ECMWF-ΕΜΥ: Η εποχική πρόγνωση για τo καλοκαίρι 2023

απο Cyclades Open

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των αριθμητικών μοντέλων εποχικής πρόγνωσης, για το φετινό καλοκαίρι, στη χώρα μας προβλέπονται συνθήκες λίγο πιο θερμές από τις κανονικές, κυρίως στη δυτική και νότια Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις για σχετικά αυξημένες βροχοπτώσεις, κυρίως στα βορειοδυτικά.

Για το καλοκαίρι 2023 (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχοπτώσεων), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κλιματολογία, τόσο του ECMWF όσο και όλων των μοντέλων που συνθέτουν το multi-modelsystem, αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016, δηλαδή οι τιμές που παρουσιάζονται αφορούν αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της περιόδου αυτής. Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα: https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/.

Προγνωστικοί χάρτες του ECMWF και του C3S multi-modelsystem με τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας για το καλοκαίρι2023 (3-month average), με αρχικές τιμές της 01/05/2023

Το ECMWF, για την Ευρωπαϊκή ήπειρο, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά τμήματά της, όπου εκτιμά ότι θα επικρατήσουν μάλλον κανονικές συνθήκες, για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη προβλέπει ένα καλοκαίρι θερμότερο από τα κανονικά, με τις θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές να κυμαίνονται από 0,5 έως 1 βαθμό Κελσίου και τοπικά, κυρίως στην Ισπανία – νότια Γαλλία – δυτική Μεσόγειο, από 1 έως 2 βαθμούς.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, το ECMWF για το φετινό καλοκαίρι προβλέπει, ότι θα επικρατήσουν συνθήκες θερμότερες από τις κανονικές για την εποχή, εκτιμώντας γενικά θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, μέχρι 0,5 βαθμούς Κελσίου. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, η δυτική και νότια Ελλάδα εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα σχετικά θερμό καλοκαίρι, προβλέποντας μάλιστα, ότι οι θερμές αποκλίσεις εκεί, μπορεί να ξεπεράσουν τους 0,5 βαθμούς Κελσίου.

Το multi-model, εκτιμά θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας στο σύνολο της Ευρωπαϊκής η-πείρου που θα φθάσουν μέχρι και τον 1 βαθμό Κελσίου. Μικρότερες αποκλίσεις, μέχρι 0,5 βαθμούς, εκτιμά σε περιοχές της σκανδιναβικής χερσονήσου, των βαλτικών χωρών και της Μαύρης Θάλασσας – ΝΑ Ουκρανίας.

Γενικά, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, οι όποιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ ECMWF και multi-model, είναι αναμενόμενες, ακριβώς λόγω της δομής του multi-model ως σύνθεσης κλιματικών μοντέλων. Φυσικά η «σύγκλιση» αυτών των μοντέλων ενισχύει την «βεβαιότητα» της πρόγνωσης. Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση, όσον αφορά στον ελληνικό χώρο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ και τα δύο μοντέλα συμφωνούν για σχετικά θερμό καλοκαίρι, διαφοροποιούνται ως προς το μέγεθος των αποκλίσεων, με το multi-model γενικά να προβλέπει τις μεγαλύτερες.

Αν και έχει αναφερθεί πολλές φορές, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι προγνώσεις αυτές αποτελούν μια μέση εικόνα του τριμήνου Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος.

Διαβάστε την έκθεση του Παν. Σκριμιζέα από τη Διεύθυνση Μεθόδων Πρόγνωσης, Έρευνας και Μετεωρολογικών Μοντέλων της ΕΜΥ πατώντας εδώ


📸pasja1000/Pixabay

Δείτε επίσης