ΑΡΧΕΛΩΝ: Ταινία με πρωταγωνιστές τις θαλάσσιες χελώνες και τους εθελοντές

απο Cyclades Open

Αναρωτιέσαι πως κυλάει η ζωή σε ένα από τα Προγράμματα Προστασίας των θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ; Πάρε μία γεύση από τη δράση των εθελοντών στην μίνι ταινία που γυρίστηκε στην παραλία του Ρεθύμνου

Κάθε χρόνο, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή κατά την περίοδο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών, εθελοντές από όλον τον κόσμο καταφθάνουν στην Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Αποφασισμένοι να προσφέρουν ένα μέρος από το καλοκαίρι τους στις θαλάσσιες χελώνες, κατασκηνώνουν στους οργανωμένους Ερευνητικούς Σταθμούς που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε αυτές τις περιοχές.  

Η ταινία «Εθελοντές προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα» δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της EyeQ Productions που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Η ομάδα παραγωγής συνάντησε την Λυδία Κουτρουδίτσου, υπεύθυνη Προγραμμάτων Κρήτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, που τους καλωσόρισε στο πρόγραμμα του Ρεθύμνου. 

«Επιλέξαμε να ζήσουμε παρέα με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο και να καταγράψουμε την καθημερινότητά τους. Θέλαμε να καταλάβουμε γιατί τόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο επιλέγουν να περάσουν το καλοκαίρι τους προστατεύοντας θαλάσσιες χελώνες. Η εμπειρία μας εκεί, τα χαμόγελα και οι ιστορίες των εθελοντών αλλά και τα μικρά χελωνάκια που είδαμε να τρέχουν προς την θάλασσα, ήταν η απάντησή μας!», αναφέρει ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Καλαϊτζής από την EYEQ, που ανέλαβε το mini doc.

«Συλλέξαμε μεγάλο όγκο υλικού με μεγάλο ενδιαφέρον, που θα μπορούσε να γίνει και ένα ντοκιμαντέρ μεγαλύτερου μήκους. Έπρεπε όμως να μονταριστεί μικρότερο αλλά παράλληλα να αντικατοπτρίζει την ενέργεια και την δουλειά που συμβαίνει εκεί», συμπληρώνει.

Η ταινία γυρίστηκε στο Ρέθυμνο, όμως το έργο και η ζωή των εθελοντών είναι παρόμοια σε όλα τα προγράμματα προστασίας της αναπαραγωγής της Καρέττα που οργανώνει εδώ και σχεδόν 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ. 

«Στο τέλος των προγραμμάτων στις παραλίες ωοτοκίας, κάθε χρόνο, ζητάμε τη γνώμη όλων  των εθελοντών για διάφορα θέματα σχετικά με την εμπειρία τους, μέσα από ένα ερωτηματολόγιο» λέει η Φρύνη Παπανικολάου, υπεύθυνη Εθελοντών στον ΑΡΧΕΛΩΝ.

«Το καλοκαίρι του 2022 όμως, δόθηκε η δυνατότητα να αποτυπωθούν οι απόψεις και το έργο των εθελοντών του προγράμματος Ρεθύμνου σε μία μικρού μήκους ταινία», συνεχίζει.

Αν αναρωτιέσαι λοιπόν πως θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή σου σε ένα από τα προγράμματα, μπορείς να δεις το βίντεο στο κανάλι του ΑΡΧΕΛΩΝ στο YouTube και… κάνε την αίτηση σου εδώ.

Δείτε επίσης