Γαλλία: Εκκενώθηκαν έξι αεροδρόμια λόγω απειλής βόμβας

απο Cyclades Open

Τα αεροδρόμια της Λυών, της Λιλ, της Τουλούζης, της Νίκαιας και της Νάντης, καθώς και το αεροδρόμιο Μποβέ στο Παρίσι εκκενώθηκαν όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, “για να διαπιστωθεί αν οι απειλές είναι ρεαλιστικές”.

Όλες οι πτήσεις από και προς τα εν λόγω αεροδρόμια έχουν ανασταλεί, και αναμένονται πολύωρες καθυστερήσεις.

Οι απειλές επίθεσης έγιναν μέσω email, σύμφωνα με το δίκτυο France Télévisions που έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αστυνομική πηγή. Μετά τον έλεγχο το αεροδρόμιο Μπρον στη Λυών τέθηκε ξανά σε λειτουργία, ενώ το ίδιο έγινε και με το αεροδρόμιο της Νίκαιας.

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια προς το παρόν δεν απογειώνονται άλλα αεροπλάνα. Οι επιβάτες που μόλις προσγειώθηκαν καλούνται να περιμένουν στο αεροπλάνο τους. Παράλληλα, έκλεισαν τα ανάκτορα στις Βερσαλλίες για τρίτη φορά τις τελευταίες πέντε ημέρες, μετά από πληροφορίες για τρομοκρατική απειλή.

ΜΙ5: Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες

Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε άλλωστε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας MI5.

Ο γενικός διευθυντής της MI5, Κεν Μακάλουμ, συμμετείχε χθες, Τρίτη, μαζί με τους ομολόγους του των υπηρεσιών πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) σε συνάντηση την οποία φιλοξένησε το FBI.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακάλουμ δήλωσε πως η MI5 παρακολουθεί με «πολύ μεγάλη προσοχή» τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος δήλωσε: «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να προκαλέσουν μεγαλύτερο όγκο απειλής για το Ηνωμένο Βασίλειο και/ή αλλαγές στη μορφή της απειλής σε όρους στόχων».

«Τρομοκράτες μπορεί να αντλήσουν έμπνευση όχι μόνο από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από πράγματα που βλέπουν να συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή ή στην ήπειρο ή αλλού».

«Θα ήταν λοιπόν ανόητο να μην παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή, και το κάνουμε». Ο Μακάλουμ δήλωσε πως η MI5 επικεντρώνει ιδιαίτερα στο Ιράν, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι η χώρα αυτή μπορεί ενθαρρυνθεί από τη σύγκρουση στη Γάζα. «Προφανώς ανησυχούμε εδώ και καιρό για τη συμπεριφορά του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε.

«Ιδιαίτερα τους περίπου 18 τελευταίους μήνες έχουμε δει μια ιδιαίτερα εντατική φάση προκαλούμενης από το Ιράν απειλής στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις». «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο αυτό να περιλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήδη επιχειρούμε με βάση ένα υψηλό επίπεδο προερχόμενης από το Ιράν απειλής».

«Ως επί το πλείστον, η δραστηριότητα που έχουμε δει να υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους περίπου 18 μήνες είχε στόχο τους εσωτερικούς εχθρούς του ίδιου του καθεστώτος, διαφωνούντες, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης στα φαρσί. Όχι αποκλειστικά, αλλά κυρίως».

«Σαφώς ένα από τα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το αν θα μπορούσε η πρόθεση στόχευσης του Ιράν να αλλάξει, ως απάντηση σε γεγονότα που συμβαίνουν αλλού».

Τα σχόλιά του έγιναν αφού η αστυνομία στο Βέλγιο πυροβόλησε και σκότωσε έναν τυνήσιο εξτρεμιστή που σκότωσε δύο Σουηδούς προχθές, Δευτέρα, σε δρόμο των Βρυξελλών.

Πηγή: NEWS247

📸SLPix/Pixabay

Δείτε επίσης