Δήμος Τρικκαίων: Φεύγει μπροστά με όραμα, συντονισμό αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία

απο Cyclades Open

Σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Νάξου του δήμου Νάξου με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη. τα περισσότερα είναι γραφειοκρατικής υφής. Αυτονόητα πράγματα που δεν δημιουργούν έκπληξη στον δημότη, τη στιγμή που το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα βασικών υποδομών όπως αυτό της βιώσιμης κινητικότητας, χώρων στάθμευσης, καθαριότητας, ισόρροπης ανάπτυξης, λιμένα που να λύνει το πρόβλημα, όχι να το διαιωνίζει, θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής κλπ.

Το απολύτως απογοητευτικό είναι πως αν διαμαρτυρηθείς θα σου πουν πως όλοι τρέχουν για το καλό του δήμου και των δημοτών και δεν γίνεται κατανοητή ούτε η ανησυχία σου, ούτε η απογοήτευσή σου κι αυτό είναι η καλή περίπτωση γιατί τελευταία είχαμε και διάφορα έκτροπα όπως τραμπουκισμό δημότη μέσα στην επιχείρησή του από αντιδήμαρχο, γιατί κάποιοι -υπεράνω πάσης υποψίας θεώρησε-του επέδειξαν την συγκεκριμένη ως κάτοχο ψευδώνυμου προφίλ που κριτικάρει τους δημοτικούς άρχοντες για τα έργα τους.

Λαογραφικό Μουσείο (δήμος Τρικκαίων)

Το λες και κατάντια, αλλά λίγοι θα το καταλάβουν τι σημαίνει κάτι τέτοιο. Πάντως το να τρέχεις διαρκώς χωρίς στόχο και χωρίς σχέδιο δεν σημαίνει πως θα πετύχεις κάποιο αποτέλεσμα που να είναι ορατό.

Και εκεί που ξεφυλλίζεις τις διαδικτυακές σελίδες των εφημερίδων βλέπεις ένα ρεπορτάζ στην “Καθημερινή” που αφορά τον δήμο Τρικκαίων που όχι απλώς είναι υπερδραστήριος, αλλά καταφέρνει να πετύχει αυτό που άλλες πόλεις ονειρεύονται.

“Ολοι μιλούν θετικά για την αναγέννησή τους, διαβάζω το ρεπορτάζ του Νίκου Βατόπουλου. “Η περίπτωση των Τρικάλων είναι μοναδική στην Ελλάδα και σπάνια διεθνώς. Αυτό που πιστοποιεί την επιτυχία των Τρικάλων είναι ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την πόλη, έχουν ακούσει ότι η πόλη αλλάζει. Είναι ένα πείραμα αστικού μετασχηματισμού που έχει διαχυθεί στο σύνολο της κοινωνίας ως αποτελεσματικό” αναφέρει στο ρεπορτάζ του στην “Καθημερινή”.

Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα διαπιστώσετε πως τακτικά αναφέρονται τρεις λέξεις: Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ.

Αυτό σημαίνει πως στον δήμο Τρικκαίων η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί προς όφελος του δήμου και των δημοτών τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκπονώντας και καταθέτοντας μελέτες οι οποίες εγκρίνονται και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη αξιοποιείται, δημιουργούνται ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου, δημιουργείται μουσείο Τεχνολογίας, ο πολιτισμός βρίσκει στέγη, η τέχνη αναδεικνύει και αναδεικνύεται στην πόλη των Τρικάλων, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δίνουν νέο χρώμα στην πόλη.

Φτάνοντας στο τέλος του ρεπορτάζ αναφέρονται και τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την επιτυχία στην αναγέννηση της πόλης: “Όραμα, συντονισμός και «ξεκλείδωμα» των χρηματοδοτικών εργαλείων” και πολλή δουλειά δηλαδή για την επίτευξη των στόχων και συνεργασία.

Κι αν εύλογα αναρωτηθούμε για την ύπαρξη λαθών, αβλεψιών, καθυστερήσεων ή λανθασμένων αποφάσεων, οπωσδήποτε είναι λογικό να υπάρχουν, απ’ τη στιγμή που υπάρχει κινητικότητα, το ερώτημα είναι πως ανταπεξέρχεται η δημοτική αρχή, αν και πως συνεργάζεται με τις δημοτικές παρατάξεις και πως επικοινωνεί με τους δημότες βάσει των δημοκρατικών διαδικασιών.

Γιατί αλάνθαστος μπορεί να είσαι αν δεν κάνεις τίποτα, το οποίο όμως είναι από μόνο του ένα …τεράστιο λάθος!

Για όσους επιμένουν πάντως να είναι “αλάνθαστοι” τρέχοντας χωρίς νόημα είναι καλό να δουν τι συμβαίνει σε άλλους δήμους της χώρας και να προσαρμόσουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δικού τους δήμου κάποια “καλά και συμφέροντα”. Γιατί, το να δικαιολογείσαι διαρκώς παίζοντας κρυφτό πίσω από άλλους δήμους που κάνουν το ίδια με σένα ή λιγότερα δεν παράγει έργο, ούτε λύνει προβλήματα.

Ας δούμε τι λέει το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” με τίτλο “Το μεγάλο άλμα των μικρών Τρικάλων”:

Στα Τρίκαλα, η μεγάλη υπόθεση αλλαγής και διεύρυνσης της ταυτότητας της πόλης περνάει μέσα από μια σειρά έργων που το κοινό βλέπει σε όλες τις κατηγορίες αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. «Αυτό που όντως κάνουμε είναι το εξής: Βλέποντας την πόλη μας σαν ένα παζλ, ένα μωσαϊκό εποχών και επιρροών, προσπαθούμε κάθε της κομμάτι να το ομορφύνουμε και να το βάλουμε στη σωστή θέση, με χρηματοδοτήσεις από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή, κάναμε κεντρικό σχεδιασμό και μετά, με υπομονή, ψάξαμε να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις», λέει ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Δημιουργικός αναβρασμός

Αυτό που ακούγεται τόσο φυσικό ως συλλογισμός και διαδοχή κινήσεων είναι αρκετά σπάνιο στην εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Σήμερα, στο κέντρο των Τρικάλων επικρατεί αναβρασμός.

«Έπειτα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αναπλάθουμε τις δύο πιο σημαντικές πλατείες», λέει ο κ. Παπαστεργίου. «Ξεκινήσαμε την Κεντρική πλατεία και μέσα στο καλοκαίρι ξεκινάμε τα έργα και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η οποία θα γίνει μια υπέροχη πλατεία που θα μας κατεβάζει στο ποτάμι» (ΕΣΠΑ).

Ο Ληθαίος ποταμός διατρέχει την πόλη. Με χρηματοδότηση επίσης από ΕΣΠΑ δημιουργείται «το ομορφότερο και σημαντικότερο έργο», σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Για 2,5 χιλιόμετρα και από τις δύο όχθες του Ληθαίου δημιουργούμε μεγάλα, άνετα πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο». Στα Τρίκαλα, όπως και σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας, το ποδήλατο είναι μέρος της παράδοσης. Επιπλέον, οι πάνω από 100 κερασιές που φυτεύτηκαν στον Ληθαίο καθιστούν τα Τρίκαλα αξιοθέατο κάθε άνοιξη. «Περιμένουμε να μεγαλώσουν και να δώσουν μοναδικό χρώμα στις όχθες του». Η στατική ενίσχυση και η αισθητική αναβάθμιση των 13 γεφυριών του Ληθαίου, «αναπόσπαστο κομμάτι της αισθητικής των Τρικάλων», έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μεγάλο άλμα των μικρών Τρικάλων-2

Μια σύγχρονη στάση στην πόλη που φιλοξένησε το πειραματικό λεωφορείο χωρίς οδηγό [ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ]

Στην παλιά πόλη των Τρικάλων, στο Βαρούσι όλα τα πλακόστρωτα αναπλάθονται, όπως και η πλατεία Αγ. Επίσκεψης. Ενα παλιό αρχοντικό μετατρέπεται σε Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών και η παραδοσιακή οικία Τζάνα θα γίνει Μουσείο Παιχνιδιών. Η χρηματοδότηση είναι ποικίλη (ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο, Ταμείο Ανάκαμψης). Τα Τρίκαλα θα αποκτήσουν Διαχρονικό Μουσείο (υπάρχει στη Λάρισα), που θα στεγαστεί στο παλιό στρατόπεδο, κοντά στο Βαρούσι. Το κτίριο νοικιάστηκε από κοινού με το υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στον αύλειο χώρο θα δημιουργηθεί Μουσείο Τεχνολογίας (Ταμείο Ανάκαμψης).

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ανακαινίστηκε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης, που θα είναι το νέο Λαογραφικό Μουσείο των Τρικάλων. Το δημοφιλές Μουσείο Μύλου Μουτσόπουλου «δουλεύει» και πάλι, όπως λέει ο δήμαρχος. Λειτουργεί όλο τον χρόνο ως βιομηχανικό μουσείο και τα Χριστούγεννα ως Μύλος των Ξωτικών (ΕΣΠΑ).

Το μεγάλο άλμα των μικρών Τρικάλων-3

Ο Ληθαίος ποταμός διασχίζει τα Τρίκαλα. Αναπλάθεται και φυτεύεται [ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ]

Από τα πιο ιστορικά κτίρια η Δωροθέα Σχολή (1875), ανακαινίστηκε φέτος με δημοτικούς πόρους και φιλοξενεί μικρές συναυλίες και εκδηλώσεις. Το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, «ίσως το ασχημότερο κτίριο των Τρικάλων», ήδη γκρεμίζεται στο εσωτερικό του, απελευθερώνεται χώρος για αίθριο και ολοκληρώνεται μελέτη ανάπλασης και ενεργειακής αναβάθμισης. Βρίσκεται δίπλα στη Λαϊκή Αγορά (που αναπλάθεται με πόρους από το Πράσινο Ταμείο) και στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συμπληρώνοντας το παζλ. Σταδιακά (με έργο που ξεκίνησε από προηγούμενες δημοτικές αρχές) αποκτήθηκαν και οι αποθήκες ΟΣΕ. Με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Πράσινο Ταμείο, θα στεγάσουν την Πινακοθήκη και τα Μουσικά Σύνολα Τρικάλων.

Το Μουσείο Τσιτσάνη αποκτά νέα μορφή και γίνεται ένα «χαρούμενο, διαδραστικό» μουσείο. Τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δίνουν νέο χρώμα στην πόλη. Ο «Νικολάκης», το γλυπτό έμβλημα των Τρικάλων, μετακινήθηκε έως ότου τελειώσει η ανάπλαση της Κεντρικής πλατείας και διαφημίζει τις ομορφιές της πόλης σε σειρά βίντεο στο ΤikΤok.

Είναι πολλά όσα γίνονται, αλλά αυτό που μένει είναι το όραμα, ο συντονισμός και το «ξεκλείδωμα» των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Νίκος Βατόπουλος

Φωτογραφίες: Ιστοσελίδα δήμου Τρικκαίων

Δείτε επίσης