής Γίδες έλαβαν μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κινηθούν προς το Λιμάνι του Γαυρίου.

Οι δύο φωτιές στην Άνδρο ξέσπασαν στις περιοχές Βιτάλι και κοντά στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  ενισχύονται από Σύρο και Τήνο και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στην περιοχή επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, ενώ συνδράμουν και  υδροφόρες ΟΤΑ.

Στη χώρας μας σήμερα, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, έχουμε δει πολλές περιπτώσεις πρόκλησης φωτιάς λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που είναι σε εξέλιξη από το πρωί. Τα φαινόμενα έχουν επίκεντρο την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα έχουμε κεραυνική δραστηριότητα χωρίς βροχή, φαινόμενο που περιγράφεται ως «ξηρή καταιγίδα».

Ξηρές Καταιγίδες: Τι είναι και γιατί περισσότερο ανάβουν, παρά σβήνουν, φωτιές

Το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 πέρασε από τη χώρα μας μια διαταραχή που προκάλεσε βροχές και καταιγίδες αλλά με σχετικά μικρά ύψη υετού. Κατά τη διέλευση της διαταραχής είχαμε έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με πολλούς κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε πολλές περιοχές, περιλαμβανομένης και της Άνδρου, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μέτωπα, στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, στο news247.gr οι καταιγίδες αυτές από τους μετεωρολόγους ονομάζονται ξηρές καταιγίδες. Συνοδεύονται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή. Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Πιο κάτω βλέπουμε το skew-T, ένα ειδικό διάγραμμα στις 26/8/2023-0000 UTC, όπου και σημειώθηκαν ξηρές καταιγίδες σε πολλές περιοχές.

Ξηρές Καταιγίδες: Τι είναι και γιατί περισσότερο ανάβουν, παρά σβήνουν, φωτιές

Η περιοχή την οποία κυκλώσαμε υποδεικνύει ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή από περίπου τα 700 hPa (~3000 μέτρα) μέχρι και την επιφάνεια και άρα σε περίπτωση βροχής, το μεγαλύτερο μέρος της εξατμίζεται.

Η βάση των νεφών των ξηρών καταιγίδων βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2500 μέτρα και πάνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια ξηρή καταιγίδα περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Ελλάδος στα πεδινά, πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας είναι πιο πιθανό να καταγραφεί αρκετή βροχόπτωση ή ακόμη και χαλάζι.

Επίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Πηγή: naftemporiki.gr, news247.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δείτε επίσης