Ελεύθερες Παραλίες: Κανονικά συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες – Παραμένουν οι «πλωτές» ξαπλώστρες στη Ρόδο, τι γίνεται σε Κρήτη, Χαλκιδική

απο Cyclades Open

Την ίδια ώρα που οι πολίτες σε Πάρο και Νάξο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και στην Τήνο τα κλιμάκια απελευθερώνουν 3.000 τ,μ. παραλίας, οι κάτοικοι της περιοχής της Ρόδου μιλούν για έναν ξεκάθαρο εμπαιγμό της οργανωμένης Πολιτείας, καθώς beach bar με παράνομες πλωτές ξαπλώστρες για τις οποίες το λιμενικό στις αρχές Ιουλίου επέβαλε πρόστιμο 10.400 ευρώ και η Κτηματική Υπηρεσία είχε δώσει διορία έως τις 21 Ιουλίου για την απομάκρυνσή τους συνεχίζει τη λειτουργία του. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα λειτουργεί παράνομα από το 2016, ενώ από το 2017 εκκρεμεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, όπως αναφέρει το ethnos.gr.

Όπως φαίνεται από βίντεο που αναρτούν επισκέπτες του beach bar τίποτα δεν έχει αλλάξει.

«Αστεία τα πρόστιμα» 

«Κοντεύουμε τις 20 Αυγούστου, οι πλωτές ξαπλώστρες βρίσκονται στη Θέση τους. Αυτά τα πρόστιμα είναι, μέσα σε μία ή δύο ημέρες έχει γίνει απόσβεση της ποινής σε επίπεδο οικονομικό» ανέφερε στο ΟPEN το μέλος του δικτύου Ομπρέλα, Ιάκωβος Γρύλλης. Όπως πρόσθεσε «έχει κάνει παράνομες κατασκευές, υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο δεν έχει εκτελεστεί. Και ταυτόχρονα οι ξαπλώστρες είναι όχι πέντε μέτρα, η μισή περίπου ξαπλώστρα είναι μέσα στη θάλασσα.

Το ίδιο σκηνικό σε Χανιά και Χαλκιδική 

Τι και αν πήρε μεγάλη δημοσιότητα η έκταση της αυθαιρεσίας στα Φαλάσαρνα των Χανίων, τι και αν έγιναν αυτοψίες, ακόμη και συλλήψεις η κατάσταση έχει χειροτερέψει καταγγέλλει το κίνημα πολιτών της περιοχής. Όπως καταγγέλλει το κίνημα πολιτών, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι αστεία μπροστά στα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων.

«Έχουν μπει παραπάνω jet ski, έχουν μπει παραπάνω ξαπλώστρες λόγω 15Αυγουστου, οι επιχειρήσεις δηλαδή επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο» Δημήτρης Μητρόπουλος, μέλος κίνησης πολιτών Save Falasarna. Και προσθέτει: «Σε μία επιχείρηση μέτρησα 25 «καμπάνες». Οι καμπάνες είναι μεγάλες κατασκευές, φανταστείτε κάποιες από αυτές είναι 10τ.μ. περίπου. Σαν ένα διαμέρισμα δηλαδή, η οποία χρεώνεται με ελάχιστη κατανάλωση 300 ευρώ. Το πρόστιμο είναι ο τζίρος ούτε μισής ημέρας».

Την ίδια ώρα η καταγγελία μητέρας στη Χαλκιδική ότι της απαγόρευσαν να ταΐσει το 2,5 ετών μωρό της με φαγητό που ετοίμασε από το σπίτι έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο νομικά, αφού όπως εξηγούν στο OPEN Υπηρεσιακοί παράγοντες η απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού από το σπίτι δεν προβλέπεται μεν στις συμβάσεις μίσθωσης των παραλιών, εντούτοις οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως υγειονομικού ενδιαφέροντος περίπου όπως τα εστιατόρια.

«Η ξαπλώστρα όταν βρίσκεται στην παραλία είναι στον αιγιαλό που είναι δημόσια περιουσία. Το βρίσκω πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχει σύμβαση που να έχει υπογραφεί με δήμο ή άλλο δημόσιο φορέα και να προβλέπει ότι η ξαπλώστρα μπορεί να είναι χώρος εστιατορίου ή beach bar» ανέφερε ο δικηγόρος Αλέξης Αναγνωστάκης.

Τι γίνεται στην Πάρο

Στην Πάρο η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της δίνοντας το παρόν σε κάθε παραλία του νησιού που εντοπίζεται η παρανομία με μαζική ειρηνική διαμαρτυρία.

Γράφει ο Χρίστος Γεωργούσης μετά την συνέλευση της 16η Αυγούστου στην σελίδα της Κίνησης Πολιτών:

“Μετά τη χτεσινή (16-8-2023) συνεδρίαση της Οικολογικής Ομάδας του “Αρχίλοχου” με στελέχη της Κίνησης Πολιτών η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία την ερχόμενη Κυριακή 20 Αυγούστου στην Πίσω Αλυκή. Η Συγκέντρωση θα είναι εκεί στην Πίσω Αλυκή ώρα 5.30, και μετά όλοι θα τραβήξουμε προς τις παραλίες. Η πρόταση για τον Αμπελά πήρε δυο ψήφους λιγότερες κι έτσι θα πάμε την άλλη φορά. Ο Αμπελάς συζητήθηκε λόγω του θράσους και των ύβρεων των επιχειρηματιών προς την Κίνηση και λόγω της υπερβολής στην κατάληψη του χώρου.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι επισκέψεις είναι συμβολικές. Πάμε να θυμίσουμε στους κακούς επιχειρηματίες το χρέος τους να μη διώχνουν τον κόσμο και να πάνε τις πολυθρόνες στα τετραγωνικά τους ελευθερώνοντας δημόσιο χώρο. Για την Αλυκή εκεί που έχουν τοποθετηθεί στο γιαλό εξέδρες ή άλλες κατασκευές να φύγουν, δεν επιτρέπονται από το νόμο, καταλαμβάνουν χώρο και κάνουν ζημιά στην άμμο.

Οι κινήσεις και οι εκδρομές και η γενική κινητοποίηση πάνε να θυμίσουν στην αυτοδιοίκηση και στους ανθρώπους της κεντρικής εξουσίας το χρέος τους να προστατεύουν τα κοινά αγαθά, τις ακτές και τις παραλίες και να μη ξεγυμνώνουν διαρκώς και αφήνουν εκτεθειμένο τον πολίτη. Δίνουν επίσης αγωνιστικό μήνυμα σε άλλους εξεγερμένους σε όλη την Ελλάδα ώστε η κυβέρνηση με τους επιτελείς της να δει με σοβαρότητα το πρόβλημα και να βρει λύσεις. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει!

Πρέπει να βρούμε τρόπους να συμβιώνουμε ειρηνικά και να τα βρίσκουμε και όχι να διχαζόμαστε και να τα βάζει ο ένας με τον άλλο. Η τήρηση της νομοθεσίας στην προκειμένη περίπτωση είναι το καλύτερο φάρμακο.

Περισσότερα σε άλλη ανάρτηση. Ετοιμαστείτε για την Κυριακή. Είπαμε, Πίσω Αλυκή, ώρα 5.30.”

Στη Νάξο…

Στη Νάξο έχει ήδη κατατεθεί φάκελος με υπογραφές πολιτών, φωτογραφίες των παραλιών και τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν την παράνομη εξάπλωση των ομπρελοξαπλωστρών.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει ελέγχους, έχουν γίνει συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει καν άδεια χρήσης αιγιαλού.

Το κίνημα των πολιτών έχει καταθέσει αίτημα για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου έχει ανοίξει σχετική δικογραφία από τις 21/7/23, ενώ για το θέμα των παράνομων ομπρελοξαπλωστρών, ενώ το κίνημα ενημέρωσε δια ζώσης την παρευρισκόμενη μέχρι πρότινος στη Νάξο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην τελευταία συνέλευση αναγνώστηκε η συμπληρωματική αναφορά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις 3/8/23 και έπειτα και εγκρίθηκε το κείμενο ώστε να κατατεθεί στην Εισαγγελία.

Δείτε επίσης